醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

BOBO128 發表於 18-11-25 23:24

如果一肚積水,就麻煩 !

我唔係好識, 點解麻煩?不是醫生抽了就可以?

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

BOBO128 發表於 18-11-25 23:31
不是,好似腎功能出問題⋯⋯,抽完又會再積水,不斷如此,之後就再差D!

因為有2 位家人曾經如此⋯

原來是這樣。生病真係慘,身體像是不屬於自己咁。我做女既又幫唔到手。

男爵府

BOBO128 發表於 18-11-26 00:38
只能珍惜一起日子,希望下世再做她的女兒!

yes....
爸爸今日出院, 醫生開了去水丸

男爵府

Jeffrey802 發表於 18-11-26 17:51
我爸69歲升結腸淋巴轉移手術切除已有10幾日,昨天醫生先可以俾飲水,遲D會化療,請教化療係點架(打針?口 ...

我爸化療是第一天早上到醫院吊化療藥, 好像吊鹽水咁, 大概吊9個字, 我爸有標靶藥, 佢吊完化療藥就接住標靶藥.
回家後早晚連續14天吃口服化療藥, 完晒就休息一星期, 再覆診, 醫生睇下會否開始下一個療程.

我爸未做過電療.

我爸頭幾次都OK, 唔太大反應, 3次之後就開始食少左野, 甩頭髮, 生口瘡, 損了的地方好難埋口. 你要注意, 少少唔舒服就要睇醫生, 因為佢地抵抗力超弱. 我爸隻腳損左少少無出聲, 點知含晒龍, 要到醫院抽龍, 仲要停化療藥, 攪左好耐才開始返打化療.

照顧情況跟你一樣, 我媽主力做照顧爸爸起居飲食. 我爸脾氣都麻麻, 常常向我媽發酒, 因為我爸兩隻耳都聽唔清楚野, 帶左耳機只好一點點. 我常常要打俾我媽, 安撫下佢....

你要加油, 要和爸爸, 家人一起打扙.

至於自己身體, 我有家族史, 我都做左照腸鏡, 我諗你安頓好爸爸, 都問問你爸主診醫生你應做那些檢查.

男爵府

Jeffrey802 發表於 18-11-27 11:14
thank you 非常感謝妳的回覆,也謝謝妳的提醒
作為兒女有心無力,媽咪又有高血壓,聽媽咪講佢點照顧都滿足 ...

係, 自己有個家, 仲有小朋友, 又要返工, 下下都只是打電話問情況....有時都好心UP....好想多點陪伴. 唯有靠星期六日假期....

大家互相分享現時情況, 收集意見, 希望給家人最好的.....

男爵府

yitaihop 發表於 18-11-27 09:16
我爸化療是第一天早上到醫院吊化療藥, 好像吊鹽水咁, 大概吊9個字, 我爸有標靶藥, 佢吊完化療藥就接住標靶 ...

爸爸食了去水丸都沒大改善,又就呼吸困難,肚,腳都腫了。入了醫院, 醫生說今日會替他抽水, 不知抽完,會否好快又積返?

肚脹好影響佢食野。

男爵府

yitaihop 發表於 18-11-28 06:18
爸爸食了去水丸都沒大改善,又就呼吸困難,肚,腳都腫了。入了醫院, 醫生說今日會替他抽水, 不知抽完,會 ...

沒原因,氣促找不到原因。現在要等做好多唔同既來查。

爸爸又現在無做化療,但胃口極差,一天都無米落肚,非常擔心!再唔食野,唔訓教係唔得架。

佢之前報左既旅行都話唔去, 怕連累人,個人無晒心機。。。

家人幫唔到,只有看著他。

男爵府

回覆 MuiC 的帖子

真的難過, 肉赤....去探佢時要笑晒, 要像沒事一樣.

今天爸爸呼吸困難, 要聞氧氣了. 佢話舒服好多.

願 主 平安賜俾爸爸, 唔好讓佢受苦, 醫生要有智慧, 用合適既方法舒緩爸爸既不適.

男爵府

回覆 Ming11 的帖子

okok, 謝謝你提醒.

男爵府

hyngok 發表於 18-12-6 18:03
不是嚇你,情況和我媽臨走前一個月相似,而我另一朋友個老爺臨走前一個月又係咁,你要有心理準備,呢段時 ...

