自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

redhot 發表於 24-4-8 11:36
話時話,嗰啲大聲講嘢亂插隊駕車亂響安嗰啲係大陸人(新香港人)下話?!我唔信新生代土生土長香港人會咁 ...

我有次係尖沙咀科學館天穚,聽到2個大陸人 係穚頭講野 +鬧仔,我係穚尾都聽得清清楚楚,我以為佢地一邊行一邊鬧 等我仲急急腳係咁行

原來佢地咁好中氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

B.BB 發表於 24-4-8 13:30
新香港人

跟本就係
宜家2邊不是人,當年被香港人嫌棄,宜家比返自己人嫌棄,證明果d 陋習佢地係改唔到既

翡翠宮

milkteabb 發表於 24-4-8 12:37
有冇諗過個d其實係新港人

根本就係,佢地黎到香港 就話自己係香港人,bk 都有一個 一講大陸 自由行 玩食 探親戚就眉飛色舞,但又成日口口聲聲話自己係土生土長香港人

翡翠宮

Tyasnm 發表於 24-4-8 14:08
我諗我知你講邊個

佢都做到好出面

翡翠宮

阿笑 發表於 24-4-8 14:17
我哋真係唔會踎,因為香港人會踎低起身見頭暈

認同,雖然依家多咗本土香港人返大陸消費,但新香 ...

你講得冇錯
我20幾年前啱啱做補習,新移民係唔準佢d 仔女講國語,一定要講廣東話 係佢阿媽接送時同我講,因為佢話各處鄉村各處例 黎得香港就要尊重返當地文化
20幾後 收生,我以為自己返左上大陸做 佢地用國語傾偈,覺得好正常 冇問題

當然我一樣欣賞佢地,落黎香港讀書既 20年前同20年後既媽媽,都係好積極同進取 好識為佢地既仔女打算,呢樣係唔可以否認

翡翠宮

Joant 發表於 24-4-8 17:55
1 好過佢哋啲小朋友曳佢哋都唔出聲話下阻止下 香港人嘈唔出奇 我都覺好嘈

2 多人 疫情前未有咁多人北上個 ...

‘’踎‘’跟本就係佢地既文化

翡翠宮

amy730 發表於 24-4-8 19:31
吹捧內地飲食唔緊要,但猛踩香港飲食業,就好難令我相信係土生土長嘅香港人,但又多人回佢嘅post,我直接s ...

你果然知講緊邊個

翡翠宮

Debbie0331 發表於 24-4-8 19:53
佢大話連編,最乞人憎係靠香港福利養全家,仲狂踩香港,無d感恩之心。自卑變自大,言行肉酸到只識貪。
...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