自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

是商務特惠逍遙遊機票嗎?
呢一套機票因為平所以限制好多,自己喺官網度出票就有廿四小時免費取消,但如果打上熱線由CS出票就沒有呢一個優惠, 出票之前已經清楚知道取消要扣50%,改機票日期好似每程千五定千八(但呢一套機票有限制最少要停留四日三夜),如果第一套no show,後面第二套會即時取消, 我四日前用第一套機票,遇上急事想放棄唔去或者縮短行程,但所有條款動彈不得,真係瀨晒嘢,太多限制好有壓力,CS好好已經好幫忙為我諗解決方法,但平嘢始終好多掣肘,下年唔敢再買啦!

Campenella    發表於 24-4-22 13:38
goldpiglet    發表於 24-4-22 00:32

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-4-22 07:55
Vintage package的條款跟一般機票不同, 有很多限制, 所以平得有原因,如果樓主購買時沒有看清楚, 打上 ...

我都覺得樓主有一定責任,我買正常價機票前都會睇吓取消或更改機票嘅條款,買呢類特惠平嘢一定更加限制多多,出票前我己問得好清楚所有條款才決定出票,我都覺得條款好辣但價錢真係好吸引我今次臨出發前幾日都遇着小意外,一改動就要兩套不同的機票一齊取消只退票50%,幸好最後有驚無險,昨晚順利完成第一套旅程,呢個case就算好似前面網友教報警、消委會、小紅書、東張西望都冇用,條款寫到一清二楚,所以我下年都唔敢貪平了

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-4-22 11:08
其實取消退款人哋有清楚列明,自己無睇就瀨人唔提你,仲話要報傳媒攪大佢,貪平買又唔睇條款,好西客行為小 ...

呢類一年一次的特惠機票啲條款真係好辣,所以買之前真係要三思,唔可以當正價商務機票條款,我臨上機前三日隻貓急病,呢套機票進退不得,國泰CS好好提供好多意見,最後我照出發,最壞打算係另外買一套新機票,一到步即刻飛返香港,然後到回程日早上飛返去當地,然後喺當地搭返原本回程返香港,咁就可以完成第一套機票用了唔no show,保持返第二套機票有效
下年真係唔敢再買,寧願乖乖俾錢買正價商務

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-23 15:30
回覆 BO_NG 的帖子

絕對同意。係要罰款都唔係咁大筆數囉。

我同你一樣買呢一種機票,買嗰陣已經清清楚楚見到係取消條款係要50%,因為又平又抵就要承擔呢個風險,所以你取消罰款咁大筆數係正常嘅,因為條款就係50%
至於CS有冇錯誤引導,引致你落錯決定去取消就係另外一個問題, 我都希望你能夠可以成功爭取罰款少啲,試吓用懷柔手段傾吓,可能能夠突破困局

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-23 16:53
回覆 jarjane 的帖子

我唸你哋又再次離題,又唔知講咗去邊?銀卡會的確係有廿四小時免費取消,只不過係七 ...

我冇離題,唔好成日撻張銀卡,我係普通綠卡都可以二十四小時免費取消, 但係不包括七日內嘅預定航班,所有條款購買嗰陣已經列明,我明白你心情唔好,買完特價商務嫌貴已經肉赤,點知改變主意仲要蝕多50%,希望你成功追得返啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