嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 sickbanana 的帖子

我星期六11:30都帶囝囝睇田醫師,不見你呢?今次是想調理下,因亞仔由細到現在好容易嘔,以前每日都嘔,現在每星期都有兩三次,田醫師話脾胃不好,消化不到嘔番出來不是好事,所以要調理.

大宅

田醫師今次開的藥粉,囝囝一食就話好辣唔飲,之前一話食中藥就搶住飲,呢家就走開.

大宅

Yes ar,上次有生彊都無話辣,今次係乾彊一飲以經另頭話好辣,所以要氹比呢樣比個樣迫佢飲.

大宅

回覆 mmf3 的帖子

個人認為田醫師比較細心亦解釋詳細,亞囝上次流鼻水成個月,食咗好耐中藥都不清,最後睇田醫師,食了兩次好了.

大宅

回覆 hekitty520 的帖子

我亞囝食咗幾日田EC's藥,so far 已經無嘔,起碼食完晚飯,過1個鐘再食生果都無事,以前再食生果好容易嘔連晚飯都嘔番曬出來,好心痛.盼望他越來越吸收,身體強壯番準備入K1.

大宅

回覆 Yinny 的帖子

我覺得咳食中藥好過西藥,真係無嘔得咁利害,盼望我們小朋友快快康復&強壯起來.

大宅

sickbanana:我地又見面la,你囝囝好可愛,好鍾意同人玩,我個囝其實係怕羞多D,所以你睇佢好似好乖囉.當日見你亞囝無乜野以為你帶佢來調理下,而我亞囝so far都ok,今次來調理腸胃因田醫師話要清下佢裏面等佢有胃口及不咁容易再嘔.

大宅

sickbanana : 今日有個同事見到我亞囝d相,又話佢好瘦喎,聽完真係有點不高興,我心想佢由細到大都是這size around 10% curve, 佢遺傳咗爸爸體型(瘦型),真係唔明肥是不是最好呢?少病痛已經好感恩了.

大宅

佢爸爸細個係條排骨,結婚後先肥少少.亞囝好似佢,食少少就夠.

大宅

發燒真係令我地家長好擔心,sickbanana你真係好叻,比我就驚到震,可能比屋企人罵仲食乜中藥快快睇西醫或送入院la,祝福你囝囝再不發燒,身體越來越強壯!

大宅

我好多時都受人影响堅持不到,好多謝你的分享,真不易.

大宅

回覆 laiyuet 的帖子

你女女的情況好似我以前囝囝的情況,我囝囝出世6.1磅,不願飲奶(我一直泵人奶到1歲半),出世只飲40-60ml,體重一直10%curve,5個月都係只飲80-120ml 5餐每日大約20安,我亦好多時迫佢飲結果嘔番出來,他的體重由10%下滑under curve添,仲比健康院姑娘話餵咁少體重不理想要見醫生,你話係咪擔心,我同醫生講不是我不餵,是他不願飲,迫就嘔番出來,醫生都無計叫我早d比佢try糊仔,我就開始比la,6個月佢只係升番到10%.我亞囝由細到現在飲奶最多180ml,越過180ml十隻手指都數得晒,我相信有部份小朋友胃仔淺,再塞佢食就嘔,迫的後果就容易反胃什至變成習慣時常反胃添.
Laiyuet媽,雖然你亞女飲得小,但人奶的成份勝過牛奶多多聲,最緊要b女體重沿著curve上升,不是突然降下就ok了.

大宅

sickbanana 你真勁,堅持到底信中藥,希望囝囝完全康復!!!!

大宅

回覆 laiyuet 的帖子

你女女飲奶有進步真好,我想問下你女女每日食幾種藥及幾次?是否要食2-3個月?

首頁

尾頁

跳至