自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

早做好過遲做,小便位置成日發炎,好易引發尿道炎,會好長手尾。

我個囝就係一個例子:佢三個月大開始成日發燒,入左醫院驗到係尿道炎,但當時醫生無留意係包皮問題,只係不停在肚皮上拮針抽小便,次次我都係醫療室出面陪個囝喊,我真係好肉赤,好心痛;
仲要拮左幾次都話驗得吾清楚,率之我忍吾住,同醫生講吾再比佢甘拮喇!我寧願慢慢等佢自然痾出小便;之後,我同工人就係病房'表演淩空接住呢篤尿',呢篤尿既結果係含有'大腸杆菌',要打一個星期強勁抗生素,痾足一星期,BB得幾個月大,痾到無晒力呀∼
個高級醫生留意到係包皮太窄,好難反出來清洗,最好割包皮,但廣華吾做一歲以下的小朋友,佢介紹瑪麗一位教授幫我排期,個多月就安排我去瑪麗做手術。
好彩,手術之後真係無再發燒,但要每日食預防性抗生素,可能要到兩/三歲先可以停藥。

THY,最好同你細佬講,吾好因為洗傷口呢D小事,令到個小問題變大呀!!
個部位甘敏感,真係會好痛,頭一兩日用糖引下小朋友,洗多幾次佢就會習慣!其實個傷口好細,一星期內就會埋口喇!
記得要每次小便後都要洗傷口,如果傷口發炎,小朋友會更慘呀!!

大宅

原文章由 Unclejt 於 08-2-24 16:31 發表
其實唔關割包皮事,不過想問下幫小孩洗澡時有沒有需要"劣"起包皮洗埋入面呢?我無,唔知唔。謝謝!

要ga! 包皮入面會藏細菌, 要反開清洗.

首頁

尾頁

跳至