自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大得咁快應該幾惡下, 我建議樓主儘快施手術割左佢, 唔好等.
另外唔知你係咪搵政府醫院呢?因為一般醫生都要割淋巴先確定係咪需要化療, 而政府醫生就係唔係都要化...所以唔使太驚住, 定的黎, 呢個病心裡影響好大, 一定要心平氣和
所有有激素食物都要避免, 好似雞,燕窩,雪蛤咁, 紅肉類暫時儘量小食, 保持住心境平和(我知係幾難不過都要儘量做)
重有其實呢個病係好comment, 依家好多人都有, 唔好太介懷, 我自己都過左5年期, 身邊都有好多朋友好返或正在康復, 唔好比太大壓力自己呀, 加油!!!

複式洋房

原帖由 maybaby 於 09-10-5 15:38 發表
吓!乜連牛都唔食得咩,点解呀!

本來係冇問題, 可惜依家的無良商人打好多激素催谷, 等佢地生長快的, 所以一般有癌細胞既病人肉類最好少食的, 除非你可以確定到食既肉類係冇激素啦

複式洋房

原帖由 webjen 於 09-10-5 16:00 發表

咁你有無茹素?
我就多菜少肉,唔食肉我真係唔得!
有時都會諗想食就食,食野可以減壓 ma,依家都無咩介口 lu!

我依家都差唔多九成食素喇, 不過會食魚囉, 但係無鱗魚就唔食.

複式洋房

原帖由 rachel 於 09-10-5 19:05 發表
既然無擴散, 為何要全割? 我不太相信政府醫生, 因為資深的政府醫生流失量好多, 妳最好找私家醫生再給妳意見.

好同意呀, 既然無擴散點解要全割? 重有無擴散都唔使用化療, 我建議睇多個私家好過比政府醫生無啦啦切哂.
我自己係睇陳惠娟, 係好出名價錢又唔貴, 好有醫德, 係佢幫我做手術然後再refer比政府醫院做電療, 咁樣會平的
另外危疾保險一定係擴散左先有得賠, 所以冇得賠都係好事, 不過應該有的住院/手術plan可以claim返錢喎...如果claim到錢不如去私家做啦

複式洋房

原帖由 四眼雞丁 於 09-10-6 09:27 發表
因...個2粒野細到要用儀器先可睇到(好細)..醫生話要暫時觀察....但會有變異.....(佢地良性又唔大粒唔會理...如果變大左...又變惡就會安排做手術....)

其實一路跟進應該唔係好大問題, 你係咪3個月睇一次呀??

複式洋房

原帖由 四眼雞丁 於 09-10-6 10:19 發表

7mm算好細喇, 應該係1a期, 好少人咁細就發現到, 算係不幸中之大幸喇.
我之前9mm, 抽針都搵唔到, 結果要割出黎先知中招.

複式洋房

原帖由 Apples_g 於 09-10-6 11:37 發表
唔好意思 , 我想問下, 係咪要做果個超聲波壓住個胸的檢驗先check到gar? 我年年都有驗身, 但都只是給醫生check個胸, 冇用儀器協助的. 聽你講完全冇徵狀, 真的有d驚. 其他曾患此病的媽咪, 你地有否徵狀呢?
祝你們 ...

其實呢個病大部份都係自己檢查得知既, 你每晚沖涼時可以順時針咁摸一摸胸部, 基本上自己都feel到有冇變化, 假如摸到有野亦唔使驚住, 通常圓滑同會移動既都係水瘤, 惡性好多時係凹凸不平同唔會郁既....當然一feel到有唔同或者不尋常既胸痛,最好即刻睇醫生啦

複式洋房

原帖由 四眼雞丁 於 09-10-6 10:33 發表
係呀.......如果唔係有大到..加我話有痛(之前我話有痛個d費柴醫生都唔理)...個隻醫生費柴先搵....問其他醫生意見....跟住就有幾個醫生睇完我後就話要抽針....(即場做)(粗針)話用其他方法再化驗先知惡性 ...

有左呢個病先知, 早發現其實係一種福氣, 細胞係唔會無啦啦變壞, 係自己對身體唔好先會誘發, 所以佢先比一個警號自己, 以後要努力對自己身體好的, 好似多的做運動, 食得清淡,早睡早起, 保持心境開朗, 凡事睇開的咁:loveliness:

首頁

尾頁

跳至