美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

最近試用緊赫麗爾斯晶耀煥肌面霜,膚質真係好咗,但皮膚明顯乾咗,返工冷氣地方到中午開始就feel到面好乾,皮膚好掹緊,真係無十全十美嘅護膚品。

伯爵府

asweetmom 發表於 24-5-26 20:44
換樓難度高,先買後賣還是先賣後買得考慮清楚。上一次的升市就有人賣了買不回來,結果租樓到今年。
...
我地依家住九龍,我想換自己新界嗰層出借樓,跟九運買港島或馬鞍山,之後搬過去放租九龍。我隔離嗰個話我決定,但兩個行動力都唔大,無急住需求,始終新界嗰間負資產中。可能真係周圍睇下先。

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-5-26 22:08
新界嗰層負資產點用來買港島/馬鞍山?

賣完補錢換樓,我預賣咗攞返百幾萬

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-5-26 22:20
咁你應該不是負資產,只是跌低過你買入價
負資產是指賣完還要抬錢給銀行,沒有錢拿回的
當年沙士就好多人 ...
咁唔係負資產啦, 我都慶幸仲有份工,供到樓同仲儲到少少錢。當年沙士岩岩讀u, 都知供唔到樓真係好慘

伯爵府

asweetmom 發表於 24-5-26 22:44
但是似乎沒有一定要換樓的理由?繼續出租有甚麼不好呢?
我2020年買依間,本身打算夠3年租客唔租就換,我租客上次續租都話想搬返出市區,我有定心理準備佢嚟緊唔續租。我地住嗰到三十幾年,我想住新啲嘅樓,我又信風水,所以想換啦。但如果租客續租我就唔搞住,因為好租客難求。

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-5-26 23:35
你現在如果真是買樓要問清楚,最近銀行批核樓按很手緊
我响自由討論區睇到啊,可能搵啲時間先上網睇定想睇嘅屋苑再約agent睇下,再問下貸款行情。我信貸紀錄唔係A就B,所以銀行物業貸款唔係完全落閘相信我上到會。

伯爵府

greentea000 發表於 24-5-27 17:28
今年九運講到鬼咁旺我,我係咪要買多兩個單位?

p.s.但我上個月申請樓 ...
中女同行業我都叫中,就係差間屋。你如果真係睇中左個單位,樓按唔批,只係百幾萬好易搞掂,私人貸款都批到,係高息啲囉,上星期先有銀行打嚟話⼀百萬預先批核,做5年年利率6厘幾,真係需要應該好易借到。

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-5-28 08:54
銀行水浸
唔係唔借錢
係唔想做樓按,無肉食
知啊,我只係比茶妹知有其他貸款可考慮,係息率高好多,同你話講嘅資料脗合

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-6-1 21:14
我怕家庭客,所以買開放式,目標是單身貴族

我見到你舊帖,睇到你講荷爾蒙斑
想請教你開放式買新樓定舊樓呀?新樓可能免裝修,但管理費貴同納米。舊樓可能就大啲同管理費平啲。我之前自己買10年嘅半新樓,如果出租係咪新樓易出租啲呀?

伯爵府

greentea000 發表於 24-6-1 19:11
咁你寧願去日本料理食定買返幾件和風碗碟係屋企自煮?

我今朝去自己屋仔做小維修,見到住客告示欄有人尋 ...
恭喜晒呀,最煩係斷租搵新租客唔知好唔好。

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-6-2 12:38
我都是第一次出租樓喳!唔敢講邊樣易啲?
不過我target係單身貴族,細新樓合我要求,我買利奧坊「壹隅」, ...
咁如果可以有自住就好岩數,原先想樓換樓,另外個想法係買間400萬樓仔收租,做200萬mortgage(assume借到) 但計過回報只有2厘幾,真係唔太吸引,樓市不確定性仲係高,係博之後減息樓價升返,仲係1516中。

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-6-2 14:26
我份人好重視享受,我一定第一揀換樓先
投資/錢財對我來說,係額外既野,多有多用、少有少用,自住解決了 ...

我無咁多錢就要計清楚先行動。我仲意先苦後甜,依10年會係我build up passive income重要嘅時間,希望提早退休,同退休後收入同依家⼀樣,咁我同另外半就可以想去邊就去邊。依家計過退休時清完所有債務就做到依家⼀半收入,仲有好長路要行啊。我地無自住急需,等埋年尾租客決定續唔續租再決定。

仲有今年618真係唔吸引,仲貴過618前啲價。應該只可以買到個電視同烤焗爐,但啲價都係同之前差好少。

伯爵府

greentea000 發表於 24-6-4 06:55
我覺得你可以睇埋300~350萬單位,地點好交投旺盛250~300呎嘅舊屋苑單位租金唔輸200呎次新樓,各項成本又低 ...
我老細今日講我地team有摺埋嘅風險,突然灰咗

伯爵府

greentea000 發表於 24-6-4 22:18
你自己覺得可能性大唔大?老細只通知你定成組人都知?點都好你要開始搵工啦,有更好就走。

你個收租單位 ...

上層變動,有心玩重組架構,再插自己人。所以1516,好難估。工我唔搵住,因為只做咗⼀年,都係隨預而安啦,只係要做風險管理,打亂咗啲計劃。依幾年運濟,最難捱嘅職業生涯已經經歷過,心態上無上年咁痛苦,捱過就無事,真係有變動亦唔⼀定係壞事。

權鬥影響我係得上一間公司無,但上年就遇著個心理變態嘅team head。所以權鬥壩地盤我見慣,奈何我老細唔受寵,依類多數做炮灰,人緣同性格依啲野無得幫。佢同我講但open office我估其他同事都有機會聽到,但我諗多兩諗都係唔想自己煩,船到橋頭自然直。

伯爵府

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
greentea000 發表於 24-6-5 23:38
你會唔會買內地衛生巾?
我通常買kotex,趁星期五京東做包郵到港順便買埋。
我有買,但主要買180cm小型衛生巾,响少流量2,3日用。正常size多數行街時見特價手痕買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