跳至

首頁
34567...15

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

chingching123 發表於 12-1-13 11:35
你既安排同時間同我阿仔果間完全一樣.............我放工都要去

你係放工時間?
我係一朝早,正,唔水請假.

子爵府

唔識講...

【明報專訊】東區醫院駐院外科專科醫生黃浩卿,昨凌晨在灣仔大王東街嘉薈軒39樓寓所墮下,肢離破碎當場爆頭身亡。警方調查後相信他並無經濟壓力,雖無檢獲遺書,但認為事件無可疑。消息指出,黃過去半年吃不下嚥致體型消瘦,曾試過發高燒入院,不排除他因病厭世輕生。東區醫院讚揚黃工作表現優良,初步了解,事件與工作無關。

墮樓斃命的黃浩卿35歲,未婚,外貌高大英俊,酷似台灣導演「九把刀」。他於2002年在中大內外全科畢業,翌年加入東區醫院外科部,現為該院駐院外科專科醫生,擅長微創外科(上消化道),由於工作表現優異,加上最近有副顧問醫生離職,其上司有意安排他填補空缺,晉升為副顧問醫生。

上司原擬擢升 同事讚投入友善

據了解,身材高大的黃浩卿近半年身體狀况不太好,很多時吃不下東西,消瘦了很多,且試過發高燒入院,相信是健康出了重大問題,不排除他因病厭世。

案發單位為嘉薈軒39樓某室,實用面積約357呎,2008年初以360多萬元購入,現時已升值至700多萬元。資料顯示該單位是由公司持有,股東為兩名女子,不排除黃浩卿是租客。

事發昨凌晨5時許,上址大廈對開的莊士敦道60號對開傳出巨響,警員接報到場,發現一名男子血肉橫飛,當場證實死亡,遂以帳篷將其遺體覆蓋,經調查後證實他為醫生黃浩卿,相信是從寓所躍下身亡,案件無可疑,原因尚待調查,遺體稍後舁送殮房等候剖驗。

有認識黃浩卿的醫護表示,黃暱稱「HH」(浩卿的簡寫),工作投入待人友善,樂觀及愛助人,近日有如常上班,情緒舉動沒有異常,突然傳來噩耗,同事和友人深感驚訝,望其家人能節哀順變。

東區醫院表示,初步了解後,相信事件與工作無關,院方對事件深表惋惜,已聯絡黃之家人提供協助,亦會為有需要的同事提供輔導和支援。

醫生協會﹕清楚治癒機會 或更鬱結

據了解,黃浩卿成為外科專科醫生過程有點曲折,他畢業時剛巧遇上醫管局削減開支,他一心想成當外科醫生,但外科卻沒有培訓空缺,直至翌年他才能加入東院外科部門,下很多苦功逐步通過考試和臨牀培訓,終成為專科醫生。其專業範疇前途一片光明,詎料傳來噩耗,旁人均感心痛惋惜。

公共醫療醫生協會會長蘇潔瑩表示,醫生較其他人更容易清楚自己患病狀况,會找最好的治療方法;但同時,亦較其他人明白患病的治癒和康復機會有多少,故亦會因頑疾纏繞而有鬱結。

....>>個時我都係,好在最後在東院醫好,唔好話我知,佢只係食導收窄呀!!!

子爵府

準媽咪 發表於 12-1-13 12:42
唉, 念念不忘尋日架 bb 車 tim!!!
來緊暑假書展一定唔可以再失手!

仲咩買BB車?
昨天去到就買,無等大平賣先執貨;時間越趕,越買埋D無謂野.

子爵府

mykate 發表於 12-1-13 14:17
今日人地老婆再去睇。

已經冇乜期望;知足常樂!

租緊出去,到時都可以照賣,對嗎?

子爵府

kelok 發表於 12-1-13 14:27
佢講左好耐啦~
可惜你已經.....

準媽比叔仔用?

子爵府

kelok 發表於 12-1-13 14:48
佢話架combi就散想換過架!

其實呢個moment都好少用車車出街. 除非黃昏瞓左.
係架,有時用士的車都唔多方便,所以我都好少用LU.

子爵府

涼粉涼浸浸 發表於 12-1-13 15:18
原來今日咁多人都家長日,涼粉仔學校都係!今朝好趕,仲要返醫院產檢,好在今次勁快,前後唔使一個鐘!
總 ...

