自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章

有宣傳sell,仲叫人食完佢後可以繼續食好野,睇到我都R晒頭,側邊有細字寫要配合均勻飲食權威講一句好過自己講百句

子爵府

2023年兔年勳章

juniormiu 發表於 23-11-1 10:12
我超反感果個廣告,令人覺得食咗佢隻藥打底就可以繼續放縱飲食咁
...

所以我再聽真d、望真d佢想點,真係太誇張!
不過而家見有d人長期病都係咁,餐前食完醫生開嘅藥打底後又繼續大吃大喝叫一個鐘意食嘅人唔食野好難

子爵府

2023年兔年勳章

wan_sosin 發表於 23-11-1 18:58
實在太多人信係香港食物咁充裕嘅地方,一般人都無情情會缺乏營養,如果真係缺乏都好大機會係飲食唔健康唔平 ...

努力推呢個po,希望更多人關注呢方面。有算後生嘅親友長期病,叫佢注意飲食,佢好似無咩反應咁,但相信食左藥能控制,我覺得趁能控制飲食,能減藥就減藥,點都好過靠藥然後繼續食。有d難過!

子爵府

2023年兔年勳章

hellomiki 發表於 23-11-2 01:55
物極必反。。
如果間唔中先補充得唔得?
好似我咁,m嚟很多容易造成貧血,試過唔食幾個月鐵丸,血色素跌到 ...

煲當歸紅棗蛋茶果d得唔得?我之前特別想補鐵果時,有時配合埋少飲茶、咖啡,食菠菜,我無食鐵丸。我有時會頭暈,之前確診幾個月後甩髮,我都有咁補,有d人話如病毒未清,唔好補住。

子爵府

2023年兔年勳章

hellomiki 發表於 23-11-2 02:38
你都有貧血?當歸我唔受得,我煲桑寄生蓮子紅棗蛋

鐵丸我通常m嚟完後食幾日,補充返鐵質,一個月可能只食 ...

我應該有但唔係好嚴重,試過最誇張時,來m前低頭會明顯感到暈暈地,後來可能補充返又無咁誇。我都唔敢成日煲當歸,唔知點叫做唔受得?我好間唔中食下,主要靠日常飲食、焗紅棗水比較多但唔知有無用,只係覺得紅棗水溫和好多

子爵府

2023年兔年勳章

hellomiki 發表於 23-11-2 12:16
我有子宮肌瘤問題,還有其他地方有良性瘤,中醫話我唔食得太補嘅嘢,會助長d瘤增長增大
...

係呀,都有聽過以前識人都係話咁上下原因不能補。小心飲食好

子爵府

2023年兔年勳章

ming1120 發表於 23-11-2 14:51
根本到而家 都唔知患癌嘅原因係乜。 有啲人好健康 日日做運動 咪又係生癌。 相反有啲九十幾歲嘅老人家, ...

有時新聞會話某d加工食物查出致癌物,出街食或食加工食物好難避免,唔知食左邊樣致癌物。以前唔少老人家成日喺屋企煮飯、蒸煮,少加工食物。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