自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

醒目開學勳章

到~~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-2-11 13:59 發表

係呀.... 不過要跟次序放...
新買麵包機的朋友最好唔好用跟機食譜, 因為個 D 食譜唔係好得..... 要整就跟龜仔呢個啦.... 超掂, 我地很多人都跟龜仔整.

http://kidturtle.mysinablog.com/index.php?op=ArticleList ...

唔該晒呀, catjeff師傅.....原來你地成日講龜仔就係呢位, 真係要向你地多多學習先得~~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 琋琋BB 於 09-2-11 14:47 發表
RSP325妳係上一個post講話可以將所有材料放入面包機內就可以整到bread?真係咁方便?整咩包都得架?

呢度好多師姐blog有詳細講解點整包包, 你click入去參觀下丫~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 Charitymami 於 09-2-11 14:21 發表
我個 friend 真係唔好彩, 佢部德國寶上星期六送貨, 琴晚來電話話 grill 雞翼時發出 格..格..格.. 怪聲, 但之前整野食無事....剛巧我又 grill 緊雞翼, 我話只會發出風聲, 一聽之下, 我立即叫佢聽日致電工聯會換機 :( ...

你個fd又同我咁"好彩"買到部壞機呀, 叫你個fd同工聯講幫佢試左新機先送穩陣喎~~ 唔洗心掛掛

大宅

醒目開學勳章

原帖由 ZZdaphne 於 09-2-11 16:57 發表

testing

我有另外方法
1. 係版面copy第一個post
2. 係第二個post 按回覆
3. U下面有個''插入引用''會出兩個quote 字,係佢地中間將copy 貼上。
原帖由 catjeffcat 於 09-2-11 16:44 發表

唔好咁啦..... 慢慢黎, 如果你有兩個人的 post A 同 B 想一齊覆就咁. 先去 A 個度禁回應咁會有字出黎要住部 copy 左跟住出去, 去 B 個度禁回應, 係 A 出現的句子下面隔多行, 之後貼番 A 個 D 字, 跟住先至打字回人 ...

testing....

我都玩下先..

大宅

醒目開學勳章

原帖由 catnapper 於 09-2-11 17:13 發表
各位,

我呢期真係好忙, 公司又多野做, 放工又多節目, 仲未tune返正常生活, 好耐未整過野食lu.

不過我無偷懶o既, 光波資料庫仍然有update.

辛苦你啦, 等我幫你按摩下.....

大宅

醒目開學勳章

原帖由 魔鬼天使 於 09-2-11 17:47 發表
想問下你地廚房有咩醃料同配料嚟整光波餸架??
因為到而家都未入貨,
肉類去佳寶入,
咁d醃料係咪響超市買齊d呢??
但係咪會貴d架???

以前我好少用焗爐, 買左光波爐後就買定d椒鹽, 蜜糖, 叉燒醬咁...你睇德國寶menu好多醃料 鹽,糖, 生抽等等都係日常用開, 你試整下叉燒丫, 幾正嫁~ 我尋晚又整左, 晏d 就post上黎, 買醃料真係求方便, 我就冇咩點格價, 唔係買太多就係超市或佳寶買開野就一齊買

大宅

醒目開學勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-2-11 19:14 發表

唔制我又要.... 我開番工咁耐都係今日得閒 d 炸....

嚟嚟~~~ catjeff師傅, 你都勀啦~~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 clementbaby 於 09-2-11 20:12 發表
今日行過吉x島
log 5L今日有套裝$1980(多個蓋)
過幾日去帶埋佢返屋企*-*

請問你去左邊間吉吉島有 lago 賣 ? 我去過樂富同黃埔都唔見呀...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 clementbaby 於 09-2-12 00:26 發表
我其實都係鍾意部(250),因為function多,但係覺得部(250)大左dd,唔通真係要放係個廳度mouth:mouth:" />

小妹都係打算放部 250係廳度....廚房真係容納唔到佢啦...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 mmfan 於 09-2-12 00:35 發表
食物火力溫度時間(分鐘)架粟米25018低蕃薯25015+10高包錫紙插孔台式腸2007高紅腸2504+2高秋刀魚2506+2高鯖魚2506+5高多春魚25010+5高蒜茸多士2203高咸豬手25025+20低叉燒20010+5低朱頸肉2007+5高雞中亦2007+5高蘿白 ...

你做左咁多功課, 請問你用左部機幾耐? 好清楚喎~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 Jojomama 於 09-2-12 00:39 發表

康怡有

o, 原來呢間先有.... tks~~ 今日收到我個姑奶話 一田都有賣, 7L$18XX, 有個架送, 聽日打去問下呢2間咩價先

大宅

醒目開學勳章

交功課~~~

10/2/09完成
比上次好, 燒焦部份較少

材料 : 梅頭豬肉
醃料 : 鹽, 糖, 老抽, 麥芽糖, 叉燒醬 醃5個小時
低架, 240度 光15分, 反240度12分

11/2/09完成

材料 : 三文魚頭
醃料: 米酒, 白胡椒粉, 糖, 日本椒鹽, 麻油, 生粉
普通蒸架, 240度 12分 沒反, 今次完成後只洒新鮮檸檬汁
咁多次製作, 呢次係最成功, 光完真係好靚

大宅

醒目開學勳章

原帖由 Jojomama 於 09-2-12 00:42 發表

你諗清楚喎,佢焗包嗰時會有熱力發出黎架喎,又會掁掁吓,放廚房可能適合啲

好在睇到你意見, 咁我要重新執下位啦~~ TKS~~~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 clementbaby 於 09-2-12 00:51 發表
如果真係7L係呢個價錢就真係好抵!
仲有d咩包ar

唔知丫, 我姑奶係我地開飯先打黎同我老公講, 我聽日打去一田問下再上黎報料啦~ 我聽到都覺得抵呀, 係永安都要$2,2XX啦 只係送個蓋

大宅

醒目開學勳章

原帖由 魔鬼天使 於 09-2-12 00:53 發表

對d鬼佬..................野冇咩頭緒 ,
都唔知邊隻香草可以醃咩mouth:mouth:" /> ,
最叻咪就黑椒囉,

最近我冇出八珍, 佢D醃料都幾好,又夠齊 係貴左D, 想食得健康就一分錢一分貨 但我記得冇香草賣, 你得閒可以出去LOOK LOOK

大宅

醒目開學勳章

原帖由 clementbaby 於 09-2-12 01:35 發表
我都交功課先

街市現成既香茅豬扒
用低架每面10mins/250度(唔想睇住個爐所以用低架)

http://i254.photobucket.com/albums/hh89/clement ...

好正呀~~~

大宅

醒目開學勳章

原帖由 魔鬼天使 於 09-2-12 01:37 發表

我都貼返樣,你估佢唔到既野出嚟先,

年糕? 又幾似喎~~ 係唔係加左D蛋漿呢?

大宅

醒目開學勳章

原帖由 clementbaby 於 09-2-12 01:42 發表

早幾日整既曲奇,不過可能打牛油打得唔夠均,所以出黎唔係好靚仔,不過第一次整我自己都叫做幾滿意架la ...

咁都話唔靚, 我俾D野你睇下, 係今日整...
我的第一個蛋糕, 光波爐出品.....雖然唔至於食唔到 但個樣好嚇人囉~~~ 下面係個底, 好睇 DD

大宅

醒目開學勳章

各位, 早抖啦 , 聽日見~~~

首頁
12345...17

尾頁

跳至