自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未經他人苦,若勸他人善,話人容乜易,因為果啲人根本未經歷過。

不過人應該向前望,過去的就由他過去,將來嘅生活絶對掌握響自己手上。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 24-4-27 13:11
睇住比人插! 親情,孝心,bk最重要架!

其實果位網友根本唔應該生仔,佢對原生家庭不滿,自己生仔但又唔願為佢哋付出,既然諗住將來都靠自己又咁多不滿,何必要生又要怨呢 !

我原生家庭唔好,無父愛無母愛,但我會諗清諗楚先決定生孩子,我會盡我所能比最好嘅佢哋,盡力栽培佢哋,希望孩子可以飛高啲望遠啲,找尋自己嘅理想,過自己想過嘅生活。唔會道德綁架佢哋,亦唔會要求佢哋將來要養我,其實你點對下一代佢哋會知道,慶幸我同兩個仔感情都好好,選擇帶佢哋嚟呢個世界,無忘初心衹希望佢哋健康快樂。

珍珠宮

白毛毛 發表於 24-4-27 14:30
還有(唔係套戲,而是在BK睇到的)
不要對他們說:天下無不是的父母
不要對他們說:鬼叫你游得快,爭著要 ...

生仔要計較要諗回報,唔想為子女付出,情願你落咗佢好過。

珍珠宮

puzzledmama 發表於 24-4-27 14:24
所以我成日都提醒個仔,娶妻要娶個本事嘅女仔,就是希望個女仔可以自己照顧自己同外家,不用下下都要老公擔 ...

應該係唔好娶個貪錢或者有家累嘅

珍珠宮

登陸火星 發表於 24-4-27 20:08
認同,希望他們忘記舊日痛苦,努力面前

過去已成事實無法改變,人係要向前望,放下傷痛,將來嘅生活絶對可以操縱在自己身上。
就係因為自己經歷過,更加唔會將自己嘅痛苦延續比下一代,所以我成日話唔想付出,天生天養比唔到愛孩子嘅,請勿生仔唔好害下一代。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