時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

kck811 發表於 19-9-16 18:35
https://www.facebook.com/onccnews/videos/491098858369186/
社會陷武力升級循環 政府應帶頭平息
就算我地明左佢想法又點?我係藍,可以翻 check 我啲 post,呢幾日不停從他們角度諗

他們主要害怕中國政權,所以想透過獨立/真普選擺脫内地管治

但,有理由,唔代表合理,唔代表可諒解,更唔代表犯了法可網開一面
~中共係有做得唔好,但香港同外國傳媒將佢妖魔化左。事實係,中共一直改善中,國民滿意度和愛國度极高。班曱甴應該了解下
~中共真心無搞過香港,而且仲令香港各方面比回歸前好。就好似言論自由,中共對港媒作新聞直頭係放任
~大陸好尊重兩制,你睇佢想移交犯人,都先問過曱甴就知,如過係一個過家,點解要立移交犯人嘅例?反而,香港有尊重過一國嗎?
~大陸係好大嘅高牆,曱甴騎劫左香港市民,一齊做鷄蛋同高牆死過。。。但 Sorry ,對我來講,雞蛋係可以借高牆做我地嘅助力,叫高牆保護我地呢啲鷄蛋,點解曱甴要逼我同高牆死過?

~仲有,無論咩原因,犯法,破壞,傷害人,傷害香港,都必需面對制裁
~中共無搞過香港,那些廿三條 國教 等,全部係每個國家必需的,曱甴想要兩制,但都要尊重一國,所以唔係應該推反,而係應該傾過大家都接受嘅方案出來。但大陸次次都就哂香港

tibetlee13    發表於 19-9-17 07:44

大宅

hoforum 發表於 19-9-17 02:59
就算我地明左佢想法又點?我係藍,可以翻 check 我啲 post,呢幾日不停從他們角度諗

他們主要害怕中國政權 ...

~大陸無搞香港,反而曱曱搞到香港半死不活,你叫我信中共好,定信曱曱好?

結論
~曱甴做啲嘢,可以理解,但絕對不能體諒同網開一面
~佢地真心衰過共產黨!

首頁

尾頁

跳至