跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

自從停左個幾禮拜(原本諗住番工pump唔到)後, 想再pump番已經好難好難, 每次都係得好少好少。之前一次都係得1-2oz, 而家更加少, 一日都冇半安。
我想bb仲有人奶食, 但係我而家咁辛苦都係得咁少, 好想放棄呀~~我自己本身營養唔係好夠, 可能都係一個問題。有試過飲木瓜魚、豆漿等, 都冇用。請問有冇辦法可以多番奶呀?
中醫師話如果黎左m, 會少好多, 係唔係?
我而家一日大概pump4次, 係唔係太少?

男爵府

畀面勳章

謝謝amypekkle, 我試過連續幾日飲魚湯, 又飲奶, 仲努力多幾次, 但都唔見多左, 仲好似越黎越少添。可能好似mowmow講, 唔夠休息啦。而家阿b晚晚瞓緊覺時喊, 有時頂唔順起身抱起佢, 佢都佢係咁喊...第二朝攰到番唔到工。之前都有幾次覺得好攰, 好辛苦, o係公司望住個櫃, 好唔好囉出黎泵呢? 唔泵就即係放棄, 我之前試過放棄之後又後悔, 之後變得好少, 咁又死死氣走入廁所。我要o係殘廁企嚮度泵。試過企到好攰, 挨左埋牆, 又試過踎左o係度。真係當中辛酸冇人知。

係呀, 我都係用avent泵, 好早已經有at at聲, 好嘈。換左果d零件都冇用。番到公司, 有人o係出面經過我都要停, 好尷尬, 可能係咁有壓力。我同事叫我用手, 咁又真係好似冇咁大壓力, 成日要留意住出面。o係屋企先用泵。加上o係公司用泵冇得消毒, 都係用得一次。

各位媽媽, 我覺得你地都好偉大呀, 努力! 我見到好多全人奶既bb長得好好, 唔好放棄呀~

原文章由 mowmow2569 於 07-8-23 14:58 發表

DalaDala,
我同你的情況相近, 努力了幾個月, 阿b仍然係要補奶粉, 有時有
6oz, 有時又只得2oz. 不知是否因為在第一個月時患乳腺炎, 發了4次燒影響了身體, 試過飲多種催奶湯水, 效果都是一般, 反而休息多d, 奶就多d. ...

男爵府

畀面勳章

大件事....我之前pump奶pump左兩個幾月, 一直冇乜(1oz都冇), 所以最後都放棄左。

沉晚突然有奶, 點解? 成年幾啦, 係唔係正常架? 咁如果而家再pump番, 會唔會多番架???? 有冇聽過咁奇既事?

男爵府

畀面勳章

多謝amypekkle既詳細意見。除左o個日, 之後都唔係咁多, 所以我都冇特別理, 因為我試過比阿囡試, 佢極度抗拒 都無謂搞咁多野啦。況且最多o個時都唔夠食, 何況而家? 我都認同你講, 都唔知有冇營養既。不過唔係咪因為咁, 今次m遲左幾日先到, 可能真係荷爾蒙失調都唔定...真係要睇下中醫先得。anyways, 真係好多謝你既解答, 解決左我既疑慮

原文章由 amypekkle 於 08-7-7 14:06 發表

DalaDala,
突然有奶 ~ 可唔可以詳細少少講, 點樣發現有奶, 有幾多?
我兩胎停了餵奶後都冇再點攪個nipple. 有個同事以前同我講過, 停餵成年後, 如果擠個nipple都會有d奶咁樣的野. (不過我懷疑那些液體未必係奶咁樣的 ...

首頁

尾頁

跳至