跳至

首頁
45678...20

尾頁

大宅

zanezane 發表於 11-9-19 13:48
回覆 mirandakayee 的帖子

我係中學英文老師(教過幾間學校, band 1 to 3的...大埔都教過....), 超忙, 我唔 ...
而唔係否定或label個學生 ---> 這點真的很重要, 我今年開始睇小學, 都好重視校方及老師怎樣處理這問題

大宅

zanezane 發表於 11-9-20 18:23
Open Day進行的同時, 有無人知每間學校大概點interview?

我係報名時, 問埋個staff..... 唔知準唔準確, 想 ...

浸信會正校年年都係由老師拖小朋友入去in, 不知問甚麼問題. 應該是枱面上的物品, 生活上會見到的物品. 上年我見有車, 水果等, in 完會獎一粒糖. 跟住就係見一見校長/主任. 是否今年轉形式? 要問問.

浸信會其他分校及禮賢都是一個父母帶小朋友入去坐定定對談, 問小朋友名, 幾歲, 他是誰(陪同者), 顏色, 形狀, 水果, 簡單指令

yttt  剛兩歲人仔, 如果唔識答或唔敢答, 點算 ?  發表於 11-9-21 16:36

大宅

kelly_0404 發表於 11-9-21 14:31
浸信會正校年年都係由老師拖小朋友入去in, 不知問甚麼問題. 應該是枱面上的物品, 生活上會見到的物品. 上 ...
基本上都唔要求佢答得晒, 小朋友都唔一定會合作
老師多數睇小朋友情緒, 是否明白問題
有些老師見小朋友不回答用另一方式問, 邊個係蘋果? 小朋友指出來都可以
而且答晒都唔代表會收, 我仔仔當時未夠2歲
答晒老師問題, 加幾次重覆簡單指令
只係唔識答"青色", 妳不用擔心, 正常係唔會問"青色", 結果都唔收
所以學校會選擇比較喜歡的類型, 而我仔仔就唔係佢杯茶.

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 kelly_0404 的帖子

多謝你既分享同經驗呀

'而且答晒都唔代表會收' & '所以學校會選擇比較喜歡的類型, 而我仔仔就唔係佢杯茶' <-- 絕對認同

搵學校同搵工一樣, 好睇彩數

大宅

第一關: 要跟老師入去先....
已經考到好多小朋友lu....

我有同阿囡係咁兒講過, 佢話自己得. 但係我覺得佢都係fifty - fifty ga ja.....
我又唔敢同佢講咁多, 怕佢會驚左先....

如果見到前面個小朋友喊到死, 佢仲驚.....

同一個朝早仲有第二個interview.... 我都擔心第一個interview會嚇怕左佢.

男爵府

回覆 zanezane 的帖子

我都想知係邊兩間學校呀, 麻煩PM我, THANKS

zanezane  pm了  發表於 11-9-22 09:43

大宅

zanezane 發表於 11-9-7 17:41
回覆 sampcy 的帖子

份表有4間可選,只要寫1-4填preference就得。(4間係:正校,運頭塘,富亨,天水圍天 ...
跟上年不同了, 上年是分開報名及面試, 獨立考慮收不收這個學生,
但有朋友in完運頭塘, 就趕過去正校. 其實不太好.

另外想問問大家4間之中, 鍾意邊間多d?
運頭塘口碑好似唔錯, 不過我自己未去過.

大宅

今年係聯招.....

我想去運頭塘睇下.... 但係好似無open day.
我個教會導師個囝係度讀, 係佢recommend浸信會俾我ga.
所以我先報名.....

其實我未有B時收到浸信會open day的leaflet.... 發現有幾個地方串錯字&grammar唔啱(好似係experience串錯左, interested & interesting的文法混淆....).... 果時仲話有小朋友都唔報呢間tim.... (因為出街的東西都錯, 我懷疑平日教學的accuracy.....)
我未去個open day, 希望今年去親眼睇睇.

大宅

zanezane 發表於 11-9-22 10:32

今年係聯招.....
妳教會導師個囝係度讀邊間? 我仔仔而家讀正校k2, 但好多人話運頭塘好好

大宅

WAN TAU TONG AR....

正校近PUBLIC LIBRARY, 我想阿囡浦多D.
但係WAN TAU TONG都有好COMMENT....

