想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:艾灸調理助孕分享

多謝分享,我都買左單桂敏自製既溫灸罐,好似你呢款好d同靚d, 我未收貨,希望唔太差啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-03

原帖由 elainelam1228 於 14-01-03 發表
我同你一樣。都係單桂敏fans~ 我艾左半年~ 都改善左身體,現在我IUI 都係靠呢個暖宮,你寫得好詳細,忍不 ...
好快會用完1條艾柱嗎?我見每次做要1粒鐘,咁做緊中間時間咪要換?

伯爵府

引用:唔好意思,上淘睇左d+溫灸帶(我未試過艾灸)

原帖由 audrey_tse 於 14-01-04 發表
唔好意思,上淘睇左d 溫灸帶(我未試過艾灸),唔係好明個灸盒點用? 點樣同條溫灸帶一起用呀??
我上過單桂敏 ...
單桂敏淘寶店有艾灸帶賣,佢出左1套艾灸帶連4個罐,2個獨立艾罐,同5包金艾柱,2百零蚊,雖然我覺得比其他舖賣得貴,不過我都係買左,因為我都係第1次買同用,買d有口碑同保證既先

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+14-1-4+15:3

可否pm個link比我嗎? 你依家用緊幾耐? 會否好大煙? 你其實係check過有咩野問題所以用呀? ...
我未用過,係睇完單桂敏blog想試下咪買

http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=18242635026

我買呢套

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+14-1-4+19:0

佢呢套係咪可以直接"cool"係腰就對好穴位? 好似樓主推介果款甘呢?
睇佢介紹,佢講大個塊係用係肚/腰/背,獨立既用係手腳,可以一塊綁係肚艾,同時用獨立個個艾足3里位/3陰交等等位置

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-04

原帖由 scgift 於 14-01-05 發表
唔係想打擊你…不過呢款温灸帶應該唔好用…
😨我已經買左,等收貨,而家點都要用住先😓

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-05

用住先啦
留意下佢隻罐應該係冇得調較風門既,所以艾灸中會好熱,最好搵定條毛巾包住成條帶先好縛上 ...
係呀,佢個隻冇得調較,我係睇佢講話呢款個好d,所以先買。可能用慣左就ok既

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-05

呢款好多孔,所以我估應該會好大煙,同好快燒完一粒艾柱。你用完再話我知呀,話唔定效果真係好好呢 ...
啱啱今日收到貨,聽晚試下先

單桂敏話係自製,都唔算好差,係個罐好似化學dd,不過個罐都幾大下,我驚熱到起水泡

伯爵府

呢款好多孔,所以我估應該會好大煙,同好快燒完一粒艾柱。你用完再話我知呀,話唔定效果真係好好呢 ...
今晚開始用單桂敏個款艾灸罐,好熱,我入袋,隔左2層衫,再加條毛巾同2層紙巾先覺得好d。味冇其他jm講咁嗅,不過好似食緊煙既味,做完要洗埋頭沖走陣煙味。

不過呢款艾柱好鬼大煙,開始時煙到流眼水,你個款艾柱係咪咁?同埋個罐有得較大細力,好快點完1條艾柱。

我唔知子宮同歸來穴位正確位,係咪大約就得?

伯爵府

仲有呢款帶真係唔太好,綁上身唔夠貼,我只可以放係肚上做,唔可以4圍行

伯爵府

引用:睇完都好想買黎試,+因為我都係宮寒,+手腳超

原帖由 lawsachan 於 14-01-10 發表
睇完都好想買黎試, 因為我都係宮寒, 手腳超冰的人, 但見到有JM話"不過好似食緊煙既味,做完要洗埋頭沖走陣 ...
係呀,做完d衫會好臭煙味,我係廳做艾灸,搞到個廳都有味,好似有一班人係度屋企狂煲。尋晚第2次做,我用毛巾包住個罐(第1次做時冇),咁就冇煙飄出黎,陣味都細好多,間屋冇咁臭煙味,好好多。同埋我帶左浴帽先艾,個頭就冇晒臭味

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-08

原帖由 scgift 於 14-01-10 發表
所以我先話覺得單桂敏條帶唔好用。貴版同其他平價版温灸帶會每跟一塊艾絨墊,如覺得熱時可以用來隔住身體同 ...
我而家用布包住個罐先放入袋就冇煙,但d罐同袋同衫就好大陣煙味,我未買個盒入起d工具,就咁放係度,搞到個廳大煙味。你個種艾柱會唔會有煙味,我老公話人地以為我地係煙產,日日係屋企煲煙

伯爵府

回覆:艾灸調理助孕分享

順便分享下(我唔係賣廣告,真心見到好似係有效先講)

我其實唔太信艾灸有效,只係試下既心態。我老公佢7勞8傷,手臂,膊頭,腰,尾龍骨都勞損,佢之前做推拿,比人整到好似打完1身咁,佢怕左唔肯去做。最近手臂痛又累,去左針灸,好左d。我買左艾灸野,比佢試下艾灸手臂,佢第1日冇咩特別,今晚第2次做,佢做完大叫,係之前做針灸既穴位出晒水泡。我記得係網睇過,話呢d係好既反應,因為係毒素自己會搵地方排出黎,排清毒就會好。

