自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jojomama 於 09-3-4 12:05 發表

好似係剛出爐既面包係未發酵完成,食落肚唔係幾好。

下, 真係架? 真係唔講唔知 tim, 咁咪無得即食囉, 早上趕返學 ma

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jojomama 於 09-3-4 12:11 發表

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006121602989

oh, tkank you, 真抵鍚

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-3-4 12:13 發表

我有整過去我個 blog 度睇下啦....
http://hk.myblog.yahoo.com/catjeffcat/article?mid=64

係呀係呀, 就係呢款啦, 我係有睇過架, 不過咁多人o既 blog 我都唔知係邊個, 所以先公開問, 噢, 多謝晒你地, 我下一款o既目標就係呢個啦

原來你o既喜好同我大仔一樣, 哈哈

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jojomama 於 09-3-4 12:16 發表
請問有無人聽過話唔豆醬唔可以飲太多呀,啲人話家下痛風症年輕化,而豆類又有好多導致痛風既唔知咩咩,你地有豆漿機既係咪日日飲架?

我一定無日日飲, 因我唔得閒整, 我大約一個 week 整一次架咋, 不過我都有聽過話有痛風唔好飲咁多

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-3-4 12:13 發表

我有整過去我個 blog 度睇下啦....
http://hk.myblog.yahoo.com/catjeffcat/article?mid=64

請問溫水係咪等同室溫水? 定係要加少少熱水變暖水先叫溫水?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 tammy2008 於 09-3-4 13:03 發表

妳個concept有唔正確...(有冇溫書架...)

ans 1: 第一次發酵唔係發 10分鐘 ~
正確第一次搓好包後, 係要發 double , 時間可能會係大約1個鐘(有機會時間會更長, 我通常1個半至2個鐘)

之前我係話:係機搓好發酵後才 ...

多謝你咁詳細教導, 可能係我理解有錯誤, 我係睇杜寶個blog 整o既, 佢話搓完粉取出排出直氣再分8分, 滾圓蓋保鮮紙放偽度10分鐘, 壓扁加入涵之後就用光波爐再發酵第二次, 先再焗, 我唔知係咪我誤解錯左做漏, 不過我 dl 左火石 d 電子書, 我會認真睇睇, many thanks!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-3-4 13:14 發表

嘩.... 好長細呀.....
bobo 仲有你火石個 blog 度 d/l D 書睇. "30種吐司创意变化" 呢本有清楚的指示點整包.....

我 dl 左架啦, 我會睇

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 kayingivy 於 09-3-4 14:34 發表

tammy講係最正宗整包方法,而我果個呢,係用一d方法,令包包快d發酵完成,而差完粉取出排係,係我個面包機有個功能係搓完粉,會發酵多一個鐘,機響取出排氣,分完你要份數,再滾圓蓋保鮮紙等麵團放鬆10分鐘,造形(壓盥加餡),再用火光 ...

嗯, 所有差別就可能係呢度, 我之前睇漏左, 忘了你部機係比我果部做得耐, 同埋發酵埋, 所以係我誤解左, 睇錯左, 依家我知啦

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-3-4 15:22 發表

無你個 D 咁靚.... 很似出面賣個 D.....

教主 post 錯 link

首頁

尾頁

跳至