自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Mackto 發表於 19-3-1 19:47
改善bb車上巴士的條例與步驟建議
呢篇文章係希望引起各位媽咪嘅關注, 聚集一啲力量促進城巴及新巴將對bb ...

第4點!
係車站都摺唔到bb 車,係巴士上更無可能攪得掂!地方更少,車又會郁!

BB可以用揹帶揹起或抱起!傷健人士通通也不可以。

水晶宮

Mackto 發表於 19-3-4 20:35
回覆 Onlok 的帖子

多謝你嘅細心分析, 亦都請更加細心咁諗下實際情況, 喺車外面 收好車上巴士, 上車嘅 ...

當然明白你啦!我n年前生第一胎咪好似你咁囉!乜都預備好,又想出街,又想啊B有得平放瞓,又無錢坐的士,當年又無hip seat 揹帶。於是又bb車,又大背囊,又BB. ..上車前做齊你講果啲,仲要攞八達通do.車上人又多,係要迫落車果種,落車時好彩有好心人幫我攞架BB 車落巴士咋!
但從來無諗你個種要同輪椅位睇齊!因為我可以抱起啊B..但其他人無可能抱起輪椅人士。
到後來再生,啊B用hip seat 揹住,唔洗過多預備物品出街,一個背囊,一隻八達通手錶,出街坐巴士,仲有双手可用,

水晶宮

Onlok 發表於 19-3-4 21:05
當然明白你啦!我n年前生第一胎咪好似你咁囉!乜都預備好,又想出街,又想啊B有得平放瞓,又無錢坐的士,當 ...

唯一係坐下時要放低背囊就有啲麻煩,唔知放背囊係邊,於是用埋S鈎,掛起佢,或唔放低背囊,坐前少少!試過無位坐,齋企都仲有一對手可扶住。 我真心覺得,你咁樣諗係完全從自己同自己BB出發,無諗過其他人仕!尤其是香港呢個咁人多車多嘅地方。
我啊媽當年都 ,咩一個B,手拖一個我,以前仲要唔興背囊,用側袋,又要摷散紙搭巴士都係咁樣出街啦!

水晶宮

k-k-mummy 發表於 19-3-4 21:36
速讀 只看樓主,發現思維單一,所謂嘅“進步”描述到好似好有前瞻性,其實係大倒退,所謂嘅“細心想想”亦 ...

係!
而家嘅年代真係無咗有權利必先有義務。
just ask for more

水晶宮

多謝你嘅細心分析, 亦都請更加細心咁諗下實際情況, 喺車外面 收好車上巴士, 上車嘅 ...

我當年都無巴士app..而家有巴士app.可預知架巴士幾時就到!

水晶宮

樓主!剛剛坐小巴!新鮮見到!即刻諗起你!
架小巴一轉出,一位推住Bb 車嘅啊媽揮手截車!小巴停低!我仲諗緊佢點上車之際,佢一手抱起啊B..一手襟個制,再拉起,BB車就摺埋咗!佢抽住咁上車,放下Bb車.do八達通,再坐底!我即刻諗起樓主你!好想幫你望下邊個牌子嘅BB 車!但我落車了,睇唔到牌子,摺埋係正方形。類似圖中咁。

睇完你個大篇文字,再見到呢位啊媽!我覺得好magic 呀!

首頁

尾頁

跳至