我開始覺得艾灸可能真係有佢既價值同功效係度,我平時m係會遲5-7日,今個cycle準時到。就好似我m到,我都每晚照艾灸,第1日m量係平時既2倍(我之前黎得比較小),我諗緊係咪做左艾灸,血氣循環好左,第1日已經血流成河咁。不過我覺得m到都係唔好做艾灸,因為太多量流出,唔知會唔會唔係咁好。

伯爵府

引用:回覆+scgift+的帖子我想請教一下,點解我月

原帖由 nekotmh 於 14-01-11 發表
回覆 scgift 的帖子

我想請教一下,點解我月经少,艾灸后更少?还要继续艾吗?
我做左艾灸,m反而多左好多。第1日已經好跨張,平時day1用2-3塊m巾,前晚第1次艾灸,m好準時到(之前一定遲),今日day1要用4-5塊。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-11

原帖由 scgift 於 14-01-11 發表
嘩,你老公咁快就出灸瘡,佢本身都真係幾傷下喎不過真係出左來係好事來架,難得佢肯灸

M ...
佢d水泡唔大粒,不過證明佢體內好多毒。其實我又會諗係咪個罐太熱,熱傷左起水泡?

我又冇水泡,因為唔受得熱,包左布,入袋,再加塊毛巾同隔住件衫艾,覺得熱就移開。

伯爵府

引用:你好,我想問你幫老公買既係邊種?我老公都

原帖由 sunshiny 於 14-01-11 發表
你好,我想問你幫老公買既係邊種?我老公都想灸腰,手,頸,成日話好痛,應該買艾灸帶定棒好?因為我想連埋樓 ...
我都係第1次認識艾灸,第1次用。我覺得買樓主介紹個款隨身艾灸帶應該幾好,我係另1間買左1套用品,包隨身艾灸帶(6個罐),2個單獨艾灸罐,連5包金艾柱,但艾灸帶唔夠貼身又綁得唔好,我唔推介你買我呢個。

因為有分單獨罐,2,3,4同6罐,我覺得買6罐穩陣d,鐘意艾多d穴位就點多d罐,唔想咁多點1-2個,彈性大d。另外可以買2個單獨艾罐,艾灸帶綁係肚/腰,同時用單獨既罐係手/腳同時艾。

其實艾灸有分好多款方式,有直接艾灸(即直接拿住支長艾條,離開皮膚小小做),呢個係最有效但艾灸往往要做1粒鐘,咁做會好累又易整到皮膚。第2款有效既係艾灸盒,我唔係用呢款,唔太清楚係點,大約係1個木盒,有分2,3,4,6個窿既,通常艾肚,腰,背範圍較大既地方就用多d窿既盒,插艾條入盒,點著佢放係要艾既地方上,燃燒左就有煙出。第3款係艾罐,效果冇艾盒咁好(但我覺得都夠),係1個個有好多細窿既鋁罐,用法同艾盒一樣,但係點艾柱(由長艾條切短,網上有得賣),艾罐冇得較大細火力,會好快燒晒粒艾柱,所以我用塊布包住,粒艾柱耐用好多,可以用1粒鐘。樓主介紹既同艾罐差唔多,佢個罐有個膠蓋,可以擰個蓋去較大細火力,但我係網上睇過,呢款叫隨身灸。

艾灸用既艾條我就唔知點分好壞,因為質素好參差,所以我幫有口碑既買艾柱。

我老公d水泡唔痛唔痕,佢冇整穿驚入細菌,睇網頁講,只要繼續艾灸,等d毒素排晒就自然會好,毒素排晒,體內就會自動調整身體,咁身體會慢慢好。不過艾灸好熱,要好忍得,我都頂唔順,要隔好多層布墊住,所以暫時未咩效果。我老公唔怕熱又忍得,佢冇我包咁多布,可能係咁佢好快艾出毒素。

我都係新手,唔係知好多野,有咩野一齊傾下研究下。你去姑網search單桂敏,佢個博客專講艾灸,我都係睇佢個網

伯爵府

引用:另外,灸完後有水泡,要點處理,我要揾完資

原帖由 sunshiny 於 14-01-11 發表
另外,灸完後有水泡,要點處理,我要揾完資料,費時比老公抦
其實唔洗理d水泡,我覺得唔好整穿佢,驚入細菌,之前睇網上既人分享,覺得有冇咁跨張,出晒水泡,但原來係真,我信只要繼續艾我相信應該會好。

伯爵府

引用:回覆+ilovedancendanc+的帖子唔係m期不要艾

回覆 ilovedancendanc 的帖子

唔係m期不要艾咩?我自從清宫后月经就少了,但系我内膜排卵時有13m,都唔知 ...
樓主話m量多個幾日唔好艾,差唔多完尾個幾日艾就ok,可以清得乾淨d。

伯爵府

引用:回覆+ilovedancendanc+的帖子我m好少,所以

回覆 ilovedancendanc 的帖子

我m好少,所以第一日艾到第七日,由5张變3张果個周期,好想m多點呀 ...
你試下睇中醫調理身體先,同時又做艾灸

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-11

原帖由 scgift 於 14-01-12 發表
好多病毒既人,真係可以灸一次就出灸瘡的。
我自己so far灸左咁耐,從來冇出過灸瘡。(個人覺得拔罐最影易排 ...
我都唔肯定係咪唔咁,不過水泡唔痛唔痕,同埋係小小硬,網上分享個d真係好大好跨張,真係會嚇親,但佢地係好嚴重既痛症

首頁

尾頁

跳至