自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

^^ 發表於 20-8-10 15:00
呢點我有講過, 但佢話佢的中小學老師都話, 如佢真係讀到教師牌返嚟, 會請佢. (如未退休)

有位先得嫁,同埋 要過校監嗰關㗎喎
總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

CathyChan1126 發表於 20-8-10 17:14
佢又講得岩,
其實佢條路,係佢自己選擇
所以你可以比意見,

我都覺得條路應該畀佢自己揀, 但係冇本事考得好留係香港, 代價就係自己畀錢
總有離別的時候

翡翠宮

^^ 發表於 20-8-10 17:21
佢無收入, 就係要我供佢去台灣, 我唔肯, 所以成了僵局, 我相信如佢有能力會自己攪掂走了.

...

我明白我係外人就梗係講得輕鬆, 但係 唔畀去就怨既 都係威脅緊父母,唉!
總有離別的時候

翡翠宮

蘋果木 發表於 20-8-10 17:31
今時今日冇能力都學人企硬,將來佢有能力咪曉飛?其實最開頭根本吾應該俾佢知道你有能力供佢出國!
...

好同意

總有離別的時候

翡翠宮

^^ 發表於 20-8-11 15:00
中英各 4, 佢想教中文

原來中英各4, 選修科咪好低分, 選修科比心機冇理由會咁低分㗎喎, 畀多少少心機讀好選修科就可以留喺香港讀啦
總有離別的時候

翡翠宮

蘋果木 發表於 20-8-11 15:20
同意,我女都吾高分,最後都疊埋心水報副學士,望可以駁返上大學!

唔係低分就有問題, 但係見到呢個分數組合我就唔係幾高興, 通常語文科先至難搞, 其他非語文科比啲心機,唔會 低分 得咁緊要
總有離別的時候

翡翠宮

蘋果木 發表於 20-8-11 16:07
甘又吾好甘諗,有時真係會失手,當然2又真係太低既!我始終覺得有冇盡力先係重點!
...

的確 有冇盡力同態度至為重要
總有離別的時候

翡翠宮

^^ 發表於 20-8-13 14:59
現她已肯台灣延期一年, 在香港有兩個 Offer 比佢
1. HKU Space ... high dip.. 翻譯
2. OU... degree.. 翻 ...

我會狠心,比佢揀,若去台灣,今年出去做野,儲錢去讀。若揀香港 space 或 ou 就立即 放棄台灣學位,冇得回頭揀
總有離別的時候

翡翠宮

^^ 發表於 20-8-13 15:47
佢就係話要佢揀 HKU Space / OU 條件係要保留台灣學位, 但我已講明, 就算保留咗我都唔比佢去讀, 我話佢保 ...

佢唔好再 so d ,激死人

咁我唔想佢讓步囉, 唔好讀香港 space 或者 ou, 叫佢儲錢去台灣, 一陣間佢又hea讀ou, 等去台灣 佢咪著數曬
總有離別的時候

翡翠宮

taiwoon 發表於 20-8-13 15:53
呢點佢無話錯你
佢保留個學位都係多個選擇
比多一年佢去諗清楚

要有多選擇,自己要有 d 本事, 一係成績 有番咁上下勁, 一係自己畀錢, 一係要有良好態度, 唔係唔需要自己付出㗎
總有離別的時候

翡翠宮

回覆樓主:

辛苦曬媽媽

^^    發表於 20-8-14 16:16
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至