時政擂台

跳至

首頁
23456...68

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

都暑期完啦,收拾下心情,等返學啦!!!!

5大訴求其中唔再係林鄭下台咩? 又變啦??

你要傾,不如同林鄭傾啦?

我地呢班講咩唔可以代表D乜? 放過香港人=放過自己。

男爵府

wcandtt 發表於 19-8-13 15:07
3 係最受爭議,根本冇可能!希望法庭要恨恨咁判,等有阻嚇作用。

啱啊,永不追究,咁係唔係認為自己有錯?唔追究,點同被打d司機交代?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 凍檸茶少冰 的帖子

BK無野可玩
只係大家交流下

同父母傾,不如同自己父母先溝通。

男爵府

子若 發表於 19-8-13 15:05
1.你期望過左呢場暴動後,香港會有咩變化?
2.你覺得香港有什麼係97前有,97後無,香港人在97後失去了什麼 ...

佢出世時都已過左97,根本無經歷過回歸前後,一切都係睇書睇返來,黃絲的老師教返來。
人地講乜佢就信乜,真係好蠢!

複式洋房

Queenie_yy 發表於 19-8-13 14:51
點解搞機場?
點解5直接去圍特首屋企?

機場係唯一一個安全地方,警察唔會打我地
我地唔想傷害任何人亦都唔想任何一方流血
我地圍特首屋企都無用,咁多和平遊行,佢有出黎回應過問題嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

edunpx 發表於 19-8-13 15:12
轉香討:

係呀,

好明顯想搵人遊行啦!!!!

佢地D野LOOP 幾多次都唔會合理咗,
香港需要安寧,
希望唔好再遊行/佔路/同各暴力行為,
俾大家過正常生活!!!!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:13
1. 我地都好想知,林鄭幾時肯出黎做返一個有承擔嘅政府特首,修補社會撕裂
2. 對不起,我們並不是想破壞香 ...

你又用心看看,倪匡先生這篇訪問。

【專訪】指衝擊擾民失民心 倪匡:「衛斯理」只會參加遊行

反修訂《逃犯條例》演變成流血衝突,持續兩個多月的社會抗爭越演越烈,警民衝突變成暴力清場,矛盾撕裂未見出路。著名科幻作家倪匡一部作品《追龍》曾經「寓言」:「僅僅只是幾個人狂悖無知的決定,就可以令得一個大城市徹底被毀。」對於示威者以雞蛋抗擊高牆,以快閃堵路、磚頭和雨傘還拖、塗污國徽等行動,倪匡接受《星島日報》專訪時坦言,這些「小兒科」衝擊行為對動搖政權毫無作用,擾民手段反而失去民心支持,還不如兩次一、二百萬人上街震懾全世界。他認為爭取五大訴求之路難行,只要遊行夠人多、夠團結,不一定訴諸暴力才夠力量。若世上真有「衛斯理」,倪匡相信以「衛斯理」的聰明睿智,只會參加遊行,不會盲目衝擊而「授人以柄」,示威者是時候重新檢視再出發。

反修例事件由五大訴求變成警民衝突,對內地有很深了解的倪匡坦言,年輕示威者用錯抗爭方法。由六月九日和六月十二日先後有一百萬和二百萬人上街遊行,他認為開始時都好成功,逼使特首林鄭月娥暫緩修例,可惜運動後來變成衝擊立法會大樓、塗污中聯辦的國徽,如今快閃堵路、港鐵不合作運動,最終變成衝突被清場,「變咗泄憤多過運動,這不是好現象。始終你點樣用武力你卒之都打不過催淚彈和子彈槍,你一定打不過,你應該有這些認識。」

「變左泄憤多過運動」

他指,今次運動沒有「大台」,但幕後指揮似有若無,而暴力衝突反而讓當政者有轉移視線機會,授人以柄「送上門」,「即是你自己畀把寶劍人地拮你,這是好不智的行為,但這是年輕人衝動,無辦法,發泄是必然的,發泄的過程至今為止,你又無辦法再進一步了。」

倪匡指,如今變成「煽動群眾鬥群眾」,他對示威者在爭取五大訴求上進退失據連呼可惜,「可惜呀,勇武有餘但考慮不足呀,好痛心!」他指,最無必要是阻塞交通、阻人上班,「本來你是弱勢去對抗強權,你忽然間調轉頭去做強權對付老百姓,你無道理調轉頭去欺負弱小。」

