自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係過來人

要明白,在一個「小朋友」心目中,由細到大學校就係佢最重要群體,佢唔想留,而事實要留,對仔仔嚟講係好難面對同學嘅事
仲未考試,約發三章+約見老師(作為你表現出嘅support),今次要咩進步至可逃過呢個結局。同阿仔講,想有選擇,先要努力,每個人都要對自己負責

然後,樓主做少少功課,同仔仔一齊研究有咩出路。我仔係Sen所以好難預料,我陪佢睇吓dse唔同分數究竟可以讀咩,包括中文1咗連HD都入唔到可以點算

個天唔會塌落嚟,屋企亦唔等佢開飯,佢想讀嘅父母一定繼續支持,呢個message好重要,無論點都有父母做後盾,無嘢係解決唔到嘅(無論點衰,衰唔過佢諗唔通),學業有問題亦唔需要收埋收埋,唔好將父母期望當又一壓力來源,有咩講出嚟大家拆掂佢,唔同成績有唔同出路,就係咁簡單

aidan08    發表於 24-5-20 01:22

伯爵府

zitamamama 發表於 24-5-19 20:49
但佢成績係點差法?
如果真係好好好差,學校點會由佢直升到中六。既然唔適合讀書,早啲轉校都唔係一件壞事 ...

系。
差到升到吾班,但自己又吾努力(之前一路),如留班又話唔想讀?!其實…一路佢都應該冇點讀吧。
係我…,我會鼓勵佢搵自己興趣去讀/做~早啲脫離學校束縛,發掘自己喜愛的。

水晶宮

肥婆媽 發表於 24-5-19 21:46
因為好多人話吾可以,只可以接受留級,或者轉校

學校係現實啲!其實最緊要家人支持,佢讀乜嘢喺邊度讀屋企人都係愛佢嘅
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

2024年龍年勳章

肥婆媽 發表於 24-5-19 21:37
可以吾答應的嗎?

學校運用機制要你仔留班
你無得say no

學校無權踢你仔走
你可以堅持唔轉校
但學校有好多方法令佢啲日子唔好過

伯爵府

虎到金來勳章

樓主加油, 樓主仔仔亦不要放棄, 努力多少少, 完成中六, 再找自己喜歡的去讀
每年約5萬考生, 只有1.5萬個大學位, 一定無可能全部直升, DSE唔夠分咪再讀其他囉. 條條大路通羅馬, 最緊要調整好心態,積極面對.

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

依家學校係band幾?佢本身升中時係band幾?
見你唔係第一年問留班,會唔會一開始就揀錯學校?
佢唔想讀VTC,咁就試下轉去低一個band既學校讀,但佢要改變心態並努力上進,但當然到時讀書氣氛都可能唔同!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

李豆豆 發表於 24-5-19 21:35
考20/33喎,有咁多留班位?

話有 10 個留班位,好假,學校似冇愛心

睇錯以為留班位係全級十個

子爵府

肥婆媽 發表於 24-5-19 20:51
佢上次考試,全班33人,考20,聽佢講,考最差有3個會轉去VTC,所以佢變左高危
...

全班有33個人,佢考20,咁都高危?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tungking 發表於 24-5-19 21:49
系。
差到升到吾班,但自己又吾努力(之前一路),如留班又話唔想讀?!其實…一路佢都應該冇點讀吧。
係 ...

我仔未讀過vtc
不過我同意最後嗰句
高中課程真係唔係人人頂得順,唔係睇唔睇得起邊個嘅問題,而係嗰種「我人生只有一個目標,唔考好dse我就係人渣垃圾」嘅壓力,真係好癲

我大女高中階段讀得好struggle, 不幸地dse比佢預期差(全部跌一級或以上),差到只有ou offer ,入咗大學,揀啱自己鍾意嘅科目,佢搵到自己條路,好努力咁爭取轉返入8大,好努力咁讀到雙副修+second up hon (佢自知唔係first hon材料亦無諗過勉強自己)。佢早兩星期收到學校通知,攬住我跳晒嗰種興奮,我都好鄧佢開心,真係自己捱返嚟

所以樓主唔好氣餒,開心見誠同阿仔傾傾

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

重點係有冇主科不合格呢??

