自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

母親不是工人
(update:大家誤會我了,
請睇31樓詳細解釋)

“成年”子/ 女自己的衫,
自己洗一機、自己晾、 自己摺衫及自己熨, 是一種訓練.

自家中冇請工人姐姐後, 我家行這一套.
如果衫都唔幫手晾(!? ),
不分擔任何家務,
就要佢自己洗一機, 自己晾及自己熨.
到時冇衫著, 唔關阿媽事.

做家務不只是女性的責任.

子/女長大了,
自己的事要自己做, 將來才能自立,
不變成“巨嬰”,
和不累及將來伴侶

-----------------
包括煮食、 洗碗 和清潔廁所等等家務,
由小學已開始教, 因將來要佢自立,
自己要識照顧自己

(重申: 我用「 教」 字, 不是要求每日做)

ps.不會因冇人肯洗厠所而投降(笑話)

翡翠宮

bb060908 發表於 24-5-10 12:55
一家人使乜計得咁清呀?煮要分開煮?

不是, 你們誤會了.

我是指由小一開始教佢煮食及家務,
當工人姐姐放假時,佢要分擔,
到他長大了,也有自立能力

現在,他已成年,家中也冇人工姐姐了.
一切由3人分擔,我當然係做最多的,

但我洗完衫,魔怪不肯晾自己的衫,
我話:「 你再係咁, 就自己分開一機洗!」(威脅要罰佢)

佢才死死地氣、 黑住面
去晾自己的衣服
(有不只一位朋友已係咁做, 成年子女,分開一機, 學下自理)

魔怪自小嘴刁, 可以絕食幾日抗議.
有骨, 唔食;
海鮮, 唔食;
菜/生果, 唔肯食/每幾日食一次.

在中小學, 學校都有教不同類別食物的正確比例,
及缺乏/食太多某些食物
或壞的生活飲食習慣,可以引至甚麼病.
佢一向好少理.

我唔想成日食佢唔肯食的隔夜飯餸,
也不可以餐餐就晒佢.

解決辦法:
在家人WhatsApp group發出是日菜單,
回覆不吃的人, 就貴客( 仔) 自理.
有時佢買外賣, 有時佢自己煮(要自己洗番).

雖是獨子,我絕不縱容佢做“王子”.
如係女性, 可能變成“ 公主”.

翡翠宮

小艾美 發表於 24-5-10 22:03
其實冇咩問題,洗衣機用得最多除咗工人一定係我,掃地洗衫週末都係我做,我又ok喎。
...

我以前提過, 我有已移民的舊同學帶兒子回港省親2週.

她回家門口, 她C6 (專業人仕)立即自首. 他用了洗衣機2 次,
已整爛左!

簡直係天才!(曲)

無論子/女: 家長都要教佢地自立,
包括煮食及做家務

----------
ps.我兒時, 有次跟阿媽去佢同級舊同學聚會.
有位Auntie, 由細到大都有2 個工人.

有位Uncle輩問她:
你自己煲過水未呀?點知水幾時滾呀?

她(專業人仕)答:
當水跳出來個時就係滾囉

聽完答案,
全枱大人靜左一靜, 我都聽到眼仔凸凸....

該Uncle 回: 好彩我唔係住你隔離

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