複式洋房

zanezang, 我都想知道呀, 可以pm我係邊2間學校嗎? 謝謝!!!

zanezane  pm了。  發表於 11-9-23 12:50

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 zanezane 的帖子

有d期待聽日open day添

大宅

回覆 sampcy 的帖子

我要過左中午先去到.... 希望夠時間睇&問多d.

大宅

醒目開學勳章

zanezane,

可唔可以PM埋比我,我囡囡都係0904o架!Tks!

zanezane  pm了  發表於 11-9-23 14:27

大宅

pm埋比我呀!唔該晒!

zanezane  pm了.  發表於 11-9-23 21:32

大宅

醒目開學勳章

zanezane,

但校A已經無得攞報名表啦!如校A的分校,你又覺得如何?

大宅

回覆 lamlamchi 的帖子

兩間學校今年好似交換左老師..... 教學流程和課程應該差唔多的。唔同老師教學技巧有唔同,睇你好唔好彩遇到醒的老師。
分校有全日班,方便working mum. 不過地點偏一點。少d 人選會唔會照顧得好d???
仲有得報名嗎???

同正校差唔多模式就只報一間算la, 我老公話唔好要阿囡成日去interview wor...

所以我無報,我報左3間老公已想叫停。

以今年open day觀察所得,我會排學校B先。睇埋今日浸信會點先....
今日去左的家長不妨分享下驚喜/失望的地方。^-^

大宅

今日去左浸信正校,老師感覺是比較cool的, 可能衣著都有d影響,但我見佢地同阿囡﹠其他小朋友講野時,也是有愛心的。形象算是專業,答visitor問題時有自信,簡短但精確,不轉彎沒角,見到d展示品,report, 我覺得老師做得很辛苦,要好有效率先可以係呢間學校生存到。咁學生都應該學到好多野.......
這間學校比較有自信,透明度是參觀左咁多間中最高的,教材,教案都好整齊,詳細show出來,有d房間將理念大大隻字print出來,好visitor﹣friendly, 不用多問老師。

課室整齊,好光猛。洗手間有異味,未入去已傳出,可能係open day 尾聲la.......

課業上學生有發揮空間,我見畫冊裡。同一個題目,小朋友有好多不同的想法放入創作(不是單純的模仿),集成一本作品集,很有趣。

我見英語課是有單一時段, 一星期3次,原來3次都由外藉老師教,唔會用中文教英文,比例上比其他有學劵學校多,也是賣點。

呢間學校多人選, 我覺得係正路的,比較實至名歸。

我老公話呢間學校睇落無mug野可以彈,我都有呢個感覺。
有無人今日去過? 可否share 下?

大宅

我都好同意ZANEZANE講法, 坦白說, 一向只是齋睇網上意見或REPORT等去決定那間那間學校好, 一路以為禮賢會多人話好必定係好, 我有去"禮"既OPEN DAY同埋"浸"既OPEN DAY, 兩者相比, 前者真係好求其同埋SHOW出來既野唔夠, 老師態度誠懇一般, 一D都睇唔出係人都話好既好. 但後者一路都覺照考, 但唔係首選, 成日有人話新移民比較多.. 等等等等... 但經過今日, 完全對呢間學校改觀. 一入到去, 老師好FRIENDLY同好NICE, 環境光猛, 相比"禮"感覺好細好舊, 好迫夾咁, "浸"就透明度高, 每間課室既展示及教材都做得好好, 唔係好似"禮"咁什麼都收埋看不見.

加上"浸"課室及活動空間較多, 空間環境好好, 今日遇所有每位老師, 都對我招呼得很有禮同對小朋友都很主動, 不像"禮"咁, 我去都唔係個個老師會主動同你say hi, 就算係隔離都係咁話.

所以經過今日OPEN DAY 係對呢間學校信心係大左, 大大的改觀呢
大眼bb哈士奇

大宅

我今日太趕,唔記得confirm一下浸信的面試模式tim..... 我係交表時,得到的回覆是:一個家長同子女入去見。

但係以往係:老師in左小朋友先,家長之後加入。

究竟係邊個版本至真?我唔知自己聽到的回覆係咪簡化版...
有無人問過老師呢?

首頁
45678...20

尾頁

跳至