有時, 中學為DSE成績 數字“靚”些( 在每年學校報告內的“業積”, 通常上校網),
以便吸引中一學生的家長報讀

留班/勸退, 未必代表你兒子“唔掂”,
只是不適合此校.
如無主科不合格,
可試下報較低band的中學,

eg. band 1 a> band 1 C
band 2 a > band 2 C/band 3 a

good luck

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我發覺好多老師中四就會開始叫啲同學轉去讀VTC,最终目的係唔想同學拉低學校DSE總成績。既然你話阿仔全級仲有成30人墊底,真係唔需要擔心住。叫阿仔畀心機考好最後一個學期大考,到最終出咗成績再算,真係要留班嘅時候先轉去VTC都唔遲。 老師都係嚇下你,想你快啲轉。

侯爵府

2024年龍年勳章

Chowying 發表於 24-5-19 21:57
話有 10 個留班位,好假,學校似冇愛心

正常size既學校的確每級有10個留班位
啲學校會用盡每年10個留班位
對啲眼中釘學生留完又留
務求打沉佢地令佢自己走
我朋友做學校社工同兒童精神科醫生
唔同既嗱渣招都聽唔少
常用見就係老師言語欺凌冷嘲熱諷
最好就係令到學生唔肯返學
就大條道理要佢轉校啦

男爵府

回覆樓主:

學校想嚇走佢,
邊有咁多留班位?

子爵府

肥婆媽 發表於 24-5-19 20:47
今日15歲小朋友跳樓單新聞,我想講其實吾一定係家長要仔女叻,呢幾日我都面對緊阿仔學校問題,早2日,學校 ...

學校好無良, 為左學校公開試成績迫你仔轉校. 宜家學生讀書咁大壓力, 好多時係學校怕殺校而迫走唔達標的學生

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yauchuchu 發表於 24-5-19 22:04
正常size既學校的確每級有10個留班位
啲學校會用盡每年10個留班位
對啲眼中釘學生留完又留

咁誇張㗎咩 ,n世以前話每班兩個留級位, 如果一級有五班先至係 全級十個留班位。 我見樓主一直用緊班名次唔係級名次喎

sorry後來睇到係全級十個留班位。 其實咁樣考20名,真係唔使太擔心啦,學校咁早畀定vtc真係麻麻地做法

珍珠宮

肥婆媽 發表於 24-5-19 21:08
佢想讀埋中六,吾想去VTC
係全班20呀!因為佢個班有3個已決定轉左,學校亦講明今年有10個位留位
...

如果唔想vtc,假如留班唔係壞事。
嚟緊一年時間再努力過,大把人後期發力追。

不過留班呢個名詞,我仔中一,都已經好在乎,班嘅同學成日討論邊個留班。佢哋覺得瘀。

最緊要係自己嘅心態。考埋呢個試先,應該仲有人墊底嘅。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔現在中學有個老師係舊生
當年中四都係比學校勸轉去VTC
佢誓要發奮圖強唔好比學校睇死
最後入左八大 。舊年返黎學校做老師

叫仔仔唔好放棄 考好今次個大考
唔係學校定位佢點就係點 為自己人生負責任
只要有盡力唔放棄 所有結果都係美好嘅
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

考20唔係太差,但學校好明顯想你仔走,唔好影響學校DSE張成績表

我會選擇幫仔轉另一間學校考DSE,費事學校一直難為佢。不過真係要做啲功課,問清楚邊間學校有教無類,唔會放棄學生嗰啲學校。

我識好幾個讀band 2尾band 3都係照讀高中照考DSE,其實佢哋考出來都應該唔會好多分,不過都唔考慮轉去VTC,跟大隊考埋DSE先算。
希望每天開心渡過 ;-)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

想知你仔學校係band幾?

男爵府

回覆樓主:

我仔當年中五被老師叫讀小一科,我仔唔想,我同老師直講,後來照考DSE,雖然唔合格但係佢會服D。
我自己覺得讀緊高中已經係成人思想,佢地自己有自己想法,如果唔係太影響之後既路,佢地有權選擇。
當然你要花心機同佢分析

首頁
23456...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