嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

yan02
你個仔好點沒有? 有時小朋友可能有不開心的事, 但又不懂用言語表達, 就可能會特別扭計, 可能在回鄉時慣常的生活節奏被打斷或遇過一些不如意, 於是悶悶不樂, 因而有以上的行為呢(我亂估), 不過我相信你的愛會令事件好快平息的, 加油.
原帖由 yan02 於 10-4-23 16:45 發表
各位媽媽有沒人可以幫下我

我仔自從清明回鄉拜山回來, 夜晚2-4點就起身哭, "不要媽咪, 叫人走, 要扭成2小時,扭到累了, 才會睡著了, 到6-7點又會再起身, 日頭又是成日會很"蒙 " , 成日扭計 , 以前每每2-4點都會痕, ...

大宅

要改善濕疹除了治療外, 另外就是預防, 亦即是找出你小朋友的致敏原, 然後避一避, 再加勤力護理, 如果你的小朋友是對牛奶敏感, 那麼轉奶粉是有用的, 通常會先轉飲低敏, 再不行便是轉飲荳奶, 但如果你的小朋友是屬於濕疹嚴重的類別, 那麼致敏原豈止一個, 聽你說,冬天好番, 近排又差, 那麼汗水可能都是他另一個致敏原, 所以要經常替他用清水抹汗, 睡覺時要開冷氣, 還有小朋友的起居地方和 飲食都要好注意, 努力呀.
quote]原帖由 neko1234 於 10-5-28 10:58 發表
而家想試下同佢轉奶粉
唔知十四個月先來轉有無用
同埋轉邊隻比較好?
[/quote]

大宅

近日在此都見到不少新加入的媽咪, 現再轉載本論壇的版主tpy曾post的資料給大家參考, 非常有用的.

曾經在bk網上發表過的濕疹資料一覽表

以下是本人以及其他媽咪在bk網上發表過的濕疹資料, 方便大家click入去睇睇:-

1. 我參加左濕疹講座後的分享

2. '防治濕疹 父母必讀'小冊子內容資料

3. 有關"什麼是濕疹"的網站資料

4. 濕疹資料-各類敏感食物

5. 濕疹bb護膚品資料及試用後的意見分享

6. 濕疹資料--有關去濕資料及湯水介紹

7. 濕疹資料--有關滋潤皮膚湯水介紹

8. 濕疹資料--游泳時要注意的事項

希望以上資料能幫到有需要的媽咪. 若大家有任何問題, 歡迎到以下討論區與我們一起互商切磋分享.

9. 濕疹bb媽咪論壇

有關濕疹資料可參考以下:- 關於曾經在bk網上發表過的濕疹資料一覽表

大宅

珀珀慧慧媽:

其實我常常都會到這裡望望, 只是真的沒時間留言, 你工作仍然很忙吧, 你也很少留言呢, 我想這裡很多媽咪也希望常常見到你呀, 我想我囝囝應跟你囝囝差不多, 無事時就無事, 一個不少心中左致敏原便發到豬頭般, 總之就是在好日子時就好好享受, 一到作戰時候便靜心作戰, 大家有空就上來支持下大家啦.
原帖由 珀珀,慧慧媽 於 10-6-2 09:19 發表

hi annpoon
好耐冇見喇,呀囝d濕疹控制成點呀??
我個囝前幾日食左椶後發到變豬頭呀 ..可能他對d五香粉敏感呀

大宅

我估計你說的藥膏應是elomet, 是一隻中度的類固醇, 視符嚴重程度和bb的年紀, 由醫生建議你單獨用, 還是混合Aqueous cream用, 多用於手腳, 勿搽在面上, 愈強的類固醇當然好快見效, 但如不適當地使用, 副作用也較大, 市面上有很多中成藥膏, 好平又快見效的就是包含了這些中或強度的類固醇, 切勿隨便聽人說那隻藥膏便買呀.
原帖由 $錢BB$ 於 10-6-26 04:17 發表
bb有濕疹e生開左隻Eloivet(唔知係咪甘串)知唔知尼隻膏where to buy?how much?因用左好好.唔似用1%果隻甘快返發,或有無膏介紹
thx

大宅

搽左也沒法子了, 只用了短時間應暫不會有太大副作用, 你的小朋友面上濕疹很嚴重嗎? 初起時如搽1%, 再保持沒汗水和避開致敏原, 再加搽cream, 都應該可以控制一下.
原帖由 $錢BB$ 於 10-6-30 04:49 發表
thx
唉!個e生又話可以茶面, bb18個月甘有無問題

大宅

當你未肯定bb是否對羊毛敏感時, 最好不用, 如果真的要用, 就盡量不要觸及皮膚, 如先著件樽領棉質底衫在內, 其實著棉質底加抓毛衫及一些夾棉褸都好暖, 唔一定要穿羊毛衫.
原帖由 bbJP 於 11-1-12 11:57 發表
請問濕疹bb係咪唔好穿羊毛底衫??

首頁

尾頁

跳至