跳至

首頁
45678...76

尾頁

大宅

yes yes, 我都係諗用job rotation做excuse, 諗緊點可以暗示我要去d荀位.

你朋友未夠55/60已可以有長俸出咁正? 我係新制, 要60至可以退休, 之後先有長俸攞. 如果遲d再有肥瘦雞餐, 我諗我都會考慮.

原文章由 CreamBlue 於 07-8-1 01:52 發表
得體既excuse可以係話, job rotation 去做唔同嘢, 你係宜家個位有幾耐? 理由係可以作, 仲要作得好似好得體先好.

我有個朋友有長俸, age40+, 已退休個個月出長俸再加做份part-time job人工, 可以夠養 ...

大宅

做阿媽唔擔心就假, 不過我諗Aidan食多d solid後會好增重得好d, 再加埋dr leung既advice, 一定可以catch up! 最緊要佢其他發展冇太大影響就okay啦!
加油呀!

原文章由 CreamBlue 於 07-8-1 09:17 發表
Nillie/gunsou,

我唔要求Aidan係大大隻, 我同老公都唔係高, 只不過Aidan無乜重就真係令我好擔心. 已經7個月大仲係12磅, 有時我都後悔大肚時冇好好養胎, 日日做又OT, 星期六日都要做. 不過老公就話唔關事, ...

大宅

btw, eeb & creamblue, 尋日帶花仔去一個朋友介紹既paediatrician睇, 本來係主要睇佢咳& running nose, 不過個醫生見佢d濕疹咁犀利都好緊張, 佢開左隻抗敏感藥叫Zrytex比阿仔, 6 drops a day before bedtime, 叫我地試2 weeks睇下會唔會有improvement, 如果得既話再報告!

大宅

我老公仲霸住本HP7呀! :tongue:
原文章由 eeb 於 07-8-1 11:31 發表
今朝終於
終於

終於睇完Harry Potter喇 用咗兩個星期(主要係朝早餵完奶等Larry瞓返同Larry晚餐前snap既時間)去追以前會睇一晚通宵睇完既書,真係唔夠過癮 :tongue:

大宅

eeb, 好感動呀! arigato!!!

原來花仔係最細呀, 好野我可以做free rider, ride on 你地既 experience!

btw eeb, 可唔可以教下我, 用咩野software可以做到gif ga?

大宅

之前有講開幫bb影相, 介紹個blog比你地, 係我個friend既老公寫既, 佢响san fran係freelance photographer, 有兩個超cute既囡囡models, d相張張好似廣告相咁. 雖然一般人好難影到咁pro, appreciate下偷下少少師都好ma. :mrgreen:

http://kristinandkayla.blogspot.com/

大宅

haha, 都影下啦, 阿仔第時結婚做video show可以有多d相choose ma. 阿媽食飽飯又開始發白日夢.
原文章由 eeb 於 07-8-2 13:03 發表
女就話影下靚相啫,仔... 唉

[ 本文章最後由 hanahaha 於 07-8-2 14:12 編輯 ]

大宅

Congrats Aidan! 祝平安!

我都有skip雞蛋, 麵包有食, 間唔中會偷食蛋糕 :mrgreen:

咁你地有冇食雞? 之前中醫叫我唔好食. 前日去睇兒科, 個醫生又話我戒左咁耐口Rafael d濕疹都係冇太大改善, 話可能唔係食物問題, 係環境因素多d. 我諗住試下食番少少雞.

仲有, 你地有冇用空氣清新機 & humidifier? 我想買來試下, 睇下會唔會令阿仔既濕疹好d.

原文章由 CreamBlue 於 07-8-2 13:10 發表
hanahaha/eeb,

突然記起, Dr Leung叫我除咗麵包蛋糕連雞蛋都唔好食, 你地有冇食雞蛋呀?
今日有好消息 Aidan自己有便便, 唔洗我塞肛門啦. 佢已經3個星期唔會自己有便便, 終於自己有poopoo.

大宅

haha, 我又唔係好想阿仔咁快結婚生仔咋, 不過如果三年後我可以生多個女又唔錯. IVF 真係可以choose sex? 不過係唔係好痛架?
原文章由 eeb 於 07-8-2 14:39 發表
唔通真係25年後做mother-in-law, 28年後做grandma???

