在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-7-14 18:17 發表
其實佢口唔認啫~心裡都係咁諗嘅~好似今年大年初一咁~去佢亞媽度拜完年~夜晚賭錢~竟然3舖13張輸$2000呀~嚇到我丫~ 之後同佢講~佢本來話得初一得閒去佢亞媽度拜年~但比我講兩講~佢先話過咗初一嗰個星期日先去~( ...

真係唔好唔信邪喎! 好黑呀! $2000都夠派多好多封利士,你地玩好大架?
如果8個月都冇重過高過都擔心架,幾百蚊睇吓醫生當買個安心咯!

我老公都有諗過唔知我哋會唔會生孖胎,因為有遺傳因子,如果生第ニ胎係孖胎都唔知是否值得高興嘞! 3個好金啊!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-7-14 21:23 發表
佢唔可以話玩好大~人地上嚟自己屋企~咁緊係一開始就自己打庄啦~點知輸足咁多注~好彩話打3口庄啫~如果唔係仲甘呀~ 其實佢都一早話攞2千蚊出嚟賭(只係今年)~但真係估唔到咁快玩完啫~mouth: 佢咪唯有再攞1千 ...

年頭咁搞法又真係有陰影喎! 連屋企電腦都玩嘢又唔見video唔見$好慘喎,如果電腦有2個drives:C&D,如果燒咗hard disk,咁save落D drive度d嘢係咪都攞唔番架?
一於初三先拜年啦,冇咁"應"嘛.

kwongkong, 你外家帶你大女去旅行是否請埋你倆公婆架? 咁正呀!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-7-14 21:07 發表
其實係佢話唔想去佢亞媽度咋~因為佢都知佢亞媽見親都話冇錢~要攞錢~佢又唔慳住駛~又買馬又買六合彩~幾廿歲仲話要減肥~只係有個大肚腩啫~就話要買減肥藥食~冇錢就唔好食減肥藥啦~ ...

好少亞嫲會食減肥藥喎,通常都係佢地話唔好食藥,傷身. 佢唔係一把年紀攞命博吓! 最弊到時苦了我哋d後生啫!
唉我有親戚咪又係咁,成日喊冇$又賣ロ乖讚我哋叻揾到$,咁次次食飯都係我哋畀囉. 所以一年都唔見幾次.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kwokwong 於 08-7-14 23:25 發表

淨係帶佢去咋,我唔敢搭飛機又唔想要佢地洗咁多錢.所以我次次都話唔去.我老公梗係唔會去啦咁無面,又唔慣同我家人相處.其實我一年都洗左佢地唔小錢,成日同我去街,飲飲食食都係家姐佢地比,過年生日又比大利事,行超市又 ...

真係好warm呀! 我諗佢地真係好鍚你,$是少但心意是大,當然好多人都唔捨得使呢d錢!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kwokwong 於 08-7-21 16:52 發表

皆因我同郭大俠對左十幾年,出現互相模仿的後唯症.似爸爸好, 佢地4個都係叫爸爸先(學講野果時),所以爸爸好辛苦養佢地(加埋我).佢一個人辛苦晒(好彩姐). ...

吓,我個女叫我先,所以我湊佢好辛苦囉

你對twins好cute,又愛又恨! (負擔重)

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-7-21 18:44 發表
可能係佢爸爸做野嗰度太舒服唔駛點做~先覺得你辛苦啲啫~

吓,你唔係講緊我老公做嘢舒服啩?! 佢做i-bank係辛苦到死個隻,成日出trip,放工起碼10點,放咗工都要check住blackberry,weekend都做嘢. 我真係自己+工人攪掂亞女咋. 有時同佢相量嘢都要"揾個時間",死味!

我都慣晒lu,由拍拖已經係咁,所以都唔會complain,嫁佢都預咗. 所以成日去d functions都唔知佢得唔得閒,只好帶工人.

