跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 BKVIP 於 10-2-24 09:27 發表

見你地咁講,我可能都要油過晒。唔知佢地用個D油係咪CHEAP D 會易甩呢?

我個間幅牆就見到好多補油,佢補d偏白既油落去,攪到一撻撻

我係L單位,望唔到海呢!

我諗我都會等埋傢俬之後做一次焗蝨,因為近海潮濕易有蟲,我依家住呢度都係近海,回南天就會好潮溼易生木蝨,所以久不久要焗蝨,真係會見到木蝨呢!

係呢,大家知唔知衣櫃內插電製的是否吸濕器?第日會唔會晾衫出外?我依家住果度真係完全唔敢,因為樓上又滴水又掉垃圾,新屋應該會好d卦!

好期待可以快點搬呢!

珍珠宮

我對呢款晾衫架好有興趣啊!其實最怕回南天,好潮濕,d衫比較難乾,可能要買定乾衣機呢!

珍珠宮

我對呢款晾衫架好有興趣啊!其實最怕回南天,好潮濕,d衫比較難乾,可能要買定乾衣機呢!

珍珠宮

原帖由 gigayan 於 10-2-24 14:13 發表

我宜家屋企如果回南天都係掛晒入一間房開抽濕機, 通常夜晚開過夜都乾左8-9成, 之後就再吹下佢咁..... 我諗遲d搬左去新屋都會係咁.......

我依家其實都係咁做,唔知係間屋近海潮濕,定係部抽濕機唔夠勁,通常要抽兩晚呢!

珍珠宮

原帖由 BKVIP 於 10-2-24 14:25 發表

係呀,正常咁係落唔到窗簾,包住成舊衫落簾就得。

我用晒2支棍平時都掛差唔多15件衫+ 1個掛架掛bb衫,有時掛野2條牛仔褲、northface 勁重既羽"容"褸都無問題。 ...

幾好喎!

珍珠宮

原帖由 BKVIP 於 10-2-24 14:38 發表

我地向西南有太陽入屋應該唔太担心。

真係好需要抽濕機,我依家住呢度,又係近海,不過向西北,每日午後都有陽光入屋,但回南天都係好濕,d衫好難乾

珍珠宮

原帖由 carollee33 於 10-2-24 21:32 發表
係呀!即係一字單位呀!好似2座L單位係望唔到海ga!
仲有唔夠一個月就搬啦!但係乜都未攪,真係唔知點萛妳地有冇搵人睇下風水呀!?

我唔會搵人睇風水,不過搬屋時d傳統野都會做下,例如煲水開風扇

珍珠宮

原帖由 BKVIP 於 10-2-25 16:07 發表

我都睇下可唔可以放走廊先,我個鞋柜都唔係咁大。我想俾多d空間阿bb 玩,所以吉地方越多越好 ~

我都係打算在走廊放鞋櫃,但要度清楚size先,因為怕會好迫

珍珠宮

原帖由 gigayan 於 10-2-25 11:00 發表

送左黎喇, 個日同搬屋公司cofirm埋d野, 佢送紙箱黎都睇過一次d野, 報左實價$1700 ...

可唔可以pm 搬屋公司的資料比我呢?我都要搵搬屋公司,不過暫時未可以開始pack野住,因為我們無咁快搬

珍珠宮

我覺得間房好細,我估放完張床都無位,特別係細房,亞仔間房只係放張床,玩具櫃都要放返出廳.主人房都唔知可唔知夠唔夠位放埋bb床呢!我唔想放太多野係個廳度啊!

老公問過d同事,多數都係會再油牆,唔打地蠟

珍珠宮

原帖由 gigayan 於 10-2-26 12:23 發表

問左宿舍組, 佢話如果我地唔跟佢既指示, 就一定要2/4之後先可以入伙, otherwise就要跟佢既日子..... 所以我地宜家會2/4 之後先入伙, 其實仲好, 個幾日紅日pack野執野都方便d, 而且d人又已經入伙入得7788, 唔使咁嘈 ...

我都係打算4月中至五月左右才搬過去,因為要等過埋清明果個月,同埋又要油牆及買傢俬,我4月頭有假,可以pack下野

既然樣樣都要還完,算啦,唔拉電制,宿舍真係好多限制!

珍珠宮

原帖由 gigayan 於 10-2-26 20:10 發表

係囉.... 唯有拉拖把, 之後搵槽包靚佢喇~~

係啦,唯有咁做

我仲諗緊d傢俬點放,我一定要有書櫃同書檯,亞仔間房只係放張床,另一間房又要留比工人(不過會將部份亞仔的玩具雜物放入去),真係要認真諗下d位置,細房兩個大衣櫃真係佔據太多空間了,局限左擺位

珍珠宮

之前去新屋的時候其實有度過SIZE,我就好心急,成日想去睇下d傢俬,窗簾...我老公就唔係,佢話要收左鎖匙再度多次位先計劃,唔想憑完想像呢!

珍珠宮

原帖由 gigayan 於 10-2-28 17:21 發表

你老公都岩喎, 我地都係咁既心態, 反正買左又唔送得去住..... 不過我地就睇中左d野, 一去買就ok囉, 窗簾係老公同事介紹, 諗住去望下d款得唔得, 睇左又覺得ok就整埋, 懶行第2次, 哈哈!! ...

我都會去睇下D窗簾,老公淨係要求主人房要遮光布,其他款式由我決定,我諗住走廊個窗都會做窗簾

我們初步構思過D要造/買邊幾款傢俬,但未去睇,要等老公放假先去睇(仲要係星期六日夾到我放假先得)

珍珠宮

你地既進度好快,我們什麼都沒做過呢!只係睇過下d電器用品而已

珍珠宮

原帖由 ClaireMa 於 10-3-1 23:06 發表
你有咗細 b 乜都要小心為上
粗重野就更加唔好做,你都無咁快搬,慢慢黎啦

我都要 14 號果日提早拜神入伙,因 15 號又唔好日,之後又舊曆 2 月又清明...

...

謝謝妳!
我有點想去東門做窗簾,因為好似平好多,兩套=香港一套價錢,但老公唔比我去,佢叫我揀d款比佢,等佢去造

珍珠宮

多謝大家的意見!看來都係唔好返大陸住了,因為都驚太迫!

電器上的安排好似易d,傢俬真係好難,要度清楚size,都係要等攞左key先作決定

珍珠宮

窗口式分體條喉點放?

珍珠宮

我依家屋企係用分體式冷氣,好靜,但係因為係發展商包埋,所以條喉就收在牆內,如果新屋用窗口式分體,條喉會點放?

另外,本來新屋已有燈,如果要換,咁原裝既燈要歸還嗎?

珍珠宮

原帖由 calvindana 於 10-3-2 23:20 發表
新屋有燈嗎?

有,好平凡的款式

首頁

尾頁

跳至