興趣嗜好

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

回覆:怪異之事

有一個新入行嘅忤工,話說佢第一次跟d師兄去醫院接遣體,當去到某醫院殮房,但又未攞得住,咁佢地喺到等,咁呢個新忤工吾知點解周圍行,亂打亂撞走了入人地殮房個(地盧),佢話見到(地盧)下面有好多好多人,全部都係貼住牆,之後上返去同師兄講,當然比師兄鬧到九彩啦!鬧佢原因吾係話佢撞野,係閙佢吾好周圍行,有d地方係吾比外人入,比醫院知道好大鑊

karmanshirin    發表於 13-2-7 17:34

大宅

回覆:怪異之事

之前有網友講開動物!我又想起一單野!話說幾年前,我接過一單先人係一個三十幾歲嘅女人,在我公司設靈,嗰日下午四五點,好多親友到來拜祭,而先人老公當然都有來啦,但佢係帶埋兩隻狗來,但我公司係吾比動物進入靈堂(衛生問題),但先人老公苦苦哀求想比兩隻狗入埋來,話係佢老婆(先人)養大佢地 ,我唯有問經理,經理最終都比兩隻狗入靈堂,咁一直都冇事發生,直到差不多10點,親友陸續開始走喇,奇怪事發生喇,兩隻狗突然鬆開主人隻手,跑去先人房門口牆角位置,係咁吠,又搖尾,仲要前腳跳起好似想趴落去咁,我聽到有一親友講,吾通xxx(先人)來咗,我好想答佢,係呀!xxx來咗呀,但吾講得呢!當時都好多人見到,就算隔離靈堂嘅人都走來睇!我都係愛狗人仕,我仲記得嗰兩隻狗品種係史立莎(貴野)

Janellemama  只有人先會驚死去嘅親人  發表於 12-8-17 12:59

大宅

引用:Quote:原帖由+Kellyfai+於+12-08-17+發表之

原帖由 溋溋 於 12-08-17 發表
史納莎好忠心的
做得我地呢行,好話吾好聽,有乜未見過吖,但人非草木,又時見到呢d埸面真係好吾舒服,當然有d仲慘啦

大宅

引用:Quote:原帖由+Kellyfai+於+12-08-17+發表曾

原帖由 GLADYS小星星 於 12-08-17 發表
我十二年前大肚八個月時,62歸天。咁無計啦大肚都要去辦白事。我記得係係條腰掛左舊薑,仲有破地獄時我大肚 ...
冇錯,掛薑都可以

大宅

引用:Quote:原帖由+Kellyfai+於+12-08-17+發表曾

原帖由 GLADYS小星星 於 12-08-17 發表
我十二年前大肚八個月時,62歸天。咁無計啦大肚都要去辦白事。我記得係係條腰掛左舊薑,仲有破地獄時我大肚 ...
仲有一樣,係d老人家講,話大肚婆係有「胎神」保護,吾會比d污糟野攪,保護媽媽同埋個BB

大宅

引用:+本帖最後由+littlemelody+於+12-8-17+13:4

原帖由 littlemelody 於 12-08-17 發表

自己經歷: n年前,WORLD TRADE toilet(CWB). I went in ...
通常靈界發聲音,我地係聽吾明架

大宅

引用:回覆+Kellyfai+的帖子 吓,+大肚婆唔去得大

原帖由 Haz-mama 於 12-08-17 發表
回覆 Kellyfai 的帖子

吓, 大肚婆唔去得大酒店? 我奶奶走個陣, 我陀住bb都有去, 佢哋係我條腰度綁咗袋嘢 ...
各師各法!等如道教會破地獄!佛教就合十頌經!最終目的都係超渡亡魂啫

大宅

引用:Quote:yoyomum2002+發表於+12-8-17+15:55+

原帖由 小虎妹媽 於 12-08-17 發表
你所講嗰d除左 "打包" 之外我無做過, 其如嘅都做過晒我都無事喎~
同自己至親嘅先人做後事,會冇野嘅,放心!

yoyomum2002  thx~  發表於 12-8-17 16:43

大宅

引用:Quote:Kellyfai+發表於+12-8-17+16:09+各師

原帖由 小虎妹媽 於 12-08-17 發表
"破地獄" 通常係點過身嘅人做架? 如果係笑x嗰d會唔會做架?
通常如果行道教儀式,就一定會有破地獄,係喃磨師父做嘅

