家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

nzt 發表於 14-11-5 09:34
唔講因為我整失敗咗,擺咗一年,依加睇到相又有動力想整新一樽,決定淨用橙皮先 ...
橙( 水果 ) 皮味 应該較 易接受氣味

菜 / 米 / 瓜皮.....我都試過, 但.....................
個人持股/意見, 不涉任何邀請買賣,
持股亦不時更改.

大宅

alice_6699 發表於 14-11-3 12:50
我試緊 , 無落糖一樣得啊 , 好多氣 , 淨係用橙皮 , 水, 浸了一個月左右 , 倒了一些出來用 , 都好去油 :waha ...
無落糖 若 非橙皮
不一定成功, 因發酵不成功

我曾用菜.......--> 變 嗅水
持股亦不時更改.

大宅

dawnhu 發表於 14-11-2 09:48
除了代糖,乜糖都得,紅糖,片糖,黄糖,黑糖都多人用架
試過用 白糖, 發酵時間慢些..............
持股亦不時更改.

大宅

dawnhu 發表於 14-11-14 01:01
回覆 angeladam 的帖子

我屋企都細架,不過中晒毒。 而且橫掂都要等三個月,整就整大啲,唔想收成時,就 ...

最多試 十幾枝, 很多配撘, 多糖,少糖, 白黃糖,

橙, 提子, 焦皮, 米, 菜, 瓜皮, 余廚....................

時間 : 1個月, 2個月, 3個月....都試個.
1個月--> 發酵未完体
2個月--> 个人覺 基本上可以用.

記得放氣, 試過忘記了, 結果胶瓶変形, 又有放氣時似 boom 一聲, 我都嚇一嚇.

唯獨你見佢發酵時, 很多氣泡擁上 ( 可能材料過多), 好似做实驗一样.........................
有趣的大自然

持股亦不時更改.

大宅

綿綿雨 發表於 14-11-15 13:54
打錯...係搵膠樽
我 汁 紙皮為生

所以 发覺 滿街 都有
持股亦不時更改.

首頁

尾頁