知道,我見到他現在情況都覺得不太好。
現在爸爸肚脹,嗜睡,氣促。。。

男爵府

yitaihop 發表於 18-12-6 18:30
知道,我見到他現在情況都覺得不太好。
現在爸爸肚脹,嗜睡,氣促。。。
...

我只希望爸爸舒服地走。睡走了就好了。

男爵府

hyngok 發表於 18-12-7 01:19
我媽冇肚脹氣促,但臨走前一個月嗜睡得好緊要,到臨走前一星期,突然好精神但語無論次,食得,我已l 心知不 ...

想問, 你媽是否在政府醫院?
醫生會說就到時候嗎?

我爸就無語無論次, 但講野"Lu"晒利, 唔係好清楚

男爵府

hyngok 發表於 18-12-8 17:28
係老人院,入到院時已昏迷,醫生唔會話你知仲有幾耐,但當話可隨時探就知咩事
...

唔該...
我爸氣促, 用緊貓鬆俾氧氣讓佢呼吸順點, 醫生話最好照下CT睇下咩事再醫, 政府個期是2019年2月, 我本想照等, 但醫院護士同醫生分左好幾次打了電話來, 問我地會否去私家照CT, 原因係想快點照, 知道點醫....

對我來說, 如今爸爸咁既病情, 我點樣可以帶他出去?? 中途有咩事, 我如何處理到?

另外, 他已經咁辛苦, 仲要打顯影劑落身體再照CT??

我百搬兩難, 我說了我的CONCERN, 醫生護士叫找私家醫院照, 因為有醫生護士在場會安全回點....
唉, 都是政府俾不到早期我, 如果俾到, 我唔駛咁擔心.

有時我真係好驚替爸爸揸錯主意.

男爵府

stella^^ 發表於 18-12-9 15:32
樓主第四期啫係末期乜都吾洗做?佢要食乜做乜也可以?最緊要佢開心我想法係咁!
...

都不是, 按病情可做治療. 我爸若不是氣促, 醫生想佢做返化療....

我現在由得他, 佢話我知想食咩我就整....只要食到就得

男爵府

hyngok 發表於 18-12-10 10:38
西醫角度就話顯影劑冇問題,但我媽就是照完一次後情況急轉直下,我唔知關唔關事
...

我都有同醫生講, 我怕顯影劑打左入身之後, 發熱情況不知爸爸受唔受到....佢話搵有醫院的地方做是暇可靠

男爵府

BOBO128 發表於 18-12-10 22:09
大家都要努力, 加油 ! 我爸爸剛完第一次化療, 明天第2 次開始.

第一次只是不願食, 無氣力, 常常訓 .無心情 ...

開始了療程, 對病情一定有幫助, 你與你爸都要加油.

讀熟副作用同預防方法, 方便自己觀察爸爸同立即處理.

記得那時, 我提爸爸食飽野要用鹽水溂口, 佢真的沒有喉嚨爛.....做定預防比較好....

男爵府

hyngok 發表於 18-12-11 09:33
我媽係屯門醫院做

昨日周圍找私家醫院排期照CT, 政府突然間有後備位照CT, 太感恩了....
照了說是肺積水, 今日要抽水.....

唯有見一步行一步啦.....

男爵府

esuperbaby 發表於 18-12-13 00:32
家人做大腸鏡時發現腸癌,做了CT, 等出報告...好驚好無助...4x 歳(emoji)

依家要開始飲營養奶嗎?

願是早期, 4x 歳好後生

男爵府

esuperbaby 發表於 18-12-14 03:43
今日出了報告,第二/三期,手術後才可確定淋巴有冇..

好好彩,搵到朱建華醫生做手術,希望一切順利!

我爸的手術都是由他做,他好好。
最唔好係佢巡房好晏,我試過晚上12點才來。

男爵府

esuperbaby 發表於 18-12-15 02:57
如要化療,我們也會返政府呀

想問多少少,希望不要介意

我爸手術後住了一星期, 一個月後做化療。

我果時等朱醫生, 等到十一二點。 日頭就陳娟儀醫生巡房。 陳醫生都好詳細的,有咩問佢都可以。

首頁

尾頁

跳至