想生BB

跳至

首頁
56789...41

尾頁

伯爵府

引用:Quote:sscbaby+發表於+14-1-12+00:55+你會

原帖由 sunshiny 於 14-01-12 發表
我未淘,但我怕到時比老公話我,搞到生水泡,我想揾定資料.
唔1定會出 水泡既,每個人都唔同,你比網上臨床既經驗佢睇,等佢放心d先做

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章

回覆:scgift 的帖子

你連做背個個都買左?

大宅

回覆:艾灸調理助孕分享

我都係樓主介紹個間買左個做足三里的回來試,真係好好用。所以再買左其他幾隻返黎,等收貨。。

我有比我老公試,佢都好鐘意,可能佢怕凍,戴住個野暖暖地佢like。。。

男爵府

引用:你連做背個個都買左?

原帖由 twinniee 於 14-01-12 發表
你連做背個個都買左?
有呀,買來灸膀胱經不過幅野既設計唔係幾好用,定唔到係身(唔貼)要爬係度灸,所以唔係成日用,之前灸嗰排通常一個星期先灸一次背脊。

男爵府

引用:我都係樓主介紹個間買左個做足三里的回來試

原帖由 twinniee 於 14-01-12 發表
我都係樓主介紹個間買左個做足三里的回來試,真係好好用。所以再買左其他幾隻返黎,等收貨。。

我有比我老 ...
瞓覺時灸脚板底(湧泉穴)好舒服架

大宅

回覆 scgift 的帖子

我想問下你,炙頸個隻邊隻好用?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+twinniee+於+14-01-12+發表我

原帖由 scgift 於 14-01-12 發表
瞓覺時灸脚板底(湧泉穴)好舒服架
成日綁住個罐?會唔會爛訓整爛個罐?

我想問你係咪跟足d穴位去艾?我成日都唔知d穴位係邊?睇圖都唔知,因為人人身高比例唔同,好難量度。例如子宮同歸來穴咁,究竟係肚附近定3角位呢?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+twinniee+於+14-01-12+發表你

原帖由 scgift 於 14-01-12 發表
有呀,買來灸膀胱經不過幅野既設計唔係幾好用,定唔到係身(唔貼)要爬係度灸,所以唔係成日用,之前灸 ...
你係咪買左9罐,艾膊頭肩頸個個?我想買,我見都唔平,3百幾

男爵府

sunshiny 發表於 14-1-12 13:23
我開唔到d link, 每個開左都係主頁個版,於是我去左你個間睇,係咪呢幾款?
頸椎病 腰腹部溫灸帶 安全耐用十年 ...

頸: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4002-5334351532.15.IQLGcU&id=16149188089 (2孔) 或 http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4002-5334351532.11.t36FCw&id=18727004353 (4孔)

肩頸: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4002-5334351532.15.enbzPX&id=12209332885

14味藥艾有3款, 一款係"婦科女寶" (我地調理女人野用)/"活血去濕"(呢度痛嗰度痛用)/"健脾和胃"(調理腸胃).

35:1 比25:1 純(好).

男爵府

twinniee 發表於 14-1-12 21:58

我想問下你,炙頸個隻邊隻好用?

我用2孔(保健用): http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4002-5334351532.15.IQLGcU&id=16149188089

新出有4孔: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4002-5334351532.11.t36FCw&id=18727004353

男爵府

ilovedancendanc 發表於 14-1-13 11:51
成日綁住個罐?會唔會爛訓整爛個罐?

我想問你係咪跟足d穴位去艾?我成日都唔知d穴位係邊?睇圖都唔知,因 ...

放左入條帶度, 點會整爛個罐?
我係跟穴位艾...(本身有有自己穴位按摩, 有好多書同有穴位圖), 其實個罐咁大, 點都會艾到個範圍既, 唔使擔心~
我通常灸小腹係用肚臍(神阙穴)來做認位, 先放好係肚臍位, 其他穴位自然會艾得中.
如想知多D穴位點樣攞法, 可以google/百度一下.
另外, 如你會幫襯扶陽養生館, 佢會送一張穴位圖的, 冇記錯的話係有講常用穴既位置~

男爵府

ilovedancendanc 發表於 14-1-13 11:53
你係咪買左9罐,艾膊頭肩頸個個?我想買,我見都唔平,3百幾

我係買12孔: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4002-5334351532.15.d7K2e7&id=10132031033

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+14-1-13+11:

原帖由 scgift 於 14-01-13 發表
放左入條帶度, 點會整爛個罐?
我係跟穴位艾...(本身有有自己穴位按摩, 有好多書同有穴位圖), 其實 ...
哦,明白。我睇圖話肚臍下4吋,再向左/右過2吋,我都唔知係點,我個人比較短,肚臍落4吋已經差唔多到3角位,但網上張圖仲係肚既範圍。可能我比較蠢,要話到明我先知係邊

不過有你咁講,我就大約放係附近就得

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+14-1-13+11:

我係買12孔: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4002-5334351532.15.d7K2e7&id=10132031033 ...
呢件野勁呀

我最近上網睇,佢有款9個罐,好似件小背心咁
http://h5.m.taobao.com/awp/core/detail.htm?id=12209332885

男爵府

引用:Quote:原帖由+scgift+於+14-01-13+發表放左

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-13 發表
哦,明白。我睇圖話肚臍下4吋,再向左/右過2吋,我都唔知係點,我個人比較短,肚臍落4吋已經差唔多到3角位 ...
攞穴位係用自己手指度既,冇記錯既話係3橫指既寬度(食指到無名指)=2寸,4橫指(食指到尾指)=3寸,5櫃指=4寸。我今晚返屋企如我個女乖乖地,我有時間的話試下搵返本書,影幅圖俾你睇。

男爵府

引用:Quote:原帖由+scgift+於+14-01-13+發表我係

原帖由 ilovedancendanc 於 14-01-13 發表
呢件野勁呀

我最近上網睇,佢有款9個罐,好似件小背心咁
因為我買温灸帶係睇佢對調理身體既功效(可cover咩穴位),而唔係醫呢度痛嗰度痛,所以9孔唔係我杯茶(不過我有買俾我阿姨用醫肩頸膊痛)

大宅

咁個效果好唔好?
我老公佢成日話頸個D位痛。。同埋膊頭個D位痛。。。

男爵府

引用:回覆+scgift+的帖子咁個效果好唔好?我老公

原帖由 twinniee 於 14-01-13 發表

咁個效果好唔好?
我艾灸係調理身體,唔係醫痛症。不過我家幾個老人個個呢度痛嗰度痛,全部都話艾灸好work。醫痛症主要灸痛嗰個位(唔關穴位事),所以買邊條帶就視乎你需要cover邊個位。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+14-01-13

攞穴位係用自己手指度既,冇記錯既話係3橫指既寬度(食指到無名指)=2寸,4橫指(食指到尾指)=3寸,5櫃指=4寸 ...
我明白啦,原來我一直艾歪左個穴位。好呀,你有時間就影張圖比我睇,謝謝你

男爵府

畀面勳章

回覆:艾灸調理助孕分享

想問下大家,係咪等條艾柱熄哂先拎個罐出黎,我今日第一次用,艾左半小時就收手,艾未燒完,好燙手,你地係點樣處理呀?

首頁
56789...41

尾頁

跳至