懷孕前後

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你個寶箱有無留起BB係醫院時的手帶?!

原文章由 babymaggieleung 於 08-9-15 03:05 發表 我雪雪果陣條臍帶乜都冇做~~
甩左就放喺櫃桶低~~之後我諗一年睹搬屋果陣放左入雪雪既寶盒(一個裝住雪雪出生果陣d住院單~出世紙~胎髮~第一對鞋仔....既盒~~第日網埋牙仔 )到而家咁多年冇冇野啵~~冇蟲呀~~!!我乜都冇放落去~~

大宅

我兩個B都有留,小B係姑娘問我要唔要,然後話留條靚0既比我...
呢D嘢,真係好有紀念價值!

原文章由 babymaggieleung 於 08-9-16 01:21 發表

手帶冇俾我呀~~只係俾左bb個箱仔張卡我(即係出世時間日子果張)但係細b佢地冇俾我~~我又唔記得問佢拎

大宅

其實我都係最驚BB會病.... 我BB到時半歲都未夠,同埋未打哂針....

原文章由 iamkit 於 08-9-15 23:07 發表
嘩,6月媽媽會個party搞到咁大,要mc,又reception,話有百幾人,本來都有少少想去,而家要後補,又話留位費,咁q煩,咁多人我怕bb病

大宅

我BB上個月傷風,係家姐仔傳染架,兩個一齊咳流鼻水...到家姐仔好番,BB又再傳染番俾佢,結果兩個分開兩日,先搞得惦! BB病無哂胃口,今日先開始食番5oz...

原文章由 米奇BB 於 08-9-16 01:04 發表

而家好返未?我仔都大傷風,食又食得唔好,訓又訓得唔好,多鼻水又鼻塞,e生話咁細既bb唔好食收鼻水既抗敏感藥,話有機會會令到佢抽根,只係比咗d滴鼻既藥水,等佢無咁多鼻水,但冶標唔冶本,聽日諗住再同佢睇多次e生,都唔知 ...

大宅

有呀,兩支藥水!食咗一次就收咗鼻水!

原文章由 米奇BB 於 08-9-16 02:09 發表

咁e生有無開藥比你細b呀?

大宅

可遊...真係好有詩意!!....我中意!!

原文章由 iamkit 於 08-9-16 11:57 發表

b女叫可遊,我阿媽話"可有可無"

大宅

nb用過ok....但樓下間藥房就話有客買過漏尿(無講咩size),所以賣哂就唔再入貨....我諗用nb時bb唔會轉身,所以唔會漏,到大個d轉來轉去就唔知喇...

原文章由 tigerl 於 08-9-16 15:11 發表
有無媽媽用妮飄?? 我想用完huggies & pampers 轉佢!

大宅

我都係用huggies,買咗一箱S,一箱M....係好似無咁柔軟,但腰位夠高,無漏過!

原文章由 TVb08 於 08-9-16 15:33 發表
我個仔用緊huggies ,好似唔夠通爽,咁究竟邊隻好d呢

大宅

我以前買過,當時一套只得22隻....阿女細個唔睇,但兩歲後就幾中意!! 我覺得佢唔睇,就咁播嚟聽下都好好!

原文章由 芒芝芝 於 08-9-16 16:53 發表
啱啱係bk個度訂左呢套野[美國版 Baby Einstein 小小愛因斯坦 DVD (1套26只)-HK$250/套‏]唔知好唔好呢~
見甘平, 買黎比bb睇下, 好過睇電視

大宅

你大仔應該返咗學,會唔會係學校惹到呢?
我最怕BB發燒,做阿媽成晚都唔敢瞓!

原文章由 米奇BB 於 08-9-20 01:04 發表

我諗唔係幾關事,因細b無發過燒,只係鼻水同咳,而大b發燒同咳....

大宅

same here!!

原文章由 米奇BB 於 08-9-19 23:43 發表

我個b都成日扮蟹

大宅

食手指我都比!唔知邊度見過話有助腦仔發育,因為BB要諗下點樣咬先好味!

原文章由 iamkit 於 08-9-22 23:08 發表

比,大0的就唔食咖喇

大宅

我62又係好中意抱BB,佢可以抱住BB,定咗形咁望住佢半個鐘!最初我都係要我老公同62講,後來唔駛我地出聲,99自己會話佢.....我諗只有做過阿媽0既先知,BB俾人抱慣咗個阿媽就大穫!

大宅

有無喺自由講場果邊開個topic,等多d媽咪知道唔好再幫親佢!!

原文章由 TVb08 於 08-9-24 12:01 發表

我已經send左complaint去apple,東方,壹週,consumer concil,
東方最有效率已經有人call我跟進

大宅

我都覺得BB會識聽,但個女好曳成日忍唔住鬧佢,小B聽到會唔會覺得好惡驚咗我呢?!

原文章由 iamkit 於 08-9-24 17:38 發表

0的人就係話bb識聽咖mouth:

不過我同kit都咁野蠻,個女都唔會善良得去邊~

大宅

係呀..同佢地講N次都照抱!
而家我62會爭住掃風,因為可以抱住BB又唔會俾人話!!

原文章由 奶皇包 於 08-9-23 14:41 發表

我諗個個老人家對住D孫就嗒晒糖唔抱唔得, 唔搞到自己就由佢地抱, 因為就算同佢地講N次都係照抱 , 好似我每日放工返到屋企都見到亞媽抱住個女瞓, 依家見到都費事話, 但反而佢同我講話我個女搞到佢週身骨痛,鬼叫佢自 ...

大宅

多謝分享!!
睇佢轉得好輕易咁!
頸仔硬咗,可以打直抱喇!!

原文章由 wing2212 於 08-9-23 13:11 發表
upload 咗條片,多謝觀賞~

http://hk.myblog.yahoo.com/wing2212/article?new=1&mid=907

大宅

有關flash cards,或者可以參考下一位BK daddy的網址,再諗諗自己認唔認同呢種教學法:
http://www.happyfamilynet.com/baby/new/preschool.htm

大宅

可唔可以唔食糊仔,自己煮有味粥呢?
我大女以前都唔係食過好多糊仔,買一罐有半罐係開得太耐要倒的!

原文章由 米奇BB 於 08-9-27 01:12 發表
你地有無諗比bb食邊隻糊仔?雀巢奶粉有問題,米糊就未知,不過而家咁樣,一定唔比雀巢bb食,嘉寶比雀巢收購咗,又唔知有無問題,亨氏又話驗倒有問題...... ...

大宅

我大女果陣成6個月先開始食糊仔同食粥...我諗遲一兩個月開始直接食粥應該唔怕啦!

原文章由 米奇BB 於 08-9-27 02:05 發表

可以,粥就最早5個月可以食,糊仔就4個月就食得,我大仔4個月就比糊仔佢食,咁而家要諗諗好唔好細仔遲一個月先食固體(直接食粥)~

首頁
12345...11

尾頁

跳至