自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

點解兩三歲人郁手會覺得好有問題?唔通大個郁手先正常?就係細個唔識,用最自然嘅反應應付問題,當然小朋友要教,但係灌輸道德觀係要時間,要慢慢學,實在男仔去到初中有時都仲郁手,只係唔會再向大人,老師等長輩投訴,到高中就真係少啦,人會成熟唔少,唔會兩三歲打架就會越大越嚴重,樓主都無話自己個仔無錯,只係避免唔到小朋友會做錯,家長有教有道謙,我唔覺得有問題。

珍珠宮

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 13:00
仲有,而家只係聽樓主一面之詞,另一方無參與,其實樓主講哂對自己有利的都得,可能個傷係好嚴重的。
...

做個實驗,你搵個3歲嚟打我,我任佢打,睇睇可以有幾嚴重,樓主當然要教個小朋友,但係講說話要合理一啲,件事始終無需要報警。

珍珠宮

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 13:19
你係大人喎?!佢打那個是小朋友喎。可以等同?

雖然我係大人,但就唔識痛嘅 ?
3歲小朋友個力度有機會打到人重傷嘅?你所謂嚴重係咩程度為之嚴重?

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,呢度唔係無人幫你解下畫,你就掛住同人拗,無回過其他人,唔好真係比人覺得你只識幫住自己講野,唔識念下人哋

珍珠宮

fatpigfatpig 發表於 24-2-16 13:39
推人係可以推到人撞倒其他物件的,新聞都有,推一下,撞倒硬物受重傷。
...

樓主無講話有推喎,佢話打咗幾下,當然我哋只係睇佢描述,但亦不能無根據去估

珍珠宮

回覆樓主:

咁你不如睇下平心而論嘅回覆,咁樣可能你會舒服一啲,個世界一定有人有相反睇法,可以作參考嘅,亦都可以睇睇客觀角度點睇,綜合下,可以改善嘅地方改善,或者如何避免發生同類事件,做父母係好大壓力,我仔15歲,十幾年來都有唔同體會,慢慢嚟,有心教好小朋友就得。
放鬆啲,到小朋友大個就唔覺係啲咩大問題。

首頁

尾頁

跳至