自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

唔好亂諗啦,無人夠媽媽咁愛錫自己仔女㗎,我以前都係單親,都經歷過雙失時候,我都有痛到想離開嘅一刻,我都有個女,為咗個女幾痛都咬緊牙關 佢係你帶嚟呢個世界㗎,你點可以咁唔負責任?你一走了之有冇諗過佢以後點?佢咁細個要承受無咗媽媽呢個傷痛,佢會痛一世㗎。
明白而家疫情,日子的確好難捱,無工做就去攞綜援,解決咗生活基本問題先,其他嘢再慢慢諗,難關一定會過㗎,而家去攬住個女,試吓瞓一覺先,加油呀
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

佢唔應,真係好擔心佢
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

DonnieBB 發表於 22-3-19 23:23
好擔心...

樓主, 你講我地可以點幫你, 出下聲

係,已經十幾分鐘無答
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

樓主,你有睇到就講出嚟,你有乜困難?唔好怕搵人幫,人人都有困難嘅時候㗎,唔好輕易放棄

開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

樓主,可以的話,回一吓,俾我哋知道你安全
你可以講你嘅困難出嚟 呢度好多人,大家可以一齊幫你諗辦法
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

little.k 發表於 22-3-20 00:34
對唔住令大家擔心,我真係一個累人累物嘅人,只不過無處可訴所以上嚟討論區,都連累大家為我擔心。
大家都 ...

無連累,你亦唔係累人累物,我哋呢度好多人願意聽你講,有難題,大家一齊解決,最緊要你唔好放棄自己,我哋都係人媽媽,日子就算幾難捱,大家都一齊捱,你並不孤單呀
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

樓主,你女仲細,好需要你照顧,攞綜援一啲問題都無,政府嘅資源就係幫真正有需要嘅人,你唔使覺得難堪,你又唔係呃又唔係搶,我有兩個單親媽媽朋友都係拎綜援,其中一個個女而家都讀完書出嚟返工,個媽媽就取消綜援返出社會工作,另一個等個女讀完書都會一樣,我覺得咁好好呀,可以陪小朋友成長,你好好栽培一個有用嘅人,將來佢一樣可以回饋社會㗎你女仲細,唔好去返工留佢自己一個係屋企呀,我以前試過,好唔放心㗎,你根本專心唔到工作,佢有乜頭暈身慶你又要請假,到時咪仲兩頭唔到岸,你等佢上到中學先搵工啦。
總之,而家阿女係最重要㗎,你加油呀

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

Jm 既然你知個女咁乖咁生性,你更加唔應該因為仼何理由係咁艱難嘅時候唔俾人幫你,你聽話,去申請綜援解決咗基本生活需要先,當係為阿女,起碼佢可以食得飽着得暖先,阿女咁鍾意你,你仲可以日日陪住佢成長,而家仲有乜嘢緊要得過你個女?係你帶佢嚟呢個世界,你有責任令佢温飽同快樂幸福㗎,你去返工咁邊個照顧佢?你聽話啦,等佢上咗中學,你先出返嚟搵嘢做啦,到時疫情消失,個世界會美好㗎

侯爵府

好媽媽勳章

louespang 發表於 22-3-20 11:51
大家希望見到的,不是你致謝,而是見到,你想通了,為女兒和自己會繼續努力做人,生活下去。

媽媽,加油 ...

無錯,我真係唔需要佢多謝,我只想佢振作,好好活下去
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

五個鐘無再回應,希望佢只係瞓咗覺樓主,如果你休息夠,就覆一吓
好好瞓一覺,瞓醒個腦會清晰啲,先再諗前路
記住,呢度好多人撐你 ,咁多人一齊諗,實諗得掂㗎
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

樓主好耐無出現唔知佢點
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

樓主,你已經超過一日無回應,希望你一切安好可以的話就回一吓,你個頭仲有冇痛?瞓到覺嗎?
開心每一天

首頁

尾頁

跳至