想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

結婚二年一直想生小朋友都冇聲氣,想了解一下人工授孕,有冇d可靠資料可以提供一下

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

洋房

大宅

bkncg 發表於 22-1-31 16:27
寶德醫務,藍醫生,真心勁好,養和都唔會每次放胎之前有胚胎專家同你講吓個胚胎,呢間真係好貼心配套好好 ...

我20/21年都養和做過ivf失敗,最近轉去睇藍醫生,我超高齡4X, 打左5days 450, 之後3days 600, 總共八日針都無乜大卵,醫生話要停啦, 好擔心會唔會下次都係養唔大呢。佢開左藥俾我,叫我食到再經期先見佢,我想知道食依兩款藥有咩用,estrofem 2mg , provera 5mg, 同埋我印象以前養和唔係打咁少日數。

大宅

lovedogsgirl 發表於 23-6-19 16:05
我20/21年都養和做過ivf失敗,最近轉去睇藍醫生,我超高齡4X, 打左5days 450, 之後3days 600, 總共八日針 ...

有冇試過轉藥?

大宅

回覆 lovedogsgirl 的帖子

以我所知,藍醫生用到盡都係 FSH 450IU。
叫你打到600 嗰格係因為加左下調劑控制賀爾蒙,而唔係有600 IU 嘅 FSH。
因為佢講過如果FSH 450 都打唔起,就要轉方案。

Estrofem 係㩒低你體內嘅 FSH 水平
而Provera 係催經,等你經期嚟返。

我估計呢個就係佢另一種方案嘅準備功夫。

大宅

我冇喺養和做過,唔太清楚。但我以前喺PWH 試過打完兩個禮拜針先話冇卵要停針!

藍醫生話如果打咗一個星期都完全冇影,就機會好微。(我估佢想替你慳藥錢)
不過我就試過打完一個星期先有兩粒卵泡起步,藍醫生就幫我調藥,打多五日後,卵泡夠大先抽卵。(最後有一粒成胚胎)。

大宅

j_chan 發表於 23-6-19 20:14

以我所知,藍醫生用到盡都係 FSH 450IU。

但佢無幫我驗血,我都唔知係咪FSH高

大宅

j_chan 發表於 23-6-19 20:23

我冇喺養和做過,唔太清楚。但我以前喺PWH 試過打完兩個禮拜針先話冇卵要停針! ...

係囉你話打了一星期再打五日,但我加埋都係打八日喳,我就係諗會唔會打得太少呢

大宅

我意思係打咗七八日有啲眉目先會繼續打針。
之前喺PWH 打咗8日完全冇動靜,都迫你打足兩個禮拜先俾停針,何苦呢?

大宅

唔好介意呀:你打完針都冇卵泡,連我都知係卵巢弱嘅關係。卵巢弱,FSH 自然會高 (AMH 就會低)。

藍醫生成日話唔需要醫一個數字。我相信佢係以臨床經驗去判斷的。

我對當初PWH 要我打足兩個禮拜先停針好唔滿意!我只係覺得奇怪,你反而想打耐啲。

大宅

j_chan 發表於 23-6-20 19:31

我意思係打咗七八日有啲眉目先會繼續打針。

我意思以前養和都是有反應,打了十天左右,有養大卵,最終抽倒六粒卵。
今次係總數打了八天,都有養大,但大得好慢,聽醫生講大約得0·6左右,所以醫生話覺得停啦。我唯有信佢意見,只係純粹想瞭解下有冇話通常打幾多天,因為好擔心下次又係咁。

民房

新手,昨日剛抽卵6粒,但只有一粒受精,希望可以到D3植入,想入group,thanks!

大宅

明白你嘅迷惘。JM, 加油啊!
八卦問句:你上次養和做係最近嘅事(say 半年內)?
如果係,可能今次狀態唔好,下次再戰。
如果都隔咗一段時間,就擔心卵巢功能下降咗。

大宅

淡淡然 發表於 23-6-21 00:10
新手,昨日剛抽卵6粒,但只有一粒受精,希望可以到D3植入,想入group,thanks!
...

六粒都好好成績喎!我以回覆你,看訊息

大宅

j_chan 發表於 23-6-21 09:44

明白你嘅迷惘。JM, 加油啊!

不是最近啦,巳經成三年前,我超高齡,今次真係最後試啦,唔得都要放棄啦。 不過都想問下有冇人知道食Estrofem 會唔會唔舒服呢? 因為唔知係咪依個藥令我最近下腹好唔舒服,好漲好似好多氣,好聚嘅感覺。thank you

大宅

複式洋房

大宅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