[ 本文章最後由 ying2 於 08-7-21 21:55 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-7-21 22:14 發表
原來係咁~失覺哂~真係各有各忙各有各辛苦啫~

坦白講,老公辛苦過我好多,返工又有人事又有壓力嘛! 佢主外,我主內囉! 係佢話生多個架,反正佢養都肯,我都冇乜問題多個伴畀亞女.
我老公就勝在勤力,如果係懶人實唔嫁佢,我自己返工個時都好勤力好負責任架,我覺得肯做就一定餓唔死嘅!
我都希望d仔女會勤力唔好煉精學懶呀! 但係依家d細佬真係 . 第時大咗返工就千祈唔好問我攞$呀.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 a776170 於 08-7-28 09:19 發表
你個女同我個女一樣,打完6in1都燒,人地打6in1係為左減少燒的機會同埋protect多d,但對佢黎講係一樣,無分別:;pppp:

我個女打完冇乜燒喎,臨瞓同佢探熱體温比平常高,有37.7,所以我都畀佢食咗退燒藥先瞓,之後嗰日乜事都冇.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 sorrymonkey_kk 於 08-7-28 22:37 發表
講樣最經典比你地聽,生完返到去第二日,我開頭餵人奶,晚餐係冬瓜燒肉,佢叫我唔好食冬瓜可以食小小燒肉,鼓油雞,我c6話佢餵人奶好似唔食得,佢話"唏,佢唔食得我地食呀嘛 ,菜係....欖角炒豆角,直頭係good呀!哈哈 ...

你99冇問題 吓! 去你屋企唔按鐘,有keys都係啫,要畀人有心理準備嘛! 可唔可以屋裡面上鎖?
亞女發燒嘈醒佢? 我同佢死過呀 ! 有冇攪錯?
記得有次太婆(99的媽媽)黎探bb(中午),之前同佢講咗bb瞓咗,但佢都黎(住好近),到咗想入房抱bb玩,我攔住度房門唔畀佢開,真係鬥大力! 我仲半推半拖佢咁出返廳度坐!
佢話帶咗亞女鐘意食d餅黎,所以要叫醒佢食! 唉,真激死!
要知道亞女依家1日只瞓下午覺,之後到夜晚先瞓,如果瞓唔夠就好扭計至夜晚,有排我受 !
你坐月d餐單又幾"與眾不同"喎!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kwokwong 於 08-7-31 14:15 發表

我對孖妹細個果時6個鍾先食一餐.我二少細個果時由出世嘔到3個幾月大先至唔嘔.你bb唔舒服先嘔姐,到佢好返就追到磅,唔好擔心咁多啦.我二少一日食6餐奶有3,4餐係成支奶嘔返出黎.之前仲同老爺奶奶住佢地都有比說話我聽. ...

我只可以講99任何時候都會有說話畀你聽,我個女尋日傷風,話說我地去游水(99+62一齊去),亞女游完水之後間咗一日傷風流鼻水,99話梗係游水冷襯,我話都應該係嘞,佢就話"做乜玩咁耐,應該早d上水,唔好在bb池坐著傾計xxx...",喂,佢當時同我一齊照護個女架,係佢抱住亞女坐架喎,點解講到係我冷襯佢咁? 我話"你又唔叫早d上水你都一齊架....",這幾句說話佢講足大半日,我頂唔順話"唔病都病咗,咁點啫",佢話"唔係,大家檢討吓啫,下次唔好".
晚上食飯時佢突然話"我都話唔好返summer school,依家咁熱好易焗壞,又室內室外玩....". 吓,幾時突然關返学事? 亞女上2個星期都有返又冇事喎?! 咁即係我問題啦
----------------------------------
你地睇完我上個post話攔住度門就好笑嘞,當時真係無啦啦咁勇咁做,話晒太婆,真係唔得罪得. 不過冇耐,亞女都醒咗因為聽到我地好嘈嘛! 之後咪扭計囉.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 chole_bb 於 08-7-31 17:02 發表
我地第時老咗都要做一個"不問世事"嘅老人家,我睇咗好的post,點解d99會令到d身抱咁反感,都係一個"煩"字!

但我暫時頂多都係做人外母,唔使揾身抱!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kwokwong 於 08-8-1 03:36 發表

外母都唔易做架,米咁老定.

通常d男士都會讓外母幾分卦? 好少男人容不下外母? 我都唔望佢行外母政策啦!:;pppp:

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 SaSaHon 於 08-8-1 16:12 發表

我讚同男士通常都係讓外母, 我老公就係一個人版, 佢又時仲聽晒母講, 唔聽我講添......激死我

係呀,有d驚咗個外母添因為你知d"老人家"幾煩,個女又實幫住自己亞媽,所以通常d男人都唔say no.
不過我會係一個醒目外母!

咁你老公都好好,通常聽話嗰d對家人都好好架.

