自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

catnapper

我同你既處境都一樣, & 請工人, 睇你好5好彩啦~ 我個姐姐都幫我打左好多年工架啦, so far so good啦~ 佢好錫我細囝架..

佢其實已經你我屋企管家, 話頭醒尾, 真係幫輕我好多架~我可以完全唔洗理屋企既野, 咁我又唔介意屋企養多個人囉~

請工人, 真係好講彩數, 我叫做好彩囉~

原帖由 catnapper 於 09-2-19 08:49 AM 發表
你話我呀? 我唔係搵幾萬, 但又請工人

我至所以請工人係因為我計過條數, 出來搵錢-工人開支, 仲有d錢剩先會咁做, 況且除o左自己屋企, 我仲要養娘家, 62 99家, 所以果"dd錢"都好重要

...

水晶宮

me 2, 我同你對待工人既相處一樣~ 我工人係我屋企做左7年啦, 阿囝幾個月佢就湊阿囝架啦, 到而家阿囝8歲囉, 佢超錫阿囝~

原帖由 catnapper 於 09-2-19 10:08 AM 發表
咁我同你一樣都好好彩, 呢個係我第1個工人, 而家第3個約喇, 佢唔犯大錯我都會一直用佢, 唔想因為避開長期服務金而亂換工人. 佢係泰傭, 算醒同做野快手, 好多家務我都無咩點理, 當然我地亦唔可以expect佢地會當間屋 ...

水晶宮

想問下大家, 點係d相上高整簽名呀???

水晶宮

我想問下家, d yeast 放係冰格, 拎返出來, 係未即用呀?? 洗5洗等一陣先用呢?? 點知佢係未work呢??

水晶宮

又失敗呀!!! 夠竟點解呢?? 今次我跟足 procedures 架啦 wor

水晶宮

各位

麻煩去我 blog 到 66, thanks

http://hk.myblog.yahoo.com/janicejustin2001/article?new=1&mid=239

水晶宮

粉, 已棄用自己用開的粉, 改為特登去2記買日本高筋粉整架啦~

料呢, 都特登去2記買左個電子磅磅架啦, 液體就用萬能牌跟機既measuring cup磅~

部機搓緊時, 你舊粉有無成一團 - 咁我又唔係幾覺wor, 好多時都係一pat漿咁既~ 但我用萬能牌麵包機, pro.1, 係未唔應該咁的呢? 麻煩去我 blog 睇睇, thanks

原帖由 dincat 於 09-2-26 09:01 AM 發表
你肯定無用錯粉?
你用咩工具磅料, 量液體?

部機搓緊時, 你舊粉有無成一團, 定係一pat漿咁呢
好似水多濕得滯

今次用咩份量, 睇睇

水晶宮

換左呢隻yeast~

買左隻新磅量材料呀~

麵團攪好將要焗時, 形態是光滑還是濕爛狀呢 - 唔光滑架, 小小濕爛狀咁架~

原帖由 tammy2008 於 09-2-26 09:54 AM 發表

請問
1. test 3的 instant dry yeast 是什麼牌子 ?
2. 妳有冇用磅量材料
3. 麵團攪好將要焗時, 形態是光滑還是濕爛狀呢 ~

請仔細回答 ~

水晶宮

係?! 不過用得幾好bor~

原帖由 tammy2008 於 09-2-26 09:58 AM 發表

提提妳 ~~ 妳買到的豆漿機不是九陽正貨 ~

妳的應該是叫 "漿糊王" 罷 ~

水晶宮

catnapper

乜有貨啦? 我上次call個女仔,話未有貨 bor ~

原帖由 catnapper 於 09-2-26 03:22 PM 發表
上次訂$160/50磅, ~3個月期

水晶宮

終於成功啦~

繼續用 KO receipe 再試 :

材料:
a 水 1杯+2大匙
b 橄欖油 2大匙
c 鹽 1茶匙 teaspoon
d 糖 1+1/4 大匙 tablespoon
e 高筋麵粉 400g (原食譜為中筋粉)
f 速發酵母(Instant Yeast) 1.5茶匙 = 4G (原食譜為1茶匙)

依a~f 順序放入麵包機., 750g, menu program 1, 中度金黃

水晶宮

tammy

我無浪費麵粉架, 之前失敗個d我地都有食返既, 其實幾好味架, 似咸既cake多d, 哈哈! but 話佢係麵包呢, 就=失敗囉~

原帖由 多利是 於 09-2-27 12:33 PM 發表
終於成功啦~

繼續用 KO receipe 再試 :

材料:
a 水 1杯+2大匙
b 橄欖油 2大匙
c 鹽 1茶匙 teaspoon
d 糖 1+1/4 大匙 tablespoon
e 高筋麵粉 400g (原食譜為中筋粉)
f 速發酵母(Instant Yeast) 1.5茶匙 = 4G (原食 ...

