自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

珍珠宮

今朝睇新聞又係講無奶粉, 雖然我仔仔已經唔駛食奶粉, 不過見到港媽買唔到奶粉都有切膚之痛, 因為兩年前, 我已經試過要拖住個仔, 週街藥房搵奶粉, 最後要轉奶粉, 所以忽然間想到, 其實我地港媽係咪都可以無條件幫吓自己人, 就好似我樓下有間相熟藥房, 我可以叫佢幫我留初生奶粉, 只要一有貨番就通知我去買, 如果多D港媽伸出援手, 咁各區既香港BB就多個機會買番藥房平價奶粉喇 !!

如果大家加入幫忙, 就必須分毫不收, 旨在幫人, 不可牟利 !!

至於分辨對方是否水貨客, 就要各位考考jm們, 以下係各位既建議, 當你地交收前,

1/ 可以事先或到時要求睇番對方既身分證是否3粒星, 及對照bb既出世紙copy
2/ 要求對方交出已毀既舊罐
3/ 如果對方急用, 可以即場要求開罐

各樣方法都可以, 而數量我就建議最多2罐, 而義工亦可以私下pm交換可疑名單

而交收問題, 要視乎大家點商討

1/ 大家先於pm交換電話, 再由義工幫忙尋得出售地方同價錢
2/ 聯絡上港媽, 再決定如 : 存款/留貨待港媽到場自行購買(所以港媽必須要聯絡該區義工, 切勿誇區做成不便)

開始喇 ! 有需要既港媽請從下列義工名單上, 找出名稱或到#樓層pm !!

有現貨義工

sukicheungip #27(牛欄1) Ki1127 #230 (A+1 only) PUTTOLI #459(A+3)

lovelygut #312(holle3) LeeJason #308(美素1) bab189295 #307(雅培3)

mc1129 #373 (A+1) iamsam #395(A+2) Tobymama117 #412(美贊臣2)

frances__lau #421 (澳洲Karicare) 是因 #436(牛欄3) joelinma #449(A+1)

etang1020 #460(A+1) angelwing868 #494 (美素3) pistons #496(美素1)

PCMW #500 (s26-2號) Starjennie #506 (美素1) nii_c #535(美素2)

香港區

香港仔 isa_ty #448
香港仔/銅鑼灣 ling_38hk #108
西營盤 jayelle #14
西灣河 garyleung #195

柴灣 may273815238 #326 yipsiumee #516
上環 bananamom #120
灣仔 iamsam #323
北角 fathippo #8
KEMOSABI #129

香港區相熟藥房義工

柴灣/小西灣 katie_kiki #504
香港仔 isa_ty #527

九龍區

清水灣道/順利 1仔1女#71
彩虹 xiangching #32
深水埗 siukuen_mak112 #140
深水埗/調景嶺 ek1022 #211

鑽石山 是因 #436
黃大仙 k_lego #5
黃大仙 tyon #166
黃大仙/尖沙咀 garyleung #195
油麻地佐敦 o__o #110

九龍塘/樂富 s0058081 #424
九龍灣/官塘 Babygirl2012 #413
觀塘 琋琋媽媽 #26

葵興 maybbc #54
葵芳/九龍灣 寵壞了 #38
荃灣 cherry_k #394 gamui #545
荃灣/葵芳 Lanny #399
牛頭角/荃灣 Jesca #178

何文田/紅磡 jessicayoko #285
西貢 poman1130 #266
大角咀 vicki2404 #7

藍田 Ocean2010 #176 Xoaimill #183
油塘至九龍灣mtr 蕃茄薯仔湯#255
寶琳 MINI朱古力B #180
將軍澳/寶琳 快樂ma #347
坑口 jj0922 #404

九龍區相熟藥房義工

九龍東 蝴蝶皇后 #20
美孚/葵芳 fong2005 #218 (有A+, 美素佳兒)

青衣/葵芳/荔枝角 PEGGYMON #327

新界區

屯門 sailow #15
3509 #284 popeyechu #23
iamsam #323 yipsiumee #516
天水圍 chanjessie0627 #320 s0058081 #424

天水圍 ayaya86 #480 (雀巢)
大埔 vivi0707 #338
元朗 chole98 #447
馬鞍山 huisylvia #451

沙田 GKB #165 unicath #478
沙田廣源 mankiw2004 #124
大圍 andeskinki #29
上水 rilley #153

屯門/馬鞍山/荃灣 sukicheungip #27
上水/粉嶺聯和墟 CandyBaby830 #254

大圍/馬鞍山 bobocelia2000 #181

新界區相熟藥房義工

沙田 chocolate9592 (樓主)
大圍
aprilbaby04 #214 HappyYH #142
上水 babyloklok #167
大埔中心 jessica0768 #341

