家事百科

跳至

首頁

尾頁

子爵府

potatoyoki102 發表於 14-5-27 17:41
試過啦, 辣椒, 蒜頭, 檸檬都唔得呀

呢啲招數咪好似做戲用蒜頭來驅吸血彊屍,冇用架!

子爵府

queensroad 發表於 14-5-28 10:05
回覆 potatoyoki102 的帖子

Bio Kill

我都買咗 Bio Kill,見到小強一噴即死,但工姐姐每日都抹地,唔通抹完又噴,噴完又抹返走,都唔知噴乜位至啱。。。

子爵府

joey1001_1001 發表於 14-5-28 11:53
係丫,之前冇,但自從樓上裝修之後就好多,唔知係唔係由水渠走落嚟,數量之多簡直失控,由2mm到1cm咁大,細 ...

請問你唧喺乜地方?是否不應該唧喺廚櫃內,費事死哂喺櫃難清理?不過我常"形"住洗碗盤下的廚櫃會是重災區,但我唔感清住,要買到手才大開殺戒。之前用過蟲蟻淨,都不能杜絕

子爵府

potatoyoki102 發表於 14-5-29 10:05
驅蟲器我都有呀, 但一樣都有曱甴呀, 都係唔得呀
香味包個D都有放衣櫃嘅
我日日用標白水加水抹廚房和用 1:99抹地,咪一樣有大把小強 

子爵府

DonaldTsang 發表於 14-6-27 00:34
其實淘寶網好多殺蟑螂藥, 我用蟑螂清, 粉末, 放系出抹多的地方, 一隻食完傳一隻, 幾日好快見效。 有咁多細既, 一定要快d清, 5系好快變大。 要2個月放一次粉藥

係咪即係2個月要換一次新藥粉?用返同一隻藥粉得唔得架但開過盒新既得唔得架?

子爵府

joey1001_1001 發表於 14-7-7 19:51
我多數唧門邊和櫃邊牆邊之類,如果櫃內有曱甴都最好唧埋,記住用法係唧份量要少,約半粒米已可以,但唧嘅地 ...
好愁!今晚即刻上淘寶買。。。

子爵府

joey1001_1001 發表於 14-7-7 19:51
我多數唧門邊和櫃邊牆邊之類,如果櫃內有曱甴都最好唧埋,記住用法係唧份量要少,約半粒米已可以,但唧嘅地 ...

點解淘寶啲價錢差咁遠,有啲5x(30g),有啲同樣份量就賣 95??

子爵府

安妮亨利 發表於 14-7-7 23:00
我係觀塘站有間舖叫家x樂, 買咗支噴劑,叫 家武士, 講明人畜安全,晚上噴完,第二朝嗰廳就一地都係,都ok ...

嘩乜嚟架,是殺蟲水嗎?咁勁!

你噴喺邊?

子爵府

DonaldTsang 發表於 14-7-7 23:52
我用返同一隻粉。開個盒新???

如果係同一隻藥粉,點解要換一次新藥粉?佢哋唔會食得咁快啩....

子爵府

回覆:救命~屋企勁多曱甴

等我update 一下。事緣我家一向冇曱甴,但自從舊年隔離屋裝修廚房(拆廚櫃等)爛了幾隻過來便永無寧日,開始發覺成日有曱甴,好細隻,可以晚上十點幾五六隻爬出飯枱搵食,惟有大掃除清剿,發覺原來在櫃後面生咗一竇,成幅牆都係幼兒,爬下爬下好嚇人,狂噴殺蟲水放曱甴藥,靜咗一陣,但點都仲有零星,半夜開廚房燈總會見幾隻。至前一排又多返,仲愈來愈大隻和猖狂,爛到入睡房,於是又和工人一齊大清剿,今次原來在廚房洗碗盤下的廚櫃,又黑又潮濕,簡直是世外桃源, 搬開雜物發現又一堆幼兒, 我已忍無可忍,決定要放重型武器煙霧彈炸死佢哋。

由於雜物眾多,我揀咗個星期六和工人清哂所有廚房嘢出來,全部入大垃圾袋裝好,打開哂廚櫃門,推開少少雪櫃,封好雪櫃門隙,然後放彈,關門,再用粗膠紙封門,全屋清場4粒鐘。返來一開門已見廚房門前面死了五六隻,客廳那邊都有一兩隻,心諗,咁堅,啲烟霧攻到出來?廚房內也有屍骸,開哂窗待30分鐘後開始善後,全個廚房大抹,抹足4粒鐘,共執了約廿隻屍骸,差不多兩星期了,暫時未再見到有曱甴,希望真係成功啦

首頁

尾頁

跳至