水晶宮

點失敗法? 你post d 相出來大家分析下~ 一係你好似我咁, 我朋友教我用相機影低每個step落左d咩, 分量呀咁..睇問題出係邊到囉~

我將成個過程放左係facebook, 你有無facebook account? pm比我, add你, 比你睇啦~

原帖由 琋琋BB 於 09-2-27 02:22 PM 發表
多利是:

恭喜妳成功左呀!我尋晚都試左第2次整
但係都係失敗,仲要衰過第一果次
我係跟龜仔無蛋無奶方包整架

水晶宮

咁不如你寫清楚用邊個 receipe, 邊隻粉, 邊隻 yeast, 點 measure 等 info, 等大家幫忙研究下問題出係邊到啦~ 我琴日都係咁做, 周圍問朋友, 結果多得各方高人指點, 先可以成功架咋~

唔怕, 失敗乃成功的阿媽, 努力~

原帖由 琋琋BB 於 09-2-27 04:11 PM 發表
多利是: (真係好鍾意妳個名,hehe)

我無facebook a/c ar,
尋晚又唔記得影相
我果個出爐之後比妳上一次失敗果個大少少,同高少少,
全個麵包都係米白色

...

水晶宮

係呢, 你用邊隻麵包機架?? 我用萬能牌~ 我知呢度好多姊妹用kenwood的

原帖由 琋琋BB 於 09-2-27 04:11 PM 發表
多利是: (真係好鍾意妳個名,hehe)

我無facebook a/c ar,
尋晚又唔記得影相
我果個出爐之後比妳上一次失敗果個大少少,同高少少,
全個麵包都係米白色

...

水晶宮

有位姊妹比我既 info :

一般乾酵母( Active Dry Yeast)
呈米黃色粉狀 ,是鮮酵母經乾燥而成休眠狀態的乾酵母。 乾酵母必需用溫水融解後才加入麵糰使用。溫水定義為攝氏35至38度,用兩分冷開水加入一分熱滾就是溫水了。一般可用約4~5倍水量溶解酵母的,放置大約5~10分,乾酵母才可恢復原來新鮮狀態時的發酵威力。乾酵母發酵耐力較新鮮酵母為佳,但發酵時間需較長。美式食譜中只的乾酵母粉一包,等於乾酵母 7~8 克。乾酵母應儲存於陰涼乾燥的地方(常溫25C以下),可保存半年。開封後應緊密封蓋同時放冰箱冷藏,開封後三至四個月用完效果最佳。它的用量是新鮮酵母的 1/2。 如食譜要求8克 鮮酵母,改用乾酵母只須4克。
-------------------------------------------------------------------------------------- 
測試酵母是仍可否使用的方法
可將1茶匙的酵母放入杯中,加入少許糖和1/2杯溫水,稍為攪拌後放置約十分鐘,若見產生氣泡(氣泡並不是像汽水一樣成堆的往上冒,而是零零散散的浮在水面上), 即有膨脹現象,就是好的酵母,仍然可以使用,否則要棄丟。

糖對酵母的影響
糖可幫助酵母活躍,酵母利用多一點的糖分可以使麵糰發得較高。所以經常見到食譜中,好多麵包食譜都有或多或少的糖份。但是,如果麵糰中的糖份多於8%,則反而會減緩發酵的過程,使麵糰發得很慢,甚至使酵母死亡。這 是因為酵母在糖分過多的環境中,四周的糖濃度過高,會使酵母內的水分開始消耗太快而引致脫水死亡。

鹽對酵母的影響
和 糖的作用相反,鹽會抑制酵母的活躍。在麵包製作時加入少量的鹽,可以使酵母發酵過程更穩定及保持酵母一定的活躍速度,亦會增強麵筋強度程度和增加麵包香味。鹽是一種高滲透壓的材料,麵包中鹽的用量不應超過2%,輕者有抑制酵母的發酵作用,重則有使酵母中的水分因滲透壓而死亡。

原帖由 琋琋BB 於 09-2-27 04:24 PM 發表
我買既高粉同yeast都無寫牌子名架,係細細包咁買
我買左個G字頭既磅去measure材料,次序亦都跟足
但係想請問點先知d yeast係唔係死左架?

水晶宮

見到大家整造形包整得咁開心, 我又想試下呀~

我用萬能牌麵包機, 有無用same machine既姊妹可以教下路, 用咩 program, 點發酵法?? 同埋我想問, 粉同yeast 既比例係點呢??

水晶宮

吉吉島賣$500, 之前 hsbc red fri credit card offer, 有10% 回赠~

原帖由 魔鬼天使 於 09-3-4 02:49 PM 發表
你部機幾多錢呀??

首頁

尾頁

跳至