自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

唯有堅持,我仔細個ADHD記得二年班時抄寫一個鐘寫唔到10個字,日日返屋企做功課都是我同佢一起煎熬⋯⋯衣家16歲了,專注力仍然有問題的,幸運佢搵到興趣同專長,學業居然唔差。求學路漫漫,唯有磨耐性,父母同佢地一齊磨
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

redhot 發表於 21-3-19 11:15
咁佢依家係咪文科唔叻數理叻嗰種?

音樂最標青,呢類人通常數學唔會差。文科都考到A,可能因為專注力問題由細到大唔閱讀,但偏偏讀譜勁快,每個人體質唔一樣,可能佢睇唔到文字,耳仔同數字先敏感。好奇怪屋企冇人有音樂底都唔知啲嘢邊度來⋯anyway,養大小朋友唔容易,好好觀察每個人都有長短處,搵到長處就盡量發掘,水漲船高有自信乜都易解決。曾經我一度已經接受左自己個仔係學渣的事實,心諗總算有一技之長佢話學音樂都算,點知男仔真係15、6歲學業上先發力,我始終係中國亞媽,以前亞仔讀書渣都算,衣家成績好開始糾結學音樂唔抵
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

大笨鐘 發表於 21-3-19 22:53
我個仔好似你個仔,我覺得佢音樂有天份(得阿媽覺得),不過音樂天份再好都要刻苦練習,而且佢仲有其他興 ...

佢中意兼有熱誠,唯有支持,衣家佢大部分時間擺響音樂方面的訓練,每日都要上堂加樂團又有好多演出比賽,唔係因為COVID 應該成日要飛,讀書反而成為副業,睇來已成定局。仔女學藝術類父母心態一定要識平衡,要捨得放棄學業捨得燒錢盡量擺低對將來的憂慮陪佢地一起發夢⋯⋯

首頁

尾頁

跳至