自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

sambb 發表於 18-11-9 11:53
到。

剛考完試, 遲啲家長會就知predict grade. 有叫佢好開始從頭溫起加分配時間。 不過佢仍然沉迷琴棋 ...
咁要急起直追...
我仔出年考

珍珠宮

2024年龍年勳章

wawaliluk 發表於 18-11-9 11:02
大家好!

有無JM嘅子女係明年考DSE?
見我仔印咗DSE考試時間表貼係枱頭, 佢自己知自己...

珍珠宮

2024年龍年勳章

hoganmama 發表於 18-11-9 15:03
出左時間表啦? 我都唔知, 上網睇下先

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Timetable/2019_DSE_Timetable.pdf

珍珠宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-9 14:26
大家加油!我女係上年
真係難捱,佢又辛辛苦我又辛苦。見佢捱係心痛,見佢唔捱想樁佢!
做阿媽要練到通氣d ...

見佢捱係心痛,見佢唔捱想樁佢...

心聲

我仔已立下大志, 話大不了~RETAKE

珍珠宮

2024年龍年勳章

hoganmama 發表於 18-11-9 15:33
Thank you
一齊加油~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 15:35
好開心見到2019DSE post.
各位同學,家長加油哦 話咁快又一年,我地2018 果堆已經year 1, 岩岩 ...
謝謝你同其他JM指點...
22號學校會有講座, 到時要聽多D。
不過我仔都話學校好低估佢, predict全部跌一個grade, 我都唔識講

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 15:47
仲有, 你講開學校. 真心放榜後, 唔好100% 聽晒學校講.
因為18-20分果組, 學校係神係鬼都叫學生選ASSO. 後 ...
係~我仔小學升中填表時已經俾班主任漏夜打電話來問長問短, 話我太進取, 機會好微...
但其實我都係參照番佢哋學校公佈歷屆派位結果來做個統計, 無高攀, 唔低估, 卒之第一志願。
都明佢間小學可能抱住低估穩入首三來保名聲, 但中學點解又係咁???

我仔話補習老師都唔建議佢哋讀ASSO...

珍珠宮

2024年龍年勳章

hoganmama 發表於 18-11-9 15:53
係, 見佢好努力真係好心痛, 我唔係擔心佢考唔考到, 條條大路出羅馬, 佢已經讀得書多過我, 佢中六, 我得中五 ...

依家程度深好多
我仔都算係咁~F3開始生性認真讀, 當然成績未必次次理想, 中英兩科都係比較弱...
但見佢都叫儘咗力, 最壞打算學佢話RETAKE囉~2020又一條好漢

wcpcelia    發表於 18-11-11 19:06

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:04
再講多少少我既經濟 ( 唔好怪我長氣).
除左jupas 排位要有兩手準備, 唔好比之前收生既分厄到. 特別係工科, ...
一定唔會嫌你長氣, 長氣我鍾意, 同聲同氣
我仔讀ECON同BASF, 即係無咗你講嘅優勢...

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:23
當日亞女咪同我好執著既。又話UST 唔面試,要講興趣,咩咩77. 好啦,依家year 1, 改晒口風,話好多謝我當 ...
你囡囡好在有你, 但都要你識先可以幫到佢。
我仲十下十下...希望到時可以請教你指點下

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:31
Jm, 如果冇理科係手。真係要好小心。
考得好,間間都冇問題。因為touchwood 係邊緣人時,一定唔夠理科生爭 ...
知道~謝謝~佢ECON同BASF算OK, 但唔知佢學校成績同DSE落差大唔大

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 16:40
以舊年我地學校計,bafs 真係殺一個操手不及。連我女係學校PG 係5,出黎得3. 有兩個同學PG 係5*,最後得4 ...
好大...聽天由命

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-10 15:57
中文科真係好難講,就算傳統名校依家都唔敢保証中文科,所以多左地區名校學生成為狀元;卷一只要熟讀範文 ...

一口氣追番幾版留言,真心多謝你哋幾位過來人分享寶貴經驗,又感動又有得著
你真係你囡囡一個強大後盾兼數據分析師
在我來講,我仔未必穩入U。但見到佢F3開始生性為選科舖路,弱科就自己去搵補習。
一星期四晚搭車來回一兩個鐘咁去補習,一直堅持到F6...就算DSE成績未如理想,我都無怨...
sorry講自己無謂嘢

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-10 21:20
只要努力過,無論最後點,都無悔的.
舊年DSE, 成班Jm 都緊張,我自己都檬下檬下好多野。同埋有一個平台, ...

知道,謝謝你

珍珠宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-11 13:11
我地會一直支持到各位到jupas放榜

今年七月你囡囡放榜時,我都有追你哋個舖,當時都緊張埋一份。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-11 21:16
儘量放鬆,點都要考。依家驚黎都冇用,時間仲太漫長,要驚要擔心留返放榜前後同派Jupas前都未遲。無論考成 ...
Kittymummy~淨睇文字見你自己喊足三個鐘, 好心酸...
雨過總會天晴, 你同你囡嘅努力無白費。
希望各位2019DSE考生同家長出年七月順利~

珍珠宮

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-12 10:52
個人睇法
唔好忘記,好多人係成績好好,只係無3322而被迫讀HD/AD,唔好睇人地轉得返degree就覺得滿懷希望 ...
請問ASSO升讀資助學士, 每年只有5千名額?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-12 11:26
同問,我冇研究過Asso. 但都想了解一下Asso 實際升返U 既機會率到底有幾大。因為我記得粗略睇過佢地sell ...
係囉~同問X2
Poly HKCC聲稱入八大係86.9%@2017,
HKU Space聲稱入三大係50%, 入八大係70%
但入讀大學的%無講明入讀科目, 又無講明係咪包括埋自資...

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-12 10:39
呢個真係人都癲,相差5分,完全影響部署。
再請問大家~
E-APP係咪學生自己上網申請? 學校無乜呢方面資訊...

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-12 11:45
係呀,E-App 都係自己申請的。好似話用黎報Asso 我印象中。
哦~即係如果無諗住讀ASSO, 唔使報E-APP?
我仔話明唔會讀ASSO, 只考慮RETAKE, 佢話GPA邊有咁易高分

首頁

尾頁

跳至