跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問可否分析下荃灣幾間熱門中學呢??
例如 : 荃官 / 何中 / 可風 / 王少清 / 廖寶珊 / 李城壁 .....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大仔讀緊深天P4精英班, 1年前搬了去縉X山, 2仔想報C源, 怕大抽獎都未必OK, 叩門就煩了.

點解細仔唔跟大仔?? 咁咪唔洗煩羅....

Gloriasogashiwa  搬了屋, 校車時間太長 (一程1-1/4小時), 有些鄰居轉去C源, 大仔唔肯轉校, 唔想2仔長途跋涉上學.  發表於 12-3-21 12:40

水晶宮

咦.......樓主被禁言和.....

水晶宮

Gloriasogashiwa 搬了屋, 校車時間太長 (一程1-1/4小時), 有些鄰居轉去C源, 大仔唔肯轉校, 唔想2仔長途跋涉上學.

ic.....咁你真係要諗清楚

水晶宮

sasa0208 發表於 12-3-22 09:16
係囉....邊度出事呢??

唔係呢邊比意見,另一邊兜生意

我估都係啦...........
最可惜係佢一條題目都未答我地........

水晶宮

sasa0208 發表於 12-3-22 09:16
係囉....邊度出事呢??

唔係呢邊比意見,另一邊兜生意

其實你想知思源 D 咩, 睇下我幫唔幫到你....

水晶宮

最主要想知d老師如何咋?老師好,學校幾谷幾忙都會係開心嘛

好得意既,問教育界既人,全部都話思源好呀

但有時有d家長界既就會話思源唔好,好多功課(個人覺得無功課係唔掂既,同埋功課多少係同小朋友中唔中意做成好多相關),又話好多考試(4次)呢個我上返思源睇,真正叫考試既我知得2次

注:我想個女入間可以學守紀律既學校架

其實我覺得每一間學校都有佢好 / 唔好 既老師, 好難一概而論, 真係要睇你好唔好彩, 不過思源普遍既老師都係比較年青, 有活力, 會用 d 比較活既方法去教學, 心中仲有團火, 所以係好既比唔好既多....

至於功課方面, 老實講中.英.數.常, 每科比一樣都已經有 4 樣啦, 更何況有時一科係唔止一樣功課, 但又講返轉頭, 有時 d 功課量多都要睇埋內容, 如果係改正類既, 你無錯咪唔洗改, 又或者錯 1-2 題既, 咪改得少...

係 2 測 2 考, 測都計 30%, 所以大家都當埋佢係考, 所以叫 4 考又錯唔晒, 不過亞 q d 諗, 考 4 次, 每次既範圍相對又少 d , 溫得無咁辛苦..

希望以上既內容可以幫到你....

sasa0208  好幫到,多謝你。好中意你呢句:老師心中仲有團火i like it。希望入到啦  發表於 12-3-22 11:56

水晶宮

sasa0208,

唔好客氣....

真係架, 我諗教得耐正常人團火都會熄.....

sasa0208  團火要睇下有無助燃物既,唔一定同時間相關  發表於 12-3-23 08:38

首頁

尾頁

跳至