自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問有冇人知頭七及回魂係點計? 如沒有任何宗教信仰, 有d咩嘢要做? Thanks a lot!

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

殯儀館同我講而家唔做呢d嘢, 所以想問清楚, Thanks.
原帖由 ccbeauty 於 09-3-17 13:49 發表
and bun 儀館d人應該會教ga bor.

侯爵府

你講得好啱, 其實我哋都唔打算搵師傅打齋或做d咩, 因為都唔太相信, 只係想知道有d咩忌諱, 例如頭七唔知幾點後唔好出廰之類, 想個心舒服點.
原帖由 d2343130 於 09-3-17 14:38 發表
如殯儀業同你咁講:
1) 佢唔熟呢行,亦唔識計或搵師傅同你先人計回魂,魂高幾多,去咩道之類;
2) 佢知你無宗教,所以話比你知你都唔會做,所以慳番.

...

侯爵府

多謝你及各位既資料, 雖然我都唔太明, 我會去長生店問清楚. Thanks again.
原帖由 d2343130 於 09-3-17 14:45 發表
以我所知:
亡者要為他/她在家設靈比佢知自己已亡. 唔係亡者會留係死亡地點.
而頭七,尾七,回魂及百日對亡者都係重要日子, 而亡者由死亡日起每七日要祭一次,於中午12點前.
其實,都係比亡者知你已亡唔好留係陽間,做新魂 ...

侯爵府

想問下係咪淨係回魂果晚唔瞓得, 咁之前之後呢?
原帖由 MK2006 於 09-3-17 17:38 發表
你唔好瞓婆婆張床啦, 唔好架, 我老公就唔聽我講...62回魂果晚臨天光走咗去瞓, .....我老公話成身唔郁得叫又叫唔出, 係feel到62瞓落佢到...... 之後好黑仔...
雖然係親人, 但佢已經走咗就由佢走, 唔好再留佢啦, 你掛 ...

首頁

尾頁

跳至