跳至

首頁
23456...20

尾頁

大宅

回覆 宅媽咪 的帖子

mink係呢度有好多讀緊的家長傾, 你直接問佢地會知多d.

大宅

"....有個小朋友提議三文治加fishball落去,個老師唔接受, ignore左個小朋友,好快咁寫vegetable落去白板,有d打壓創意的感覺。...."

尋晚我不斷諗起呢一個情景.... 我係度諗,個小朋友提左意見老師唔理真係唔係太好.... 如果係我, 我又想唔寫fishball, 我會同小朋友講, fishball is not quite healthy. Do anyone want to put a healthier food on the bread?

尊重小朋友的意見和選擇是很重要的! 佢地有d不合理的想法咪靠溝通去改變lor, 唔係唔理.....

大宅

其實大家有無去open day? 又睇到d mug呢?
雖然唔係一報到就入硬, 如果真係有幾間都收阿囡,都想有多d資料幫阿囡搵間啱的....

我報左3間,有2間個interview day & time都好近, 我改左一間學校的時間(我用有野做為名推到個時間近中午, 個書記黑面左一會.,可能已懷疑我的誠意....),希望唔會影響老師對阿囡的觀感la....

有間學校講我知in完1個星期會寄信通知結果, 超快wor.... 我怕未等到其他學校有結果就要交留位費la.....>.<

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

zanezane 發表於 11-9-18 10:20
其實大家有無去open day? 又睇到d mug呢?
雖然唔係一報到就入硬, 如果真係有幾間都收阿囡,都想有多d資料幫 ...

我上年有去富亨循道OPEN DAY, 但感覺麻麻, 洗手間衛生麻麻, 同校內無乜老師幫忙介紹咁

我會等浸信會open day, 因我無張leaflet, 請問有無寫時間呀? 因上午要同小朋友返playgroup, 所以要下午, 希望到時未close啦, thanks!!!

別墅

學校A 我知邊度..真係一D都唔吸引....學校B係邊呢?(可否pm我?)

大宅

回覆 sampcy 的帖子

今年有好多人serve 我wor.... 解得好detail.... 所以我的印象幾好。我覺得老師識用d 醒d ge 方法教學生。e.g. 英文教phonics 幫小朋友認字串字。我喜歡呢間學校display好多學生的作品,連stimulate學生的材料也有authentic 的名畫。

個校長都有update自己的知識,推的教學法也update d.

大家係網上提的 ”多人之選“, 老師有愛心耐性,但教學法都係停留於比較舊式的,要舊式乖學生先受到....

下星期要去浸會睇真d.

仲有interview機會再看清老師點樣同小朋友溝通,也是很重要的考慮因素。

大宅

回覆 YUTONma 的帖子

你有無報學校A?佢會in 好多人, 上年好似問d 好基本的東西,e.g. 名字,age.
如果問d簡單野,又會接見咁多學生,我係老師都會好難選學生ga wor....

我諗真係要坐得好定,反應快而準先入到。

大宅

sampcy 發表於 11-9-18 14:24
我上年有去富亨循道OPEN DAY, 但感覺麻麻, 洗手間衛生麻麻, 同校內無乜老師幫忙介紹咁

我會等浸信會open ...

浸信open day: 10am - 1:30pm.

我上年去學校openday都係俾學校冷待無人理ga.... 因為佢地知道我唔係果年報名ma....

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

zanezane 發表於 11-9-19 08:00
浸信open day: 10am - 1:30pm.

我上年去學校openday都係俾學校冷待無人理ga.... 因為佢地知道我唔係果年 ...

咁要一放PG就去睇左學校先再去LUNCH喇, 好彩PG都係舊墟嗰頭, 同埋真係要睇埋INTERVIEW嗰陣既感覺喇, 呵呵!!

男爵府

zanezang, 可以pm我係邊2間學校嗎? 謝謝!!

zanezane  pm了.  發表於 11-9-19 13:53

大宅

2012-2013 K1入學申請 (有學劵學校)討論區

zanezane 你係教書架?你睇得好仔細

大宅

zanezane, 我都想知邊兩間...你可以PM 我嗎???

zanezane  pm了.  發表於 11-9-19 13:53

大宅

回覆 mirandakayee 的帖子

我係中學英文老師(教過幾間學校, band 1 to 3的...大埔都教過....), 超忙, 我唔想因教人地D囝囡而執唔到自己2個b.... 忍痛變做ftm.....

我用行內人的眼光睇係會唔同d..... 自己都年年俾人用evaluation form評唔少, 所以可能苛刻左d.....

不過Teaching quality都係其次, 最緊要搵間老師真係好care學生品德成長的, 有d老師係唔鐘意同小朋友玩,自己都唔想生小朋友ga....... 而家我報左的學校, 老師係耐性&愛心方面是ok 的, 都重品德. 不過教學方法的差異都大, 要睇邊間學校面試時老師同阿囡的互動好d先知邊間啱la. (我最在意當小朋友make mistake時, 老師有什麼反應. 一個好老師係可以係小朋友失敗時都能令小朋友面對到挫敗, 提供可行&有建設性的方向, 令佢地面皮夠厚起番身再上路... 而唔係否定或label個學生. 學生做得唔好有九成係老師問題, 只向父母追究的不是好精明的方法. 課堂的事要在課堂裡解決.)
去完間學校,知道有什麼不足, 咪報個半晝班, 自己係屋企補返不足, or俾錢搵人幫手enrich返小朋友的學習之路la....

23肥媽媽  可以PM我邊2間學校嗎?THX!!  發表於 11-11-1 00:36
kelly_0404  妳好有心轉做FTM, 我估到妳講邊2間, 不過都想妳PM話我知, THX!  發表於 11-9-21 14:08

大宅

我都想知係邊兩間學校呀, 麻煩PM我, THANKS

zanezane  PM了.  發表於 11-9-19 14:28

大宅

我對龍鳯係0905出世架!! 多多指教

tellywong  我個囡都係0904  發表於 11-10-10 15:05
zanezane  我個囡係0904, 差唔多大ja wor.  發表於 11-9-19 15:03

大宅

回覆 zanezane 的帖子

你好, 我小朋友係0901, 可否PM兩間學校比我作參考, 依家搵學校真係唸多好多, 有時都不知怎去選擇. 而唔知你又睇中邊幾間呢, 可否PM我分享一下, THX

zanezane  pm了.  發表於 11-9-19 16:57
大眼bb哈士奇

大宅

回覆 husky168 的帖子

信自己的直覺, 想清一下自己想點培養囝囡, 再加上對囝囡的認識.....

有時我地諗定哂都無用, 考的是小朋友, 唯有給最多的機會佢地, 睇下佢地能否把握到la..... 塵埃落定時, 我地做下後勤走位la.

別墅

回覆:2012-2013 K1入學申請 (有學劵學校)討論區

請教可否pm埋我?感激!

zanezane  pm了  發表於 11-9-19 22:46

複式洋房

回覆 zanezane 的帖子

可以pm我係邊2間學校嗎? 謝謝!!

zanezane  pm了  發表於 11-9-19 22:46

男爵府

zanezane 發表於 11-9-17 16:52
大家有無去open day? 可否分享下觀感?
我去學校A睇英文教學示範,我11:25am 先去到,隨便問個老師係邊有 ...

我都想知係邊兩間學校呀, 麻煩PM我, THANKS

首頁
23456...20

尾頁

跳至