大宅

引用:Quote:Kellyfai+發表於+12-8-17+16:53+通常

原帖由 snoopyiu 於 12-08-17 發表
我想問其實對先人有無用架?
破地獄係一種幫先人解除生前嘅所有罪孽,不需落地獄受苦,地上中間位置會有一堆火,另外會有8份瓦片圍住堆火,師父喺過程中會續一打破瓦片,堂官會帶住先人嘅後人(通常係長子)跟住師父,而長子會手揸一個紙扎的祖先牌的,以上係一個喃磨師父講嘅

大宅

引用:回覆+Kellyfai+的帖子 我記得果時有個儀式

原帖由 Haz-mama 於 12-08-17 發表

我記得果時有個儀式, 我要迴避...
應該係蓋棺,喃磨師父會計嗰曰有甚麼生肖同先人相沖,有嘅話就要迴避,背向先人

大宅

引用:Quote:原帖由+drizzle+於+12-08-17+發表係

原帖由 lovenambb 於 12-08-17 發表
有ga,大約十年前我試過
而家都有架,成晚通宵好多主家都會打麻雀

大宅

引用:Quote:原帖由+Kellyfai+於+12-08-17+發表而

原帖由 lovenambb 於 12-08-17 發表
其實啲麻雀係自備定你公司提供ga
公司

大宅

引用:好奇一問,做呢行人工係咪好高

原帖由 SIUBKT 於 12-08-17 發表
好奇一問,做呢行人工係咪好高
好難答你喎!真係見人見智

大宅

引用:回覆+Kellyfai+的帖子 咁你可5可以講下起

原帖由 SIUBKT 於 12-08-17 發表

咁你可5可以講下起薪點有幾多
Sorry!人工就不便透露喇,但自己都滿意!不如我講講我第一日返工情形啦,我第一日返工當然去見人事部啦,當時仲有一個新同事同我一齊入職(佢係另外一個部門),咁人事部同事同我地講咗公司一般細節等等之後,就話要同我地周圍行下公司、介紹各部門同事給我地識,又參觀靈堂,好喇,睇哂又介紹唒,到最後一站....殮房,當時我一聽,真係驚,好吾想去,但如果話吾去,咪分分鐘連份工都冇埋,再望望個新同事,大家你眼望我眼,好似大家都諗埋同一樣野!唉..冇辦法,「焗」住都要去,當一入殮房,嘩,d冷氣好勁好凍,但有樣野係我諗吾到嘅,原來殮房係好乾淨,好光猛,又整齊!「後來做得耐,跟主家去公眾殮房接遣體,公眾嗰d殮房好汚糟好亂,同我地私人真係差好遠」,只此之後,一做就做到而家

大宅

引用:Quote:原帖由+Kellyfai+於+12-08-18+發表So

原帖由 JennyChiuKaYee 於 12-08-18 發表
想問下樓主,你地男同事多定女同事多啊?多唔多後生仔女做呢行啊?
男同事多d,

大宅

引用:其實我同我細佬,+兩個仔都係陰陽眼,+都唔知

原帖由 mrs.so 於 12-08-18 發表
其實我同我細佬, 兩個仔都係陰陽眼, 都唔知係唔係遺傳, 由細到大真係見唔少, 以前細過唔識驚, 反而大左之後 ...
係呀,大埔好多鶴佬人,我都接過幾單鶴佬人白事,佢地有自己嘅私家地安葬架。

大宅

引用:回覆+Kellyfai+的帖子 黃宜磡已經全場爆滿

原帖由 mrs.so 於 12-08-18 發表

黃宜磡已經全場爆滿, 而家政府發展三門仔對開既馬屎州比鸖佬人, 好多唔知既本地人以 ...
講開鶴佬人,佢地辦白事,真係好似開party!守夜就必然嘅,人又多,有人打麻雀,有人玩啤牌,有人就好似開大食會咁,半夜三更開閘比佢地出出入入幾廿次!遇著做呢d真係幾煩

大宅

引用:我想問下,先人過身後,通常會有“買水“儀

原帖由 joeyjoeycc 於 12-08-18 發表
我想問下,先人過身後,通常會有“買水“儀式,但若果先人只有一名女兒,女兒已嫁,有一個仔,但那女兒已離 ...
中國傳統上,「買水」通常都係由仔做的,但先人如果係冇仔,只有女,在這情況下,(時代吾同哂」,女兒都是可以做,喃磨師父會從旁教導,亦有另一種做法,就係由南磨師父代辦,行一種叫做(大悲咒)嘅儀式,但女兒都要跟師父做些小野,之後入後堂再做一些儀式的

大宅

引用:咁樓主你係咪成日都要好夜先可以收工? +

原帖由 cherrry 於 12-08-18 發表
咁樓主你係咪成日都要好夜先可以收工?
如果嗰晚有野做,都會好夜先走得架

首頁
23456...8

尾頁

跳至