自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔覺以前辛苦過而家,
起碼以前唔洗一定要學樂器,
以前上半天, 好多時間用,
以前無咁多project做, 唔洗係屋企做美勞,
以前唔洗做網上功課,
以前學校無太多課外活動
以前d書無咁深...
以前英文oral去到中學先要考,
而家好多小一,小二小學生係frequent in English & Mandarin,
以前唔洗學普通話..

我覺得而家小朋友好勁, 十行全能, 小二樂器閒閒哋要去到四級學校才肯收入校隊

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-4-6 23:23 發表
點解會覺得咁唔好
我朋友個女在澳洲讀書
一路都無乜功課讀得幾咁開心
後黎佢返回廣洲所謂o既名校讀書
跟唔到d課程
你地話香港教育辛苦?
係就係辛苦d~但唔辛苦學唔到野
記得細個果陣讀書比而家小朋友辛苦 ...

大宅

我囝囝小一音樂要考樂器,
差唔多個個月一係交project,一係交視覺藝術功課..

原文章由 ha8mo 於 08-4-7 09:39 發表
你間咩學校來呀?定係四、五十年前?

我以前都有返屋企做手工,我記得我試過遲交到俾個老師串,因為我復活節前先至交個燈籠

我小學都有痾佬考的

我細佬細我幾年,佢果陣開始有普通話堂

學樂器同課外活動係有,好在冇 ...

大宅

本哋國際學校我唔知, 但外國d小朋友讀書係好開心,project係係學校做, 但一樣有好多學生入到U, 佢哋所行既路就較輕鬆(起碼對家長黎講, 唔洗勞氣).
外國所謂名中學, 係百分百入名U, 香港傳統名中學未必有咁掂呢

原文章由 PurpleSea 於 08-4-7 11:14 發表
比小朋友讀國際學校會好D嗎?但我又怕太鬆喎。

大宅

我最近睇見朋友既囝囝, 現讀band 1 英中, 原來好多同學都係出去補...去d補習天王補足8科, 唔怪得佢哋年薪過百萬, 我奇怪你係精英班又咁勤力點解仲要補, 佢話學校競爭好大, 有人補完掂(可能keep中題目), 你敢唔去補咩...我聽完都好鬼擔心.

原文章由 kit7266 於 08-4-7 12:10 發表
我都捱完喇! 香港教育真係
亞囡間小學都出名多功課, 聽聞呢2年少左,
校長話有某幾間英中舊生話, 而家中學0既功課比小學多1-2倍,
一星期默3-4次書.....測驗1星期最少1次

呢個係現實, 如果讀左幾年輕輕 ...

大宅

本地國際學生用IB成績係可以報本地大學, 但名額無咁多卦, 成績要求又唔同..
本地學生讀醫一定入番hk啦, 美加係超難入, 英國就勁貴, 好多國家要讀完四年理科再要考入醫學院讀3年 or 4年 (不過唔知香港讀幾年?), 好好成績都未必收,我表妹就in左3年先收, 因政府要用好多資源去栽培出一個醫生, 所以必須要成績好外仲要all rounded, 有無承擔等等..

原文章由 ha8mo 於 08-4-7 12:32 發表
但你諗住小朋友去美國渣邊D考試成績返香港入大學?

我以前親身識就係同學F3後去左英國讀完預科
GCE考左幾個A入左港大醫科
我晌U度撞到佢先知佢返香港讀書

我有聽過人話香港既國際學校學生用IB成績都報到本地大學

但 ...

大宅

朋友講佢囝囝學校無27分都入唔番science預科. 我原先稔住小學辛苦姐到中學佢自動自覺讀書應該會好輕鬆卦, 原來唔係架, 所以初中都要快d出走, 唔想係香港補到變傻仔, 入左U都醫唔番.

原文章由 餃次子 於 08-4-7 13:13 發表
你幫我答哂佢哋問我啲問題,謝謝你 , 所以我要呀餃仔出去兜個彎番黎,佢考大學個年個競爭好大,末代會考生同334兩班一齊爭咖 吾系咁做法點入hku讀醫哩. ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-4-7 13:24 編輯 ]

大宅

聽講香港質素都係咁上下.

原文章由 YongXin 於 08-4-7 13:19 發表
因為外國小朋友長大0左, 可以選擇成世人去研究恐龍隻牙, 或者猩猩既糞便, 雖然周身無蚊, 但可能自得其樂, 想唔想自己仔女係咁樣囉, 都開心架...

美國普及教育, 水準參差, 讀完大學出來, 可能未必串得啱自己個名.

...

大宅

到好架試下自己能力, 最好考到8優做尖子直入大學, 唔係A level果關仲難闖

原文章由 餃次子 於 08-4-7 13:24 發表
其實我吾想俾佢考會考咖,但佢話想試下會考嘅滋味喎,吹得佢脹嗎?

大宅

真係每人要求都唔同, 我舉我朋友既例子係佢囝囝個底係好好, band 1英中仲係精英班都要補,好似有補4科

原文章由 kit7266 於 08-4-7 13:36 發表
補足8科.....有咁多$補, 都冇時間la....
亞囡而家都未需要補習, 我知有好多同學都有補習, 其實都好辛苦架! 已經好多功課/溫習, 補習再比paper做.
個人認為個底打得好, 上堂留心暫時都應付到, (當然學校好緊要, 有d ...

大宅

香港就黎都有個18歲既女醫生啦

原文章由 Paris 於 08-4-7 14:35 發表
加拿大讀醫都係要 SECOND DEGREE, 我表弟係加拿大做醫生, 所以我知, 醫生係管理生命的人, 佢地入學要求好嚴, 唔會究其俾個靚仔做.

大宅

我囝囝又係讀九龍城band 1小學,
so far老師質素都好好,especially 英文科,
所以大圍小朋友英文成績都唔錯,
我開頭都諗住無要求, 預左番屋企再教過,
中,英,數一樣,因為老師對咁大棚學生,
又唔知小朋友有無上堂發夢...

原文章由 餃次子 於 08-4-8 11:04 發表
所以當孫公話而家啲中學有自主用吾用英文教學,講真,我真系替你哋各位媽咪擔心,因為現在嘅老師水準真系mouth:....我吾系捱完我個仔la而講風涼話,我個餃仔讀油尖旺區出名嘅band 1嘅小學,但已經俾我見盡哂老師嘅質素, ...

大宅

佢哋緊係未唱過abc歌..

我都聽有d家長話中一先識expect點解.
英文vocab係要多睇書, 學校教得唔多亦唔會夠.

原文章由 LokYauYau 於 08-4-8 11:10 發表
因為佢地未學過A~Z, 一學就係astronaut, butterfly........

大宅

我聽有一個case: 有位成績好叻既香港青年考入牛津, 去到先知道天外有天, 受唔到挫敗跟住自殺死左, 所以小朋友小時要比多d機會佢面對挫敗

原文章由 moyan 於 08-4-9 12:38 發表
其實只要小朋友盡左力,
唔可能次次要求100分

如果小朋友多愁善感
更加唔好迫得太緊
如果唔係,自殺都似

首頁

尾頁

跳至