媽媽會代訂

iamchristy #24 rilley #153壞了 #38 mankiw2004 #124
bongbongpatty #324 Waib #333 Dragonmama2012 #335 (美素)
vivi0707 #338 woner2001 #343 natalie1907 #379(美贊臣)
miumiu120 #397(2號奶粉) KitAuYeung #458 (美贊臣, 雪印, 雀巢)
mimino909 #457(美素, 美贊臣) mw2012 #476 katie_kiki #511(雅培/美贊臣) conM #532(美素/美贊臣/雅培/雪印/牛欄/惠氏/雀巢) gamui #545

外國代訂

美國 sfmeow #52 新加坡Carmen8866 #163 英國 MANTING1118#315

經濟日報 30/1/2013

PCMW    發表於 13-2-1 14:54
Hoba  幫唔到,但衷心比各位:讚。香港勝在有優質公民!  發表於 13-1-30 20:40

已刪除用户

珍珠宮

回覆 fong2005 的帖子

pls俾個代號同交收奶粉地區

侯爵府

THHX JM

侯爵府

畀面勳章

回覆:幫幫港媽聯盟

黃大仙區ftm,可以幫問但無相熟藥房

大宅

BK Milk勳章

支持!我雖然未有bb, 我是土生土長香港人一定會幫返香港人。政府唔幫我們,唯有我們自己團結自己幫自己人。

大宅

BK Milk勳章

我係住大角咀。請有須要pm我。 請提供你要咩品牌及買開幾錢。但我無相熟藥房,不過我屋企附近有多間藥房可以幫你們問下

子爵府

我無bb,無相孰藥房,可在中環連鎖店代買(若有貨的話),放工後北角區左近地鐵站交收

珍珠宮

fathippo 發表於 13-1-27 11:17
我無bb,無相孰藥房,可在中環連鎖店代買(若有貨的話),放工後北角區左近地鐵站交收

...
已加入名單, 多謝jm伸出援手 !!

珍珠宮

回覆 vicki2404 的帖子

珍珠宮

回覆 k_lego 的帖子

珍珠宮

回覆 vicki2404 的帖子

蝗蟲做到既, 我地港媽都做得到.....

侯爵府

畀面勳章

chocolate9592 發表於 13-1-27 11:35
回覆 k_lego 的帖子

雖然阿女已經唔飲奶粉.. 但睇見依家啲bb同媽媽真係陰公..

阿女6年前, 飲香港雪印, 直接同奶粉商買2箱16罐..

之後飲森永, 又係成箱訂.. 從來都唔洗去撲.. 最頻撲都可算係上年撲小一叩門..

記得早幾年d奶粉媽咪會仲成日打電話黎sell..買果3幾罐又有得平又有得送貨..

依家d人打電話都話打唔到.. 更莫講北區小朋友既跨區番學問題..

我呢邊班上十個八個單非都咁難頂.. 可想像北區果邊既情況

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:幫幫港媽 "買奶粉" 聯盟

我又join,我住西營盤,無相熟藥房,可在中、上環mtr交收

禁止訪問

回覆:chocolate9592 的帖子

珍珠宮

熱血勳章 玩具勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章 遊學勳章

overwhelming

公爵府

怕唔怕引到水貨客扮港媽入嚟?不如加多樣條件,新會員唔受理?

rickybb123456    發表於 13-2-1 12:53
jwkkwok2013  goood  發表於 13-2-1 11:29
xiangching  good!!!  發表於 13-1-27 13:59

公爵府

仲有,呢度jm要邊隻奶粉?想幫手問都有啲難度(我都有一兩間相熟架)

子爵府

引用:怕唔怕引到水貨客扮港媽入嚟?不如加多樣條

原帖由 蝴蝶皇后 於 13-01-27 發表
怕唔怕引到水貨客扮港媽入嚟?不如加多樣條件,新會員唔受理?

...
講真,要多過兩罐都知唔對路

公爵府

引用:Quote:原帖由+蝴蝶皇后+於+13-01-27+發表怕

原帖由 fathippo 於 13-01-27 發表
講真,要多過兩罐都知唔對路
又唔係噃,我以前就好鍾意一箱箱咁買架,因為當年會員日本奶買一箱有濕紙巾送

首頁
12345...29

尾頁

跳至