自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

gion 發表於 18-10-29 03:01
搞咁大壇嘢,又多嘢洗,切淨嘅食物自己又要哽埋佢,呢D嘢唔係個個都啱,不過小朋友一定好開心。
...

我真係試過搞咁大壇嘢呀!都係想引阿女開口食(當時小二),但係都係舐氣 每樣了兩了,都唔係點食
而家大左,梗知大小姐口味,都費事逼。唔啱佢胃口嘅,點雕龍雕鳳,都舐氣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

9594 發表於 18-10-29 08:26
我都好驚太有性格嘅小朋友,做樣樣野都唔啱心意,好令人洩氣。

其實呢啲野係天生,定係家長誘導問題呢?

其他人唔知!但我個女肯定天生

因為我仔女都一樣咁教,唔好浪費食物,整左就要食,唔鐘意食最多食一、兩啖,真真係唔鐘意,最多下次唔煮。

出街食嘢,想食新嘢無問題,但叫左唔好食,都要梗埋去,最多下次記住唔好要!人地夾、或叫你食嘢,應酬都要硬食少少,唔好拒絕!

以上全部,仔全做到!但女呢?真係企硬,say No!

珍珠宮

9594 發表於 18-10-29 11:57
難為了媽媽

咁又無好難為嘅!係搞到我好長氣囉

不過又好得意,仔女兩個細時係相反,仔好醃尖,女好雜食,所以細時對仔長氣,大時對女長氣,總之長氣到而家。佢地都係到左6,7歲時,對食嘅態度忽然調轉左 直到而家

我同老公都係對食無所謂嘅人,都唔明點解會咁

首頁

尾頁

跳至