真係好快喎! 呀B OK就正晒啦
無咩男仔仲會睇多幾眼添喎,容易認人嘛!

子爵府

涼粉涼浸浸 發表於 12-1-13 15:29
依家如果知去街去得耐,我地都要帶車仔,因為下午一定瞓一轉,都無乜可能抱住瞓,試過無帶車仔就搵地方坐低 ...

涼粉仔幾重幾高呀?
我成日唔記得CHECK佢個生長指標添.

做咩昨天唔黎(涼粉爸),你地想要既戰車好多呀.

子爵府

涼粉涼浸浸 發表於 12-1-13 15:44
涼粉仔依家103cm, 重15.5kg, 生長線我估都係中間位呱!雖則又唔係太輕,但個身得排胸骨同對腳又好似牙簽咁 ...

佢仲青靚百淨添!
原來如此,我都諗左好耐請唔請假黎,如果唔黎,我估成日會'羅羅亂',唉,都係....

子爵府

kkyee 發表於 12-1-13 16:16
講野好粗魯 好MK

Daniel Ng 有興趣D....

子爵府

kelok 發表於 12-1-13 16:10
我請左假, 但俾阿囝D野攪亂晒....無啦啦一個電話, 就要飛的接濟阿仔送蕃茄+雞蛋.
行出學校落山途中迷迷糊 ...

家中沒有貨?

子爵府

今日雙手好似斷左...

子爵府

早呀,甚麼野無做過,但日日都好夜先瞓得! 不過都會珍惜下!今日食晏又要去學校,還好是在香港區,唔係真係趕到呀媽唔認得!

上星期五約左班友人出黎,今次終於齊晒腳,好開心,其中1個友人講出佢有個朋友做左小三,分享佢友人小三生活同埋點解男人會出去搵小三,當中笑爆我地,好在我地坐於死角位的間板房....

子爵府

mykate 發表於 12-1-16 09:56
早!

昨天學校旅行,落足全日,呆等夠鐘!

又去,上次唔係去左啦?咁快又一次?

子爵府

那位小三是離婚婦人,亦有小朋友了.
不過我友人分享那位小三一些見解,男人點解出去搵人,有D野都講得岩架.

子爵府

小三說那男人同老婆幾年無行埋,男人想生小朋友,唔比行埋生蟲都唔得啦.
友人問小三,你家中有小朋友,如果需要,咁點,開房囉
跟著我地問出面D小築係咩格局....答:唔係心型床,最正係雙人按摩池;咁1日幾多錢....錯,3個鐘搞掂要走? 原因: 返家睇小朋友.

跟著我地另一友人講,有次老公真係BOOK左小築,諗著同我友人去!!但我友人係護士,腦海只諗,好污衊.....下次要帶定清潔用品,不過清潔完已經夠鐘,唔加得鐘,因為家中有3個小朋友,要歸家睇功課 !!!!

子爵府

天后:
如果係飲酒,唔帶小朋友啦,當天我地飲左好多枝,雖則我無咩點飲,原來韓啤好似無咩飲精喎!

子爵府

個日友人講個女考到女拔,依家都係我檔學校,當天友人一句考飽佢(係爸爸同呀女話去考),呀女居然得左…依家就頭痛了!因為佢心知呀女唔係個個TYPE既人,自已又怕日後頂唔順…..
唔知呀專家有咩意見呢?

子爵府

心予 發表於 12-1-16 11:35
女拔個校長好有信心自己唔會揀錯女, 你友人個女考到, 即係話校長睇到佢的潛質

我朋友個女又係考到, 佢只係 ...

唔係我大口氣,我係唔會去報名,因為考到真係難決擇,首先唔計學習上追唔上呢個因素,我同史生一致認為...錢係一個最重要因素,真係無得比,小朋友入左去,會好自卑,無既係呃你!有D野,可能你會話要由細個教,但小朋友一日對足咁多個鐘,邊會明呢.....呢D世界,史生就最明!

子爵府

chingching123 發表於 12-1-16 11:42
飲韓啤咁得意........睇韓片, d人成日飲唔知d咩酒呢, 我估應該係d堅既酒, 細細杯咁飲, 後生老既都係咁飲
...

個日去食韓燒嘛,當然配上韓啤啦!

首頁
34567...15

尾頁

跳至