大宅

好sweet呀! 到時takumi係唔係日式婚禮架? 阿媽可以著靚靚kimono呀!
原文章由 Harubi 於 07-8-2 14:36 發表
到時我要佢將呢張相擺響個video入面....wakkakakaaa...

http://bp2.blogger.com/_EEdVXK2fv0I/RcvcjrF3SjI/AAAAAAAAAAM/j-KWRuzoVWw/s320/milk.jpg

Takumi果時真係好細個呢...有d感觸添...:mrgr ...

大宅

吓, 咁大獲? 今日老公食lunch食海南雞飯, 我仲食左一件tim...
原文章由 eeb 於 07-8-2 14:49 發表
雞唔會令濕疹嚴重,而係會痕,仲慘

大宅

有時我覺得你都好似nihonjin, hahahaha

takumi又係食奶時冇時停? 我而家成日餵奶時都要花仔"dau"力架! 周圍望不特指, 食食下佢就會玩拱橋... 係唔係冇方法令佢專心d食架. 我已經較暗d燈&响好安靜既環境餵架啦.
原文章由 Harubi 於 07-8-2 15:10 發表
Takumi將會成為一個地道香港日人,識中國野多過日本野....good...

佢會好似老豆咁著:
http://f7.yahoofs.com/users/Yy0hX_WLCwIS/__sr_/512d.jpg?phEKZsGBTeepgVoi

大宅

咁又係, 我老公都好孝順, 有時嫌佢太孝順tim, 可能又係因為唔好睇! :mrgreen:

ying2, 好彩亞b似你, 聽人講大女多數似老豆!
原文章由 ying2 於 07-8-3 00:17 發表
錯! 未必. 我老公咪又幫手又養家又護佢d屋企人...但佢細個好唔好玩就唔知...不過一定唔好睇! 好彩亞女似我

大宅

Nillie 加油呀, 我之前都返過 overnight shift, day night off off, 都知道好辛苦, 不過係幾年前後生d嗰陣, 如果而家要返可能半條人命比左佢...

原文章由 Nillie_Mami 於 07-8-2 23:03 發表
唉! 仔先手指"咬"出唔"咬"入..

真係有乜辨法令鷄脾仔食奶專心啲??

啲相好靚好pro.. 好羨慕

我又返連夜(3 nights, off 2 days, then another 3nights).. 下星期再上嚟c ...

大宅

CreamBlue, 見你成日咁夜都仲online, 係唔係做公司野? 真係要保重呀! 我諗你實捱到瘦過未生之前, right? 我唔係易瘦既人, 但係可能上個月要返早, 日日訓得4個鐘, 都即刻瘦左, 仲輕過未生之前... 不過都好, 我一路都想減下, 瘦多10磅8磅仲啱tim! :mrgreen:

大宅

巧巧唔"sai"米飯lor! 我都唔明點解花仔唔長高... ?-(
原文章由 Harubi 於 07-8-3 12:10 發表
說話唔係咁講啦...

個個都想有餘有剩架啦....宜家真係餐搵餐食餐餐清....不過如果肥仔可以食米糊當一餐就可以剩返d卦...:tongue:

唉...都唔明點解肥巧個奶媽唔係咁掂,但都可以月巴得咁緊要...

大宅

btw你地會唔會買少少snack, e.g. 米餅, 比牛仔牛女食? 我見有d日本米餅, 想買來比阿仔同我地一齊食飯時自己食, 等佢有d "細藝". 見佢成日望住我地食自己响度吞口水, 好似好慘咁. 我如果早放工, 多數食完飯先餵佢.

[ 本文章最後由 hanahaha 於 07-8-3 12:32 編輯 ]

大宅

真係好佩服你成日出trip都堅持BF, 加油呀! pls check pm too!
原文章由 1895 於 07-8-3 10:01 發表
My girl took congee and pear separately yesterday. Looks like she enjoys eating a lot. With that, I could skip one bottle of milk during the day and stock it up as frozen milk. Hope I could ha ...

大宅

btw唔夠貨就出聲, 我都有d stock left :mrgreen:

原文章由 1895 於 07-8-3 10:01 發表
My girl took congee and pear separately yesterday. Looks like she enjoys eating a lot. With that, I could skip one bottle of milk during the day and stock it up as frozen milk. Hope I could ha ...

大宅

係呀, 我6299又係一樣.
原文章由 eeb 於 07-8-3 12:34 發表
我諗都要,因為奶奶o係我屋企食飯時會故意引Larry,講極都係咁,可能遲d買d餅仔俾佢過下癮,唔好再用d唔啱Larry食既嘢去引佢 :evil:

首頁
45678...76

尾頁

跳至