自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我試過自己帶兩歲倒小朋友去屋企十分鐘車程地方掘蜆, 個灘無乜石都ok,
但小心佢地會開心得滯走出水度
水口我未去過, 好遠但超想去,
要留意有無沖身設施, 住得近就無問題,
如果遠就帶定水沖身~
前半個月我去沙灘都見有人掘話揀啱時間都有,
但始終未過端午就未必會去住~

侯爵府

去得掘蜆就要預會一身泥沙,
但水口比其他算少石仔,
好行d, 八卦下你幾時會去呀?

侯爵府

可惜你閒日去如果唔係我都想帶埋我個女去呀, 佢又係3歲, 我咪八下囉
我都係有次見到人地個blog隻沙白手掌咁大超吸引, 但好遠呀! 我住tko... 超遠水路!

侯爵府

我都好想約埋一齊去,
但就要星期六你地有無人得呀?

侯爵府

如果可以我會揀22號,
因為呢排都微涼,
怕小朋友掂水會病呀~
你地得唔得呀?

侯爵府

如果我無睇錯,
22號原來中午至下午係漲潮呀...
29號就由中午開始水退...
http://www.weather.gov.hk/tide/cTAOtide.htm

29號你地得唔得?

侯爵府

原帖由 joeyjoey711 於 10-5-13 18:56 發表
我比D相你地睇呀~ 上年我帶住 8個月大 & 兩歲既女女去玩, 佢地都不知幾開心, 而且收穫好好^^ 我孭住細女=.=" 哈哈...http://f20.yahoofs.com/hkblog/WUj3KUqYHxLcN__DOT__Hb3UxFe3EsPPU-_281/blog/ap_201005130 ...

你好勇猛呀,
孭住件都玩到!!

侯爵府

ok ar...
過兩日再confirm,
你可以pm我或者呢度都得~

侯爵府

原帖由 小霖媽 於 10-5-16 05:59 發表
http://www.facebook.com/home.php?#!/album.php?aid=2068132&id=1419381420&ref=mf

今日去掘蜆嘅相......

請問你士多係咪可以沖身的?

侯爵府

原帖由 小霖媽 於 10-5-17 00:11 發表
可以!! 但5蚊一個人.....得凍水 凍到個女瓜瓜叫. 吾沖又成身沙 .下次去我會自己帶工具, 佢地係有得租好方便, 但掘兩下個就NUT好化學 , 係吉豬島十蚊店買黎用好過.... ...

好彩你提一提咋,
今日打去問佢話五蚊租一樣,
咁化學好無癮, 我寧願去十蚊店買~

侯爵府

原帖由 牛精仔 於 10-5-17 02:43 發表
咁坐的士入唔入到架?

可以入到去個灘附近,
除非駕駛有禁區紙車輛,
否則都一定要行約十分鐘到目的地~

侯爵府

我陣閒第一次去呀,
家陣好興奮呀, 希望唔會落雨,
同埋d水退得出d啦!

侯爵府

原帖由 豬豬蛋 於 10-5-17 10:04 發表

你一陣去呀, 我都好想再去. 玩得開心d, 挖多d大隻蜆啦.

係呀, 依家等緊老公起身,
問過士多話今日兩點會退,
五點退晒, 去努力努力呀^^

侯爵府

原帖由 mylulu007 於 10-5-17 10:55 發表
水口掘蜆要注意的地方:

"水口球場"落車

果度最近的沖身,飲食供應,挖蜆工具租用,洗手間,都要行一段10分鐘的路才到達。

我地通常會準備~

一人一對croxx鞋(著住入去),唔好著人字拖果d薄底拖,因為未到挖蜆位之前會經過好多蠔殼,對鞋 ...

你既資料超實用, ths a lot!!
想問下薯仔果d網袋邊度有得賣呀?

侯爵府

我問過人,
駕車要泊去東薈城北面$8per/hr
或者係屋村果邊有爛地(唔知幾錢)
跟住再去東薈城南面巴士總站搭11號,
去到水口村球場落車再行十分鐘落去,
呢個係初步得出結論,
我依家準備出發, 返黎再報告是否正確~

侯爵府

原帖由 mylulu007 於 10-5-17 11:54 發表

都係d菜檔啦, 超市啦, 你買菜/生果, 有d用個尼龍網袋裝住果d, 你唔好掉個網袋, 留番佢裝蜆, 真係好好用架, 又唔ar位, 一人一個在手, 去到邊掘到邊.

臨時無買呀,
家陣諗住拎兩個水桶去咋~
下次買餸時都留定先, ths!

侯爵府

我琴日去完啦,
東薈城北面car park係$8,
要在藍天海岸果邊入架,(完全另一邊入口)
我地睇果地圖如果果邊行去搭11號遠左,
差十零蚊寧願泊南面,
搭11號去到水口球場落車, 行落沙灘超近,
不過我琴日收獲麻麻, 手掌大沙白得一隻咋~
同埋呢度都真係好隔涉, 我應該唔會再去啦~

首頁

尾頁

跳至