自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maggie789 發表於 24-4-25 12:00
仔一向內向,唔主動,中學期間都有同學朋友,自從上了大學已少出來見面,之前每隔兩個月都有約去玩,整整吓 ...

有啲人性格係喜歡獨處唔喜歡應酬,其實冇乜問題喎,唔須要迫佢成日出街,間唔中隔個月先出去都無問題啫,證明佢唔係完全無朋友。
其實每個人都有自己嘅生活方式同態度,唔須要跟人一日到黑週街去先叫做好嘅。

不過作為媽媽可以多啲同仔溝通,佢唔講你咪主動同佢講下嘢囉,投其所好揾啲話題頃下計,但又唔駛太緊張攪到抑鬱,大家都有壓力,放鬆啲啦 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maggie789 發表於 24-4-25 16:48
仲有佢WhatsApp 可以大半日都唔會上線,佢由昨晚8点上線過到現在都冇上線過,証明真係冇咩朋友!
...

唔好咁武斷,年青人由其打機果班,係唔用 whatapp 㗎 唔好用上一代角度去睇,太 out 啦

珍珠宮

wln 發表於 24-4-26 11:24
樓主,其實你嘅仔都咁大個
真係唔應該太干涉佢生活
連佢幾耐約朋友都要計住

同意,父母過份緊張子女絶對係一種壓力,無朋友唔出街又緊張,子女喜歡獨處又緊張,一陣唔拍拖唔結婚又緊張,比我都覺得唔自在好煩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