男爵府

好媽媽勳章

你地會點做:
尋晚囡囡食飯(7pm)好曳,唔飲湯(平時都唔鐘意飲),食飯又吐出來,嚼完吐出(平時佢一唔likey都吐). 我鬧佢叫佢唔好玩,佢唔聽,又繼續吐,基本上只食咗幾啖飯. 我發火話唔好食嘞,算嘞,同佢除ロ水肩,佢又發爛,將口水肩拋走,裡面佢吐出來d飯拋到成地成椅都係.
我打佢手又"將"佢咀(細細力),佢喊好大聲...約10mins,把聲喊到拆拆地.
7:30pm我9962黎食飯,當時佢地見到亞女喊,知道我教訓咗佢,我地食飯時亞囡自己玩.
8:30pm亞女自動要食我地d飯,覺得餓. 我說佢9pm瞓唔好食嘞,等陣佢食奶瞓,6299話餓襯佢堅持畀佢食飯,我又堅持話唔好,62唔likey話佢走先...費事咁"薑"我就由得佢地餵亞女.

其實我係想亞女知道唔食就冇得食,過咗鐘都冇得食,况且一餐半餐又唔餓得襯. 6299話佢得歲半,未識呢d道理也不知道我的用意,唔應該餓佢.
咁其實亞女係咪真係太細唔應該咁教? 我係咪應該畀佢食番飯呢?
你地已經咁多個有經驗d? 點做?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kwokwong 於 08-8-2 23:05 發表

佢地好日都唔上下黎鍾意餵就餵飽佢,食完餐飯就無奶飲,我會咁做.我d女話知你餓食晒啦,老爺奶奶隻眼淨係見到二少架炸.二少細個有一次病左返唔到學我老爺即刻黎我屋企探佢呀.餵飯餵到4,5歲都仲想我餵埋一份,我彩你都傻 ...

我唔係成日係亞女面前同佢地有意見架,好多時都由佢地搞,但嗰晚個情况真係唔想縱亞女. 其實佢得歲半,我唔畀佢曳曳完食飯佢識未呢? 因為亞女瞓前一定飲少少奶,如果唔係就唔肯瞓,所以我唔想兩樣嘢都畀晒佢(飯+奶).
雖然6299每個星期只係黎食一次飲,但我地每個星期都去佢屋企食3次飯,所以都成日見面.
99成日要我餵亞女飲老火湯,但囡囡又唔鐘意飲,又推又喊咁,我話健康院d姑娘都唔應為老火湯係特別有營養,唔飲就算,但99硬係迫我餵,我話你自己餵啦,我都費事勞氣! 嘿,到佢餵嗰時亞女梗係拆晒天,99就叫我鬧吓個女! 我都費事啋佢,我唔餵就係費事鬧佢啫,咁99又唔likey啦,又不停話我個女曳... 其實我覺得唔係亞女曳係佢迫人地飲湯啫!:;pppp:
咁你都好吖,6299淨係睇2少,唔使搞埋d女,我諗我生多一個又煩多個呀!
你都唔知亞女細個用尿片個時,99每半個鐘就話要換片,又不停問條片濕唔濕,濕少少都話要換,喂,嗰時用pampers幾貴一條呀! 後尾我諗深一層"算啦,錢解决到的問題就算數唔同佢喊"唔想小小事都嘈,由得佢自由發揮...反正佢幫亞女換片唔使我幫手. 唉,講呢d嘢真係可以有排講!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 a776170 於 08-8-15 11:46 發表
好細架o查,痛極都係半個鍾搞掂,我諗仔都生過,我會頂得住的,我18歲而想紋,但怕會後悔同埋怕影響前途味無紋loh,反而而家做左人亞媽無咩顧慮味"括"出去loh undefined ...

咁又係,依家紋身都冇人會話你咁大個人咯,不過你要叫d仔女唔好有樣學樣,因為佢地仲細,唔好畀人指指點點嘛!
生完仔嗰排又真係幾忍得痛,以前我少少嘢都大叫,之前佗住仔嗰陣成日抽血都慣咗唔怕lu.

嘩,你地間10年、15年再生咁鬼勁嘅!
我先諗緊間3年生會唔會太耐怕d細佬有代溝.

係呀,冇上黎一排成日睇olympics好好睇,我最愛diving,swimming,gymnastics. 羽毛球&乒乓波都唔錯!

[ 本文章最後由 ying2 於 08-8-15 13:32 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至