跳至

首頁
45678...41

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

原帖由 sophyma 於 09-6-19 23:52 發表
禮媽:

Thanks for your email, 我收到啦, 仲print咗出嚟study study tim呀.
下星期三test我都未温書, 淨係掛住温d小學資料, 我現在先開始看71網的學校咋.

sophy

忙之中都要保重身體啦,我嗰晚見到你個樣攰到飛起呀

子爵府

原帖由 sophyma 於 09-6-19 23:44 發表

除了禮媽的方法外, 妳可以上多d BK揾資料, 又可以上有關學校的website度看"家課", 係要自己search下ka la, 做人Mammy甚艱難呀
之前有d BK媽咪話做功課到11:00p.m.不過都好depend on 個小朋友, 有d好快做 ...

係ga,我又係成日入學校d web-site睇吓佢地有d 咩功課做呀,test d 咩呀,又睇吓佢地有咩活動呀,要成日睇ga,咁先可以了解清楚嘛

子爵府

原帖由 sophyma 於 09-6-19 23:59 發表

我諗起我同事出席一間港島東區Band1率極高小學ge seminar, 個副校長說的一番話:
"呢個世界係冇不勞而獲的, 要成績好就要付出."

我記得好多年前我剛入呢間公司時,我老細同我講,佢話知識同經驗係要用時間心機嚟儲,你愈比得多時間出嚟,你ge知識就愈儲得多,所以,如果想個仔適應香港呢個制度,我諗我同佢未來都會好辛苦,我有晒心理準備

不過,當然會久唔久上嚟同你地呻吓啦

子爵府

原帖由 Denise_Chan 於 09-6-20 00:36 發表
一唸起第日亞仔要咁辛苦, 個心就真係..............

我~~~~一諗起第日要咁辛苦,又要再由小學讀過,個心就真係............................

傻啦你,第一辛苦嗰個必定係你架,佢小朋友知鬼呀,佢分分鐘當你係魔鬼要迫佢讀書tim呀,我隻禮禮係人版啦,我叫佢寫自己名咋,佢d面口幾衰呀,激c我

子爵府

原帖由 ho_mama 於 09-6-20 10:48 發表

Kids'Gallery疑為感染源頭,一名老師同5名學生確診!

http://news.hk.msn.com/local/article_1_25637_1.asp

我99琴晚仲話我知佢隔離屋住咗兩個呂祥光學生,仲要係中四ge,嚇到我死死吓

子爵府

原帖由 濼濼媽 於 09-6-20 10:53 發表

咁有係呀,真係好 depend on個小朋友做得快or慢

你個仔就係快嗰隻囉,我隻仔?都好快架,不過佢就係因為掛住要快d玩,所以用佢最快ge speed嚟做功課,寫到d字劃符咁,睇到都眼冤

子爵府

morning everybody

好熱呀,熱到溶喇

琴日頂唔順,老公帶咗我地兩仔乸落樓下

我幾唔願上水呀,實在熱到無人有呀

子爵府

原帖由 ho_mama 於 09-6-22 10:22 發表
係呀! 係呀! 連我都覺得熱呀! So 我尋日下午,破天荒,除左仔午睡可以開冷氣外,比隻6響廳開冷氣,開心到佢咩咁呀!

我地琴日朝早已經開廳嗰個冷氣喇,實在頂唔順呀,尤其我地向西,熱到無人有,而家講起都熱

子爵府

原帖由 ho_mama 於 09-6-22 10:53 發表
係喎! 禮媽...你仲咩咁勇? 去游水? 我怕 H1N1牙?

我諗住落樓下會所之嘛,又唔係好多人咋,好小人咋,如果連呢d 活動都無,我諗禮禮悶到吽菇呀,佢已經話好悶架喇

子爵府

今朝肉赤死我呀,我同禮禮搭的士番99屋企,一落的士禮禮就扒咗喺地下,隻手掌同縢頭損咗流咗小小血,見到佢扒喺度,我嚇死又肉痛死,個臭豬,成日行路都唔見路架,成日都鉄ge

子爵府

原帖由 濼濼媽 於 09-6-23 10:24 發表

係咁ga,一放開假個心就散ga la,阿仔都係每日寫1本功課,現在寫d中文字都寫得無之前咁令la,但我都無理la,他肯每日定時做功課就算la.

我無呢個煩惱,因為禮禮番學又係咁,停課又係咁,都係寫字寫到一pat 嘢咁,我都心灰意冷

子爵府

原帖由 sophyma 於 09-6-22 23:45 發表

吓! 咪好痛囉, 我淳淳都係行路唔睇路, 成日PK

今日帶淳淳去驗眼, 因為要滴藥水放大瞳孔檢查, 喊到佢收唔到聲,然後喊到攰瞓埋, 足足攪了3 hrs先check完走得, 待到間clinic都到收工時間. mouth:mouth:" />
現 ...

做乜帶淳淳去驗眼ge?係去健康院嗰d定私家嗰d呀?禮禮之前喺健康院驗咗ok喎

子爵府

停課喇停課喇,禮禮成個鬆毛鬆翼,但,點解我個仔會咁懶架

之前報咗會所d course,唔知開唔開得成,如果又開唔成,隻衰仔咪心都散埋?

子爵府

你地學校有無話 7 月d 學費使唔使交呀?如果我問學校會唔會好衰?但,佢真係唔使番學喎,而家政府話係提早放暑假而唔係停課,有分別咕喎,係咪應該 7 月唔使交呢?如果係就好呀,慳番7舊水呀,好好用架喇

子爵府

原帖由 濼濼媽 於 09-6-24 13:39 發表

我估私人攪個d 5會取消,係學校攪個d就會取消,我咪幫阿仔報學校攪個d,現在取消佐,阿仔成個暑假都5g做咩好

我地會所d course仲有位喎,有無興趣丫?有ge話我幫你問吓,我地嗰度好在只 6-12個人,無小樂豆咁多囉

子爵府

原帖由 濼濼媽 於 09-6-24 13:36 發表

我地學校係收10個月學費,所以7-8月都係5駛交ga,我剛知道原來我地坐校車個d學生7月返10幾日學都5會收車費

你地間學校咁好ge,我諗我都係蝕硬7月學費架喇,不過都無計ge,無辦法啦

子爵府

homa

收到你e-mail,愛c你啦

子爵府

今日好黑仔,係超級黑仔,但,黑仔得嚟又勁攪笑,話說頭先食lunch出去食飯,入lift時就見到一位女士(喺我公司樓上做ge)喺度玩木村柘災式噴""殺蟲水""(其實係止汗嗰d spray呢)頂,佢噴到成架lift都係嗰d好農ge香水味,佢仲要喺度左扭右扭,咁我即刻個鼻頂唔順打咗兩個乞痴啦,跟住仲衰,噴埋鼻血,一出lift個管理員就問我做乜鬼,個女人幾衰呀,佢話我有病喎,叫個管理員要消毒喎,跟住仲好不屑咁0即咗一聲

我跟住咪大大聲同管理員講囉:我唔係有病,係有人喺度散播毒氣啫,嫌自己加拿大位唔夠臭,仲要攞支嘢出嚟噴勁d,搵人攞d炭精入架lift度吸番d味就差唔多

我d同事同個管理員差d笑到標眼水,我d同事話佢梗係要噴啦,不論冬天熱天都要著tube top,仲話我見到咁ge女人都噴鼻血,佢地話我真係有病喎,激鬼c我呀

子爵府

原帖由 ho_mama 於 09-6-24 14:13 發表
嘩..一係今次你又快得咁緊要既! 嚇c我囉!

啱啱 check 緊e-mail嘛

子爵府

原帖由 ho_mama 於 09-6-24 16:42 發表
哈哈! 又幾攪笑喎! 都5係好黑傘! 亞 twins ,你黑5過我架啦!

我呀....尋晚....十二點....一個人走落樓下7記買m巾....頂)))佢竟然無喎,得翻墊墊,激得我oY,要我十二點多行過去雅都果邊....點g....又無....火都起埋呀! 咪問個收銀,後尾個女店員5g響邊度搵左包比我咋))))!
...

HOMA

我同你呢勻大出血喇

喂,你下次落到7仔無GE話,唔水去到咁遠啦,打比我啦,我實有STOCK 喺屋企咕喎,唔怕,我救你

話時話,你因乜咁攪嘢3更半夜先去買架啫,你老公又肯比你咁夜落街GE?我老公實唔比架,佢實自動自覺幫我去架

首頁
45678...41

尾頁

跳至