論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

緬甸工人第一次出國打工,佢係大學生以前做倉務。由我大仔歲半到我大肚生細仔,到而家細仔五歲半。

我啲朋友知佢星期日走,聽日就搞咗一個榴槤大食會順便為佢餞行,平時見面我工人都幫手睇埋佢地啲小朋友,我啲朋友話覺得佢好仲買咗啲小禮物送俾佢。

相信大家响大家身上都學到唔少野。

AY1113    發表於 15-6-21 21:51

珍珠宮

回覆:我做咗七年嘅工人星期日走啦⋯⋯

啱啱同佢食完餐飯,頭先大食會時佢收咗禮物忍唔住喊⋯⋯其實都有啲唔捨得佢,畢竟過去八年裡面,我經歷咗生兩個小朋友、買樓搬屋,大仔係亞氏保加,大仔升小一等等呢啲人生大事。佢就存在响呢八年入面嘅七年裡面。當年初初上工時候,總係會有一啲問題,但呢啲都係磨合期,依家諗返起其實印象都好模糊⋯⋯咁都好嘅,大家留住美好回憶響心入面。

原來一個工人做耐咗,佢會不知不覺成為你家庭一份子,到佢要離開嘅時候,個心真係拿住拿住⋯⋯

珍珠宮

回覆:13yeah 的帖子

會,但我諗佢未有新方向,或許留係屋企做啲小生意,如士多等。
我住大馬,人工無其他地方好,呢幾年ringgit跌咗好多。佢今年34,要生小朋友就要快,呢個無可厚非,天下無不散之筵席。
因為最後個約(做咗6年之後)佢其實想返屋企,但我同佢講不如你做多一年幫我啦,
因為大仔上小一主流有踩界亞氏。所以其實上年佢約満后無返屋企加埋最後果年,佢3年冇見過佢屋企人。

頭先響機場講再見嘅時候,我C6平時cool嘅,但係竟然同佢講:「Thank you for your service. Seven year is not a short time, thank you for staying with us!」跟住大家眼紅紅,I gave her a hug and said thank you for staying with us and God bless you! We both cried. 我都係眼淺嘅人。

珍珠宮

回覆:selina1109 的帖子

人心肉造,時間會改變對人嘅睇法,我覺得我學到嘢。

珍珠宮

回覆:062004 的帖子

我大仔響架車喊,佢有記憶中工人就已經響到,依家佢懂事就會識離別之愁,所以影響大好多。

珍珠宮

回覆:ccysj01 的帖子

我都有諗過會唔會將來佢會返嚟幫我呢,因為住我隔離屋嘅個姐姐都係做咗好耐,跟住回家一年後再返嚟幫我鄰居,但將來嘅事無人知,如果佢有能力搵份好啲嘅工又唔使離開屋企,我真心祝福佢。如果佢真係想再返嚟,我都會請返佢。

珍珠宮

回覆:bby0602 的帖子

我住大馬,果時係早過香港有緬甸工人,依家已經無乜,市面大部份緬甸女人都做車衣或侍應。

首頁

尾頁

跳至