跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我仔有啲同學入咗官中,聽佢地講精英班係好多功課,因校長話因佢地能力高啲,應該應付得到,而其他個啲就正常.補課就用lunch時間,即如要補課食飯時間就減一半,好似話唔想影響佢地放學既時間,如果冇參加任何學會既活動,就可以好準時放學.另以前如遲到/欠交功課等等會扣操行分,但就算扣哂都唔會有咩問題,但聽依家個新校長要執番正所有唔好既嘢,如遲到4次或以上要罸洗廁所,呢樣係今朝同個官中家長傾開佢講的.
睇番個班入咗去既,以前小學大家既成績差唔多,但真係有人覺得好輕鬆,有人覺得好辛苦,有人讀得好開心,有人唔開心....所以唔好只係諗一定要入邊間,最重要係選一間適合小朋友既.因去到中學真係好靠佢自己,讀得開心佢先有動力去讀.
聖芳濟係2中至尾,但校風係好的,所以男仔可以作為一個保險線.
之前老師教進取既第二就選王少清,保守既就李城壁/廖寶珊同梁醒德,呢3間係差唔多.

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 cc0524 的帖子

如有需要就參加,但真的是走馬看花,如真的想了解學校我覺得去中學自己攪既開放日會好啲.

版主

聖芳濟應該只可算係band 2中-尾,因上年我識一個剛入中一,有次同到佢媽咪傾佢話佢個仔讀得好開心,因為學校好鼓勵佢地多活動,所以可以著波鞋返學,方便佢地隨時打波,所以佢讀得好開心,校風真係好既,老師都唔錯,但佢話成績就真係唔係好得,佢個仔全班考1x,但係佢有幾科都係唔合格.
而另一個現已讀中四,上年佢想轉校,佢考全級(唔記得第2定第3),操行都好好,全部band1既學校冇回應,而band 2只得廖寶珊一間叫佢interview,呢個係俾大家一個參考,如果係仔,可以用呢間作為保險線,起碼校風唔會差.

hohol  舊年聖芳濟的會考成績6科14分比率是32.9%, 同廖寶珊,李城壁一樣。  發表於 11-10-25 18:26
peggy  佢讀精英班, 可能精英班用英文掛.  發表於 11-10-25 15:05
peggy  朋友既囝囝現在F.6, 佢F.1時全部英文教(地理, HISTORY, 經濟, MATHS),唔通改左  發表於 11-10-25 15:01

版主

其實任何一間學校都有佢既長處同短處,一個小朋友都係讀一間,所以冇人可以真係知道哂全部學校既嘢,大家都係聽其他家長講,好似胡漢輝,之前一直聽人講點差,點唔好,但最近見到剛入咗去既同學仔媽咪(band 2,完全冇選但都入咗)講番,讀落又唔係真係咁差,因新校長想趁今年中一開始攪番好.
所以盡量趁開放日去親身聽吓學校簡介,參觀吓校舍,上年我原本諗住廖寶珊,但聽完講座,發覺佢地超著重成績,如果我個仔入到去都一定會好辛苦,相反聽完李城壁就覺得地既理念幾好,都會注重成績,但補底都好重要,最緊要係先搵出每個小朋友既優點,增加自信,有自信自然就會讀到書.所以最終我選呢間第一.
講真我第二已選聖方濟,因我寧願保守啲,入唔到第一就入一間校風好又啱佢讀既就算.
大家都係分享大家知道既嘢,可以作為參考,不用爭辯邊個啱邊個錯

hohol  頭三位雖然無選這幾間,不過都好認真比較他們的會考成績,因為是最客觀  發表於 11-10-26 17:46
hohol  我都係因為舊年個仔P6選中學,搜集了好多荃灣區的資料,所以同大家分享  發表於 11-10-26 17:35
hohol  講得啱!最緊要選擇啱自己仔女的中學。  發表於 11-10-26 17:34

版主

cc0524 :係呀,佢依家讀緊.

有2班係英文班,其他2班中同英文會再分2班上堂,通識係中文,老師就真係每個都唔同,但暫時我都覺得ok,有咩問題好快會覆番家長.
星期一放學補英文,暫時好似主力補英文地理,星期五就補數學,我仔就星期二補奧數,全部都唔駛錢.再加埋佢好多時都留堂補做功課,同埋其他活動所以星期一至五都攪到5:45先放學.

暫時我仔都讀得好開心,高班啲哥哥姐姐都好幫佢地.

講真都見到唔少人拍拖,亦有留班女仔放學時有男仔(個樣唔太正經)接放學,亦聽過有高年級同學放學後係附近食煙,所以副校好多時都會開咪提醒同學有發現遺規事件.但真係冇邊間學校係完全冇呢類事發生
所以我都想提醒大家就算佢地升上中學,要佢地知道但並不是可以完全得到自由,家長亦唔可以完住放哂手,誠信最重要.

首頁

尾頁

跳至