自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:+本帖最後由+小魚兒正正+於+12-11-15+20:12

原帖由 小魚兒正正 於 12-11-15 發表

今日巳去學校了解....但結果...比副校..好大聲....罵... ...
唔明

可否簡單直接些?

珊瑚宮

silvia_ng 發表於 12-11-15 22:03
我私下識得樓主, 所以打左比佢了解左件事啦。佢而家係比較激動, 所以寫得九唔搭八, 佢請我向大家講句唔好意 ...
處理呢件事真係要自己冷靜先會佔上風。只係一個細路咁樣針對樓主個仔, 同一班人己經有樣學樣係兩件事, 個家長嚟到點講?

如果己經係風氣, 寫信投訴(直去校長)要求有嚴正處理先得, 要俾時間學校。同聯絡學校社工睇下點啦。

珊瑚宮

silvia_ng 發表於 12-11-15 22:03
我私下識得樓主, 所以打左比佢了解左件事啦。佢而家係比較激動, 所以寫得九唔搭八, 佢請我向大家講句唔好意 ...
處理呢件事真係要自己冷靜先會佔上風。只係一個細路咁樣針對樓主個仔, 同一班人己經有樣學樣係兩件事, 個家長嚟到點講?

如果己經係風氣, 寫信投訴(直去校長)要求有嚴正處理先得, 要俾時間學校。同聯絡學校社工睇下點啦。

珊瑚宮

小魚兒正正 發表於 12-11-15 22:51
回覆 wonderlulu 的帖子

家長來到咪一開口話我個女吾會咁做,囉,我個女好乖係男仔頭d姐,唉. ...

有證人, 佢都咁講係佢盲目。

講咗事實出嚟, 你只需要要求學校嚴肅處理, 直寫信俾校長, CC 個副校, 說出你知嘅經過, 要求學校處理同答覆。如果一個月唔見回應, 就俾埋封信教署。

如果可以, 考慮下俾仔仔上體能活動嘅課, 因為多活動嘅孩子比較反應敏捷, 而運動中產生嘅激素, 也令人比較開朗, 同硬正, 有時同大細粒無關的, 係孩子有CONFIDENCE講"我唔怕你"都有份量啲, 人總係欺善怕惡的呀。

silvia_ng  佢個仔....其實學開功夫幾年架啦!!!!  發表於 12-11-15 23:14

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+春卷+於+12-11-16+發表如果是

原帖由 shannnb 於 12-11-16 發表
要温書剪人果個前科雷雷,禁住人剪,仲恐嚇羅刀湯人. 真係唔知原來宜家小朋友咁狠。

...
講得咁嚴重,校方同社工都咁輕率處理,有點不可思議矛盾處亦太多了

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+12-11-16+發表

原帖由 shannnb 於 12-11-16 發表
我估樓主屬激動派,處理唔到,一激動好易被認為小事化大。往往誤左有效處理時機。

...
同意,我諗無一間學校會坐視欺凌,處理手法亦有好多,相對激動嘅家長加入,通常係反效果。

首頁

尾頁

跳至