不信香港「死路一條」

他亦不認同示威者以為將武力升級就能達到目的,論武力又不及法國及俄羅斯的示威者激進,反而每次百萬人遊行令當政者恐懼,「百幾萬人做出震驚全人類的行為,這是幾好的優勢,但你搞啲小兒科衝擊……這些無作用㗎嘛,百幾萬人上街至有作用。」

倪匡曾在其著作《追龍》講述一個東方城市將會滅亡,不是天災所致,而是其優點盡失,他曾說這個城市就是失去自由的香港。倪匡說,香港自九七回歸以來,不少人已感到民主自由收緊,「你買雷射筆都畀人拉,還有甚麼自由可言。」但他不相信香港會「死路一條」,「一是離開,一是反抗,一是不時出來遊行下。」有說《施政報告》或會派糖「氹港人」,倪匡坦言如今社會撕裂已不是錢可以解決,在整場運動中,港人不要將自己看得太重要。
你看後,可以講講你有什麼感想嗎?

大宅

點解唔除口罩嘅?你哋做啲嘢咁「為」香港,咁「正義」,怕咩?
仲有,香港背後係中國,已經係不爭事實,點解唔上京圍領導人?點解嘅?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 凍檸茶少冰 的帖子

不是和平遊行可解決, 即是你認為用暴力便可解決 ?

公爵府

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 14:36
各位Bk 家長好,第一次玩Bk, 因為了解多啲爸爸媽媽想法,促進年輕人同上一代關係,所有野大家都可以隨便問 ...

孩子們,很理解你們的想法,但我不贊成你們為左一個無能的政府去犧牲自己,找機會去外國去讀書啦?可以半功讀,順便定居他國,現在很多國家及地區都歡迎外國學生拿居留權,例如:新加坡及台灣都歡迎學生留在當地生活(因每個國家地區都是面對老齡化,所以很歡迎年輕人留下)香港不再有價值,很快就會被取消最優惠待遇,香港也再無金融中心地位可言,孩子們別再浪費時間啦,快走。

男爵府

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 14:53
我知道有啲新聞有講彈珠同汽油彈,我都睇過啲片同相,但講真我係現場未見過,可能彈珠同汽油彈只係絕小數 ...
但我睇新聞影到既唔止你口中做嘢既數量喎! 你有無數清楚呀? 還是新聞全部造假呢?

子爵府

回覆樓主:

你地不代表我,你地而家係破壞緊香港,乖乖地返去讀好啲書先啦

禁止訪問

別墅

樓主,勸你一句,BK已經俾一班不分青紅皂白ge大媽侵略,無謂再回覆。

焦糖媽    發表於 19-8-13 16:09
miranda0311    發表於 19-8-13 15:46

珍珠宮

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:04
1. 撤回逃犯條例
2. 撤回612暴動定性
3. 永不追究是次社會運動抗爭者

你話不包括就不包括,咁簡單?但是其他人可能是,你地可以有能力控制到?

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:04
1. 撤回逃犯條例
2. 撤回612暴動定性
3. 永不追究是次社會運動抗爭者

大學生,我覺得你依五個要求,頭兩個應該問題不大,
3同4要同時要人接受就一定無可能啦!你們這要求等於保護一般市民嘅警察就錯,你們就啱!邏輯上不可能啦!
你們要真雙普選,一定要跟23條/國安法出現才可以,我諗依家無人會相信依個活動無幕後黑手呀!

複式洋房

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:16
我地圍特首屋企都無用 ...

你屋企先係最安全呀, 另外警察唔會無情情打你
唔想再見到任何一方受傷害, 你就留在家
你地覺得圍特首屋企無用, 咁圍警署又有咩用 ?

子爵府

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:13
1. 我地都好想知,林鄭幾時肯出黎做返一個有承擔嘅政府特首,修補社會撕裂
2. 對不起,我們並不是想破壞香 ...

我同意政府確實做得不夠好,但破壞了香港對成件事有咩幫助?你期望黎緊經濟轉差,大部分人失業,負資產,樓價大跌,然後將所有人拉番去同你地一樣一無所有,資產重新分配嗎?

複式洋房

mmpo 發表於 19-8-13 14:55
如果想為世界帶來小小小小改變,比心機讀書,做個對社會有貢獻既人,明辨黑白是非,用你既影響力去影響其他 ...

多謝你,我宜家係大學讀緊書。會繼續努力。
同時都想關心社會,如果只為個人利益而不聞社會所發生之不公義事情
聖言書為何而讀?真理為何而求?

男爵府

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:16
我地圍特首屋企都無用 ...

你唔做違法野,怕乜比人打?
非法集會是違法的!

首頁
23456...68

尾頁

跳至