時政擂台

跳至

首頁
34567...46

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

係要擔心都係擔心⋯ 喪子的母親受唔住

排隊都未到⋯兩件人渣的份

禁止訪問

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

做得出就要後果自負,吓吓話唔好懲罰,所以而家啲年輕人咪自把自為,唔理人感受

男爵府

牛子 發表於 17-9-8 18:14
兜, 你繼續兜
一單還一單, 抑鬱症的確需要更多人關注, 你望我頭像係邊位就知;
但唔好諗住轉移視線, 避重 ...

事實沒有兜。從來要放眼於如何避免自殺,而不是沒止境地去責備責備再責備。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我唔希望佢哋輕生

但老老實實真的希望佢哋不獲執教資歷,唔好誤人子弟

祝福佢哋,放下屠刀,回頭是岸,另謀高就

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Wonderlady 發表於 17-9-8 17:19
面對各方指責,又傳媒,又校長,又特首,假如,我講假設咋,各界又迫死了尼個學生,結果又是正面嗎?

或者 ...

佢地都唔擔心人地既媽媽見到佢地既賀詞會輕生,為何我地要擔心佢地呢?

大家又非親非故

男爵府

流星花丸 發表於 17-9-8 18:06
我完全冇法理解依家啲人諗咩,199x年我讀書果時都冇呢啲嘢,痴線。簡直唔係人,為反而反
...

而家香港教育界黃色當道,只要政治立場唔同就視對方為仇人,佔中一役已睇得好清楚,無同理心,視法律為無物,發展到今時今時口出禽獸說話仲大把人like, 有班黃老師自然教出來的又係同一種人。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

就算出左咩事都係自己攞黎,咁大個人都唔用下腦(或者根本無?)

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

就係有樓主呢類人,上次強姦案疑犯自殺,受害人反而被人鬧!
究竟咩世界?做錯事要承擔後果時,就要呵護返做錯事嘅人?

eggcake    發表於 17-9-8 20:33
eggcake    發表於 17-9-8 20:33

伯爵府

Wonderlady 發表於 17-9-8 18:16
事實沒有兜。從來要放眼於如何避免自殺,而不是沒止境地去責備責備再責備。

妳已經假定兩位學生受唔住壓力會自殺,似乎妳想佢哋死多啲喎

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Wonderlady 發表於 17-9-8 17:54
似乎大家仍然對尼件事,選擇落井下石,又何嘗不是人性冷漠?
嘩, 落井下石? 你講緊人地死左個仔, 仲要講恭喜嗰兩件呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Wonderlady 發表於 17-9-8 18:08
尼個人的行為冷血,涼薄確實是有,不過已經係時候將核心問題轉返,為何輕生,如何防止自殺才是正道。

防止自殺係社會上另一問題,唔好轉移視線去幫d 走歪左既年青人,縱容等於傷害

琥珀宮

畀面勳章

Wonderlady 發表於 17-9-8 18:16

唔係兜? 而家兜到 "無止境 ",但件事係尋日發生咋,未夠2日

水晶宮

回覆樓主

如果知錯就最好,但咁嘅行為都做得出,恐怕都唔會識得反省!

珍珠宮

面對各方指責,又傳媒,又校長,又特首,假如,我講假設咋,各界又迫死了尼個學生,結果又是正面嗎?

或者 ...

錯要認,打要企定,傷害了人,被社會指責或懲罰,正常不過。難道做了傷天害理事的人,就怕他輕生唔駛審訊?!

就係因為實在太錯,所以不單大學,甚至社會先會有咁大廻響,BK也幾乎係一面倒鬧冇人性。

有時,我會唸係咪近代社會或長輩太包容保護,令到他們唸到就做,完全不理後果,以為錯左,無後果,最多下次唔做,亦唔駛道歉

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

或者 ...

當你覺得各方指責可能會迫死人嘅時候你有無諗過死者家人被恭喜會唔會令佢家人自剎? 以你嘅邏輯如果做錯事唔應該比人責罵咁剎人都應該無罪

伯爵府

上左咁耐bk,呢個係我暫時睇到最不知所謂既post

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

咁強姦左人,唔好指責強姦犯,唔報導,最好唔好判坐監,因為個犯會輕生。
係唔係一樣邏輯?

首頁
34567...46

尾頁

跳至