自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

靚豬豬 發表於 18-3-10 12:37
有用開嘅jm 覺得好用嗎 ?

payme得P2P一個功能,我有微信同支付寶,同埋我啲朋友多數有微信,比錢對方都好方便。
如果你有朋友用payme,唔關好唔好用事都要整埋,方便大家。

水晶宮

木土土 發表於 18-3-10 13:41
用payme,感覺比微信同支付寶安全,因payme 係屬HSBC ,受香港金管局監管,系統要乎合高安全規格標準
...

payme冇得係店鋪買野幾安全都有用,我唔覺得微信同支付寶唔安全,佢地都有系統保障客戶帳戶。

細膽嘅可以用支付寶,唔駛綁卡唔綁認證都用到,不過就要用番最原始嘅方法,要自己去增值。

樓下餐廳都用得支付寶,宜家我除時過錢比亞囝去買飯食,好方便。

水晶宮

木土土 發表於 18-3-10 15:34
香港買野,用八達通及信用卡已好方便。

香港店鋪用得支付寶,多數可以做八達通!

裝oepay,手機好似要nfc,我手機冇nfc。其實宜家好多小店冇得用八達通冇得用信用卡同EPS,因為服務費收得貴,好似我樓下茶餐廳不褸只收現金,宜家肯整支付寶係因為服務費平啲又唔駛租機,老闆話希望遲啲更多人用,唔駛收咁多現金。
其實邊隻有優勢對我嚟講冇乜所謂,對於我呢啲成日用晒啲現金又唔記得襟機嘅人呢講,方便咗就得。

諗起前幾買對特價鞋$99,我帶唔夠現金又冇得用EPS,碌卡又要過$200,結果要出去襟機,真麻煩。

水晶宮

終極熊貓 發表於 18-3-10 18:41
有系統保障客戶帳戶

你覺得冇保障咪唔好用囉,又冇人迫你用,宜家連外國人都會用微信,其實你唔用對微信咁大間公司一啲影響都冇,你大可放心

水晶宮

Edithcsm 發表於 18-3-11 14:45
如果身邊朋友冇乜人用,咁我有payme都冇乜用囉?

係呀,要朋友用先有用,因為佢冇其他功能

水晶宮

回覆樓主:

大家payme有冇問題?我嗰個要從身登入,朋友嗰個就發生錯誤。

已經係第二次出現呢個情況,又要重新登入好麻煩。

水晶宮

jasmine0527 發表於 18-3-14 18:27
咁條咭數咪會好大咯 我唔想呀,我有無理解錯呀?
我想現兜兜戶口有幾多錢就洗幾多錢,唔想碌卡 ...

一定要綁信用卡,係信用卡扣錢

水晶宮

vevenuc 發表於 18-3-14 20:00
我剛綁了DBS信用卡,要我身份証認證,是要嗎?

我其實有匯豐信用卡,但綁呢張冇分或回贈

payme係要認證的

水晶宮

vevenuc 發表於 18-3-14 21:46
Thanks! 請問是否一定要有恆生或匯豐saving 先得?我有但老公冇

Payme 有分信用卡一覽表
https://flyformiles.hk/6739/payme-%E6%9C%89%E5%88%86%E4%BF%A1%E7%94%A8%E5%8D%A1%E4%B8%80%E8%A6%BD%E8%A1%A8

水晶宮

vevenuc 發表於 18-3-14 22:23
再請教!我老公冇匯豐信用卡及匯豐saving ,可以用到payme 嗎?

大部份信用卡都得,aeon信用卡唔得,你攞咗個App試下綁卡,綁到就即係得

水晶宮

vevenuc 發表於 18-3-14 22:44
唔好意思!我係想問是否任何一間銀行的儲蓄戶口都得,用來轉番俾自己?
...

是,任何一間銀行都可以轉番錢入去的

水晶宮

LeungSingSing 發表於 18-5-20 16:21
回覆 靚豬豬 的帖子

Payme唔好用的,有個匯款限額好低

仲有唔知係咪我唔係成日用,間唔中就要我重新登入,好麻煩

首頁

尾頁

